Ce spune secretarul de stat al MAI Bogdan Despescu despre demisia chestorului Liviu Vasilescu: „O analiză pe care şi-a făcut-o dumnealui”
0Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, a declarat, miercuri, că Liviu Vasilescu şi-a asumat decizia de a demisiona din funcţia de şef al Poliţiei Române, având la bază o analiză pe care acesta şi-a făcut-o.
„Domnul Vasilescu a luat o decizie pe care şi-a asumat-o şi a avut la bază o anumită analiză pe care şi-a făcut-o dumnealui", a afirmat Despescu, la Parlament, citat de Agerpres.
Întrebat dacă el s-ar fi întâlnit noaptea cu interlopii, dacă era şeful Poliţiei, Despescu a precizat: „Fiecare activitate se analizează în funcţie de momentul respectiv şi a ţinut de operaţiunea care a fost în desfăşurare în acel moment".
El a mai spus că a avut mai multe discuţii cu Liviu Vasilescu, precizând că decizia de a demisiona a luat-o acesta.
Am avut mai multe discuţii cu domnul Vasilescu. (...) Decizia a luat-o dumnealui", a afirmat Despescu, întrebat dacă i-a cerut sau recomandat lui Liviu Vasilescu să demisioneze.
Întrebat în legătură cu transferarea adjunctului şefului Poliţiei Capitalei, Radu Gavriş, la Poliţia Judeţeană Harghita chiar în ziua demisiei şefului Poliţiei, Despescu a răspuns: „Este o decizie a Inspectoratului General al Poliţiei Române".
Adjunctul Poliţiei Capitalei, detaşat în urma unei decizii a IGPR
Chestionat dacă Radu Gavriş ar fi fost pedepsit pentru că ar fi dat informaţii în legătură cu întâlnirea cu interlopii, Despescu a precizat: „Este o întrebare la care trebuie să răspundă IGPR".
Şeful Poliţiei Române, Liviu Vasilescu, a anunţat marţi că demisionează din funcţie.
Anunţul a fost făcut pe neaşteptate, la finalul unei conferinţe de presă organizate la MAI, care a avut ca temă cea mai mare captură de haşiş din istoria Poliţiei Române în valoare de zeci de milioane de euro.
Demisia lui Vasilescu vine în contextul în care a fost criticat în mass-media pentru întâlnirea pe care a avut-o cu membrii clanului Duduianu.
De asemenea, adjunctul şefului Poliţiei Capitalei, comisarul Radu Gavriş, a fost detaşat la Poliţia Judeţeană Harghita pe o perioadă de şase luni. Decizia a fost luată de şeful Poliţiei Române, Liviu Vasilescu, înainte ca acesta din urmă să îşi dea demisia.
Despescu i-a „ţinut partea” fostului şef IGPR până în ultimul moment
La conferinţa de presă organizată de IGPR la cererea preşedintelui Klaus Iohannis, pe tema intâlnirii dintre şefii Poliţiei şi interlopi, Bogdan Despescu i-a „ţinut partea” lui Liviu Vasilescu şi a declarat:
„Ca principală misiune, am solicitat devansarea funeraliilor şi am cerut reprezentanţilor Bisericii sprijin în acest scop. Modul în care ne-am îndeplinit misiunea a fost asumat, fiind cea mai eficientă soluţie legală pentru a proteja sănătatea cetăţenilor şi de a preveni incidente violente în data de 9 august. În nicio clipă, Poliţia Română nu a negociat siguranţa cetăţenilor cu nicio persoană, indiferent de calitatea acestora. Nu s-a negociat nici aplicarea legii, ci s-au impus măsuri de natură să prevină producerea unor evenimente grave", a declarat Bogdan Despescu, la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Potrivit acestuia, existau informaţii că la înmormântarea din 9 august ar fi urmat să participe aproximativ 3.000 de persoane, existând riscul producerii unor violenţe.
„Evenimentul din Bucureşti de la începutul lunii august a fost permanent monitorizat de către mai multe structuri din cadrul MAI, misiunea noastră fiind aceea de a preveni producerea unor incidente grave. Urmare a analizelor de risc, a rezultat că era pusă în pericol sănătatea persoanelor din municipiul Bucureşti, existau date şi informaţii că la procesiunea de duminică, 9 august, erau aşteptate să participe aproximativ 3.000 de persoane. Această situaţie putea să conducă la răspândirea infecţiei cu noul coronavirus prin încălcarea normelor sanitare. De asemenea, exista riscul produceri unor acte de de violenţă de natură să afecteze ordinea publică în Capitală", a spus Despescu