Cristian Borcea, închis la Jilava, primeşte aviz pozitiv la cererea de liberare condiţionată
0Comisia de eliberări condiţionate din cadrul Penitenciarului Jilava a avizat favorabil cererea de liberare formulată de Cristian Borcea, informează Mediafax. Instanţa urmează să decidă pe 10 septembrie dacă admite solicitarea lui Borcea.
În cursul zilei de joi, comisia a decis să avizeze favorabil cererea fostului finanţator Dinamo, deoarece Borcea este închis în regim deschis şi a prestat muncă în detenţie.
La sfârşitul lunii mai, Tribunalul Bucureşti a menţinut decizia Judecătoriei Sectorului 5, care îi respinsese la rându-i pe 24 aprilie, cererea de eliberare condiţionată şi a hotărât că omul de afaceri poate depune o nouă cerere de eliberare condiţionată începând cu 2 septembrie, ceea ce fostul finanţator de la Dinamo a şi făcut.
Cristian Borcea a fost condamnat, pe 8 februarie 2019, la cinci ani de închisoare în dosarul retrocedării plajelor, alături de Radu Mazăre. Instanţa a dispus şi confiscarea sumei de aproape un milion de euro de la fostul acţionar al echipei de fotbal Dinamo Bucureşti.
Pe 18 martie, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că fostul finanţator al clubului Dinamo are de executat o condamnare de 7 ani şi 6 luni închisoare după ce au fost contopite pedepsele din dosarele retrocedărilor ilegale de terenuri şi transferurilor din fotbal.
Magistraţii au decis să-i scadă din pedeapsa de 7 ani şi 6 luni timpul petrecut deja în închisoare, prin condamnările din Dosarul transferurilor din fotbal, precum şi sentinţa pe care o execută în prezent la Penitenciarul Rahova, cea din Dosarul retrocedării plajelor, adică perioada 04.03.2014 - 02.07.2018 şi respectiv cea din 08.02.2019 până acum.
Astfel, timpul pe care fostul finanţator al clubului Dinamo l-a petrecut încarcerat depăşeşte deja 4 ani şi 6 luni, astfel că el a putut depune din nou cerere de eliberare condiţionată.
Potrivit legii, eliberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă persoana condamnată a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani.