Cum au căzut în plasa DNA soţii Tudor, fostul vicepreşedinte ASF şi senatoarea PNL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
daniel tudor

Strategia procurorilor de a trimite denunţătorii să smulgă declaraţii de la suspecţii de corupţie a funcţionat din nou. Declaraţii uimitoare apar în dosarul senatoarei Doina Tudor (PNL), acuzată de complicitate la luare de mită şi pentru care anchetatorii au cerut aviz pentru urmărirea penală.

Senatul urmează să decidă dacă îi ridică imunitatea Doinei Tudor (PNL), acuzată de procurorii anticorupţie de complicitate la luare de mită, în cazul unei mite de 500.000 de euro. Asta după ce ieri, comisia juridică a votat pentru ridicarea imunităţii senatoarei.

Concret, procurorii DNA cer aviz pentru reţinerea şi arestarea parlamentarului după ce ar fi fost complice la luare unei şpăgi de la Ilie Carabulea, patronul Carpatica Asig, pentru a muşamaliza un raport de control al Consiliului de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Pentru acest lucru, milionarul ar fi apelat la relaţiile secretarului general al Senatului, Ovidiu Marian, fost senator PDL în legislatura 2008-2012.

Fostul parlamentar îl ştia pe Daniel Tudor – care era preşedinte al CSA, ulterior vicepreşedinte al Autoritatea de Supraveghere Fiscală (ASF), prin prisma funcţiei pe care o deţinuse, fusese preşedintele Comisiei Buget-Finanţe din Senat. În plus, fiica fostului senator lucra în cadrul CSA. „Tudor George Daniel a fost de acord să-l ajute pe Carabulea Ilie şi a scris pe un bileţel suma de 3.000.000 de euro, sumă pe care Carabulea Ilie trebuia să o remită în schimbul ajutorului dat”, a declarat, la DNA, Marian.

"Mi-am oprit pentru mine suma de 200.000 euro"

Suma a fost considerată excesiv de mare. Potrivit propriei declaraţii, Carabulea i-ar fi plătit fostului senator Ovidiu Marian „doar” 500.000 de euro, pentru muşamalizarea raportului ASF. „În realitate mi-am oprit pentru mine suma de 200.000 euro, iar numiţilor Tudor George-Daniel şi Tudor Doina le-am dat suma de 300.000 euro”, a mărturist Marian. 

Chiar şi pentru această sumă mult mai mică decât cea cerută, pe 26 aprilie 2013, Tudor a emis o decizie prin care s-au ignorat în totalitate constatările controlului la Carpatica Asig (care atenţiona asupra gradului de risc ridicat al societăţii) şi a impus remedierea unor deficienţe minore şi nesemnificative în raport cu situaţia financiară precară a societăţii.

Banii, în pungi de cadou

Carabulea a povestit că i-a adus banii lui Marian într-o geantă diplomat. Cinci drumuri cu câte 100.000 de euro a făcut. Întâlnirile ar fi avut loc la sediul Băncii Carpatica din Bucureşti sau la vila fostului senator din zona parcului Grădina Icoanei. Fostul parlamentar a declarat că el a dat mai departe banii în trei tranşe, din care aproximativ 100.000 de euro direct lui Daniel-George, şi alţi 200.000 de euro prin intermediul soţiei acestuia, senatoarea Doina Tudor (PNL). Totul s-ar fi întâmplat în perioda martie-mai 2013. Banii ar fi fost daţi în bancnote mari, de 500 de euro, în sacoşe de cadou sau în cutii de cadou, pe stradă sau în maşinile soţilor Tudor. Vicepreşedintele ASF conducea un Porsche argintiu, iar senatoarea avea un Fiat 500, au declarat martorii audiaţi în dosar.

După strângerea probelor, procurorii DNA au formulat şi acuzaţiile: Daniel Tudor- luare de mită, Ovidiu Marian - trafic de influenţă, iar Doina Tudor - complicitate la luare de mită. Ilie Carabulea are statutul de martor-denunţător. Doina Tudor a negat vehement acuzaţiile procurorilor DNA. „Acuzele care mi se aduc sunt într-o perioadă în care culmea nu eram în ţară, lucru pentru care am adus dovezi materiale, bilete de avion şi paşapoarte cu vize”, a explicat parlamentarul.

Potrivit documentelor depuse la Senat, principalele probe ale DNA sunt denunţul lui Carabulea, rulajul bancar care dovedeşte câţi bani a scos din conturi milionarul în acea perioadă, declaraţia prin care senatorul Marian recunoaşte traficul de influenţă, o declaraţie dată de un martor sub acoperire, şi mai multe interceptări telefonice şi ambientale. Pentru a fi siguri că Marian este onest în declaraţia sa, procurorii au chemat un expert în poligraf – detector de minciuni, care a confimat că răspunsurile fostului senator „la întrebările relevante cauzei nu au prezentat modificări specifice comportamentului simulat”.

Proba cheie

O altă probă importantă este discuţia dintre Marian şi Tudor, după ce primul i-a spus direct: „Problema e cu nenorocitul ăsta de Carabulea. Mi-a trimis un om şi vrea banii înapoi”. Vicepreşedintele  ASF a  rămas blocat: „Păi ce să…ce… (…) Da… da nu mă interesează. Ok. Vedem, vorbim. Da?”. Marian începe să-i spună că nici el nu are cei 200.000 de euro: „Bine dar…el zice de bani. De unde îi dau eu banii?”. „Păi da eu nici atâta”, a arătat supărat Tudor. „Păi ce fac atunci?”, a insistat Marian. „Vedem, vorbim”, s-a arătat preocupat de problemă Tudor. Practic, spun anchetatorii vicepreşedintele ASF nu a  negat că ar fi străin de anumite acte de corupţie, dar ar fi încercat să tragă de timp pentru a-şi putea face o strategie de apărare.

Strategia fără cusur a procurorilor DNA

Această strategie de anchetă, în care cel care a primit bani este contactat direct şi după o scurtă discuţie cu denunţătorul admite că a primit bani, fără să-şi imagineze vreo secundă că este înregistrat de procurori, a funcţionat în alte două cazuri mediatizate ale DNA. Este vorba de dosarele milionarului Dan Adamescu şi cel al judecătoarei Geanina Terceanu - care i-a achitat pe „Greii din fotbal”.

În primul caz. lichidatoarea judiciară s-a dus la magistraţii implicaţi în dosarele de insolvenţă acuzaţi de corupţie şi le-a spus ba că vrea şpaga  înapoi, ba că unul dintre ei a fost filmat de un avocat când primea mită un televizor şi-l băga în portbagajul maşinii. În cazul Terceanu denunţătorul a avut şi mai mult tupeu. S-a dus la judecătoare acasă şi i-a cerut o parte din banii care i-au fost daţi drept şpagă de Giovani Becali, susţinând că are probleme penale şi vrea să- şi angajeze un avocat.
În ambele dăţi, cei vizaţi de procurori nu au negat că au primit bani, ba din contră, au discutat despre asta cu denunţătorii. Şi pentru că de fiecare dată erau interceptaţi de procurori, suspecţii practic şi-au mărturisit faptele.

Lista lui Ilie Carabulea

Martorul sub acoperire din dosarul soţilor Tudor a explicat la DNA că Ilie Carabulea i-ar fi dat parlamentarului Ovidiu Marian şi alte bunuri cu titlu de mită. Concret, Ilie Carabulea avea două liste în birou pe care erau trecuţi mai mulţi politicieni şi înalţi funcţionari publici care primeau diverse „cadouri”, mascate cu titlu de mită pentru protecţia Carpatica Asig.

"Individul acesta Ovidiu Marian nu-i mai ajunge cât îi dau şi vrea să mă jecmănească iar", Ilie Carabulea

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite