Cristian Popescu Piedone, eliberat. Fostul edil a anunțat că se întoarce la Primăria Sectorului 5

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Popescu Piedone a fost eliberat, după ce instanța supremă a decis anularea sedinței dispuse în cazul fostului edil în dosarul Colectiv. Fostul primar al Sectorului 5 a executat doar un an si o lună din condamnarea de 4 ani de închisoare.

UPDATE Cristian Popescu Piedone a fost eliberat din închisoare, decizia fiind definitivă. Judecătorii i-au admis o cale extraordinară de atac în dosarul Colectiv. 

Fostul edil de la Sectorul 5 a precizat că va fi repus în funcție și își va duce mandatul la capăt. 

„Cu siguranță. dacă nu au făcut alegeri. Scaunul e liber, trebuie să mă întorc”, a precizat fostul edil.

„Am spus Înaltei Curți la ultimul meu cuvânt că mai sus de aceasta treaptă există doar Dumnezeu. Eu m-am rugat să audă rugile mele și a face dreptate și deschide ochii judecătorilor dacă sunt drepți”, a adăugat Piedone.


"Admite recursul în casaţie formulat de inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone împotriva aceleiaşi decizii. Casează, în parte, decizia atacată, numai în ceea ce priveşte soluţia de condamnare a inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone, desfiinţând în aceleaşi limite şi sentinţa penală nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016 şi, în rejudecare: În temeiul art. 448 alin. 1 pct. 2 lit. a şi alin. 3 Cod procedură penală, cu referire la art. 396 alin. 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod penal, raportat la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (autorizaţia SC Colectiv Club SRL). Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone la plata cheltuielilor judiciare către stat. Anulează formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 1897 din data de 16.12.2019, pronunţată de Tribunalul Bucureşti-Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I Penală în acelaşi dosar privind pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone şi dispune punerea de îndată în libertate a acestuia, dacă nu este arestat în altă cauză. Cheltuielile judiciare ocazionate de recursul în casaţie declarat de acest inculpat rămân în sarcina statului. Onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru recurenţii inculpaţi şi intimaţii inculpaţi, în sumă de câte 680 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21 iunie 2023", este decizia instanţei.

Fostul edil al sectorului 5 fusese condamnat în mai 2022, de Curtea de Apel Bucureşti, la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, în legătură cu autorizarea de funcţionare a clubului Colectiv. Ulterior, acesta a făcut recurs în casaţie.

Condamnări menţinute

În cazul celorlalte persoane condamnate în dosar care au cerut anularea pedepselor, judecătorii au menţinut decizia Curţii de Apel Bucureşti.

"Respinge, ca nefondate, recursurile în casaţie formulate de inculpaţii Matei George Petrică, Anastasescu George Alin, Niţă Cristian Mihai şi Radu Antonina împotriva deciziei penale nr.566/A din data de 12.05.2022, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I Penală în dosarul nr. 17008/3/2016. Obligă recurenţii inculpaţi Matei George Petrică, Anastasescu George Alin, Niţă Cristian Mihai şi Radu Antonina la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat", a stabilit Curtea Supremă.

Patronii clubului, Paul Gancea, Alin Anastasescu şi Costin Mincu, au primit între 6 şi 11 ani de închisoare. 

Gancea a fost condamnat la 6 ani şi patru luni de închisoare, Anastasescu a primit 11 ani şi 8 luni de detenţie, iar Mincu 8 ani. În cazul lui Mincu, ulterior, o altă instanţă a decis reducerea pedepsei la 6 ani şi jumătate de închisoare.

Pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit pedepse de câte 6 ani şi zece luni. Totodată, pompierii ISU Antonia Radu şi George Matei au fost condamnaţi la câte 8 ani şi 8 luni de închisoare fiecare.

În cazul Danielei Niţă, proprietara firmei de articifii, procesul a încetat pentru că aceasta a decedat, iar directorul societăţii, Cristian Niţă, a primit 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru comiterea infracţiunii de sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.

În urma incendiului izbucnit în clubul Colectiv de pe 30 octombrie 2015, 65 de tineri au decedat, iar peste 180 de persoane au fost rănite. La acel moment, primar al Sectorului 4 era Cristian Popescu Piedone, acesta demisionând la câteva zile după tragedie. Ulterior, a fost pus sub învinuire, însă la alegerile locale din 2020 a obţinut un nou mandat de primar, de data aceasta la Sectorul 5.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite