Cum şi-au sabotat procurorii DIICOT conduşi de Alina Bica dosarul împotriva lui Videanu şi Ioan Niculae

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adiean Videanu a fost trimis în judecată pentru delapidarea companiei Romgaz
Adiean Videanu a fost trimis în judecată pentru delapidarea companiei Romgaz

Procurorii DIICOT care instrumentează dosarul Romgaz au apelat la o instanţă necompetentă pentru a autoriza strângerea a sute de probe, motiv pentru care Curtea Supremă le-a anulat. Specialiştii nu exclud însă ca la mijloc să fie vorba de o acţiune deliberată.

Dosarul Romgaz, în care procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au lucrat 7 ani ca să probeze implicarea fostului ministru Adriean Videanu şi a omului de afaceri Ioan Niculae în delapidarea companiei, s-a prăbuşit ca un castel de nisip, după ce Curtea Supremă a desfiinţat, practic, rechizitoriul anchetatorilor, anulând sute de probe.

Motivul pentru care probele nu vor mai putea fi folosite în instanţă este cel puţin ciudat. Procurorii ar fi încurcat borcanele şi au apelat la un judecător cu rang inferior pentru a autoriza strângerea probelor. Potrivit legii, instanţa competentă în dosarele în care sunt implicaţi demnitarii sau foştii demnitari este doar Curtea Supremă.

Avocatul Cristian Ene, cel care îl reprezintă în instanţă pe fostul ministru Adriean Videanu, a explicat, pentru „Adevărul“, cum s-a ajuns la această situaţie.

„Este vorba de modalitatea ilegală de obţinere a probelor. Adică, au fost obţinute în baza unui mandat dat de către o instanţă inferioară decât instanţa competentă în raport cu calitatea persoanelor. Vorbim de o instanţă inferioară înaltei curţi. Materialele respective au fost luate în baza unei hotărâri date de un judecător inferior din punct de vedere al competenţei. Atunci când vorbim de un ministru, trebuie să obţii autorizaţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Nu poţi să obţii mandat de la o judecătorie şi să faci cercetare în baza probelor obţinute astfel, cât timp instanţa respectivă nu era competentă. Magistraţii au mai constatat şi lipsa de descriere a faptelor“, a afirmat Cristian Ene. Decizia judecătorilor nu este definitivă şi poate fi contestată.

„Calul troian“ al Alinei Bica

Specialiştii în Drept spun că la mijloc ar putea să nu fie vorba de o simplă greşeală, ci de un mod de acţiune deliberat. Aceştia nu exclud ipoteza unui „cal troian“, plantat în acest dosar chiar de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, în mandatul căreia s-a făcut cercetarea cazului.

În noiembrie 2016, Bica fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare pentru favorizarea infractorului, fiind acuzată chiar de favorizarea fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, în dosarul Romgaz-Interagro.

Procurorii DNA au acuzat-o pe Alina Bica că l-a ajutat pe Adriean Videanu „să-şi pună la adăpost“ acţiunile pe care acesta le deţinea la SC Titan Mar SA, prin ridicarea abuzivă a sechestrului instituit de anchetatori în dosarul Romgaz. 

„Unii ar spune că e o greşeală intenţionată. Ipotetic, se poate şi greşi. Procurorul care solicită măsura nu realizează, la momentul respectiv, că unul dintre inculpaţi are o calitate care generează o competenţă superioară. Nu ştie că e avocat şi că trebuie să meargă la Curtea de Apel, nu ştie că e parlamentar sau general şi e de competenţa Curţii Supreme. Sau poate nu este o greşeală. Este un scenariu de lucru, e o bună variantă să omori un dosar. Acolo e o greşeală majoră. E atât a procurorului care cere mandat, cât şi a judecătorului, care este obligat să-şi verifice competenţa, ori de câte ori primeşte o cerere de acest gen. Deci, poate fi o greşeală în lanţ sau o făcătură în lanţ. Dar asta e treaba Inspecţiei Judiciare să stabilească“, a declarat, pentru „Adevărul“, avocatul Daniel Fenechiu.  

Acuzaţiile aduse de procurori în dosarul Romgaz

Potrivit anchetatorilor, membrii grupului infracţional, al cărui iniţiator ar fi fost omul de afaceri Ioan Niculae, „au pus în practică aplicarea unei strategii pe termen lung pentru a obţine o cantitate de gaze naturale de la partea civilă SNGN Romgaz SA fără ca acestea, în fapt, să fie plătite, sub disimularea că pentru gazele livrate au fost acordate discounturi“.

Concret, mecanismul infracţional presupunea ca gazele naturale să fie însuşite din patrimoniul Romgaz de către persoanele cu funcţii de conducere  pentru societatea controlată de către Ioan Niculae, respectiv Interagro SA.

Astfel, grupul ar fi avut ca scop obţinerea de gaze naturale aproape în mod exclusiv din producţia internă, care se comercializează la preţuri de aproximativ patru ori mai mici decât gazele naturale din import (în perioada analizată preţul fiind de aproximativ 120 dolari pe o mie de metri cubi de gaze din producţia internă şi aproximativ 500 dolari pentru o mie de metri cubi gaze naturale din import), eludând reglementările legale care obligau la comercializarea gazelor naturale în amestec (gaze naturale din producţia internă şi gaze naturale din import, la un preţ mediu).

Complicitatea funcţionarilor din cadrul Ministerului Economiei a constat în emiterea Ordinelor şi elaborarea şi susţinerea pentru aprobare a Memorandumurilor ministeriale cu consecinţa pronunţării hotărârilor AGA – SNGN ROMGAZ SA şi a celorlalte dispoziţii privind vânzarea gazelor naturale cu includerea discounturilor. Potrivit DIICOT, prejudiciul adus Romgaz se ridică la suma de 282.630.330 lei.

Cine judecă dosarele miniştrilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este instanţa judiciară supremă în ierarhia instanţelor judecătoreşti din România. Potrivit legii, Curtea Supremă judecă, printre altele, în primă instanţă, infracţiunile de înaltă trădare, infracţiunile săvârşite de senatori, deputaţi şi membri din România în Parlamentul European, de membrii Guvernului, de judecătorii Curţii Constituţionale, de membrii Consiliului Superior al Magistraturii, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite