Ce probleme îl pasc pe Vîntu în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Ovidiu Vîntu
Sorin Ovidiu Vîntu

Problemele lui Sorin Ovidiu Vîntu cu Justiţia nu s-au terminat odată cu ieşirea sa din închisoare. Alte două procese pe rol, plus pierderile financiare ca şi pierderea influenţei pe care o exercita prin postul de ştiri Realitatea Tv fac ca epopeea omului care a lăsat fără bani 300.000 de români să fie departe de a se fi terminat.

Doi ani cu executare. Aşteaptă recusul

Prima şi cea mai stringentă problemă pare să fie sentinţa de doi ani de puşcărie cu executare pe care Tribunalul Bucureşti a pronunţat-o împotriva lui Vîntu,  în data de 2 octombrie 2012, pentru favorizarea infractorului, în dosarul în care este acuzat că l-ar fi ajutat pe Nicolae Popa (fostul său om de încredere din conducerea FNI) să fugă din ţară. Sentinţa nu este definitivă şi a fost atacată cu recurs de avocaţii lui Vîntu.

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi fostul preşedinte al Băncii Române de Scont, Octavian Ţurcan şi şoferul lui Vîntu, Alexandru Stoian. Aceştia sunt acuzaţi de complicitate la fuga lui Nicolae Popa, fostul şef al Gelsor şi SOV Invest, firmele prin care Vîntu ar fi delapidat Fondul Naţional de Investiţii.

Dosarul FNI, redivivus

Cel de-al doilea dosar pe care Vîntu îl are pe rol este, de fapt, o reinculpare a sa în devalizarea FNI.

Iniţial, SOV a fost cercetat ani întregi pentru această afacere, însă a fost judecat într-un singur dosar. Dosar în care judecătorii nu l-au mai putut condamna, pentru că faptele s-au prescris.

Procurorii au demarat de la zero o nouă anchetă penală şi, în septembrie 2012, probabil şi în baza declaraţiilor făcute după ce Nicolae Popa a fost prins şi extrădat din Thailanda, l-au acuzat official pe Vîntu de “spălare de bani şi instigare la delapidare”.

Potrivit rechizitoriului trimis în instanţă, Vîntu a fost principalul beneficiar al sumelor de bani provenite din ţeapa FNI, care a afectat 300.000 de depunători naivi.

"Analiza coroborată a probelor demonstrează că Vîntu Sorin Ovidiu a cunoscut în permanenţă despre comiterea faptelor de înşelăciune comise în frauda investitorilor FNI şi a acţionat cu intenţie directă pentru a putea beneficia în mod concret de sumele de bani provenite din săvârşirea acestor infracţiuni, pentru ca apoi, prin multiple operaţiuni economice şi juridice, să ascundă banii astfel obţinuţi”, susţin procurorii. Vîntu a plănuit “ascunderea infracţională a sumelor de bani devalizate din FNI, în scopul îmbogăţirii fără justă cauză".

Cum a pierdut Realitatea TV în favoarea lui Guşă

Anul trecut, omul de afaceri Cosmin Guşă a anunţat într-un interviu publicat de www.reportervirtual.ro că postul de televiziune Realitatea nu se mai află în proprietatea familiei Vîntu.

Creditor principal al Realitatea TV şi director editorial al postului, Cosmin Guşă declara: "Tatăl ei (Sorin Ovidiu Vîntu, tatăl Ioanei Vîntu - n.red.) ştie mai bine adevărul decât ea. Bluelink Comunicazioni, firma la care face referire că ar fi încă proprietar şi care este offshore-ul din Cipru care, să spunem, are dreptul de proprietate asupra Realitatea Media la modul majoritar, este o companie care nu le mai aparţine. Este un offshore pentru care tăticul Ioanei a semnat un trustee într-o anumită perioadă, care trustee (termen ce defineşte cedarea unei afaceri în grija unui girant, mandatar, tutore - n.red.) are alţi proprietari în acest moment şi care nu sunt ei, ci suntem noi".

Din penitenciar, la sfârşitul anului trecut, Sorin Ovidiu Vîntu a replicat: Domnule Guşă, într-o perioada dificilă a vieţii dvs, v-am întins o mână de ajutor. Constat cu bucurie că-mi întoarceţi favoarea cu vârf şi îndesat. Vă asigur că ea (firma din Cirpu, n.r.) aparţine în continuare copiilor mei, nefiind înstrăinată în fapt nici o clipă»".

Pe 30 aprilie, Consiliul Naţional al Audiovizualului a tranşat disputa dintre Vîntu şi Guşă. CNA a aprobat modificarea acţionariatului Realitatea TV, Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru fiind acţionarii majoritari ai societăţii Realitatea Media SA, în timp ce Elan Schwartzenberg şi copiii lui Sorin Ovidiu Vîntu nu mai au nicio participaţie la societatea care deţine licenţa televiziunii.

În prezent, asociatul majoritar al Realitatea Media SA este societatea Strategies Research Investments SRL (86,5%), ai cărei acţionari sunt: Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru, ambii deţinând părţi egale.

Membrii CNA au aprobat, marţi, modificarea acţionariatului societăţii Realitatea Media SA, cu unanimitate de voturi. Acţionariatul societăţii Realitatea Media SA a fost modificat oficial pe 8 martie 2013, conform documentelor depuse la Oficiul Registrului Comerţului.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite