Cazul vatmanului care a despărţit o fetiţă de bunicul ei: RATB face urechea pleaşcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vatmanul care a lăsat un copil în staţie ar putea fi concediat
Vatmanul care a lăsat un copil în staţie ar putea fi concediat

Reprezentanţii Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) au refuzat joi să comunice dacă au încheiat cercetările cu privire la vatmanul de pe tramvaiul 1 care a lăsat o copilă singură în staţie - închizând uşile şi plecând din staţie înainte să coboare şi bunicul acesteia.

Oficialii RATB nu au răspuns nici la întrebarea dacă acesta este suspendat pe perioada anchetei. Asta deşi primarul Capitalei, Gabriela Firea, a cerut conducerii RATB să-l demită pe manipulant.

Pe de altă parte, experţii susţin că măsura concedierii acestuia nu va rezolva problema siguranţei călătorilor care aleg să se deplaseze cu mijloacele de transport în comun. „Vedem aproape zilnic incidente ce au în centrul atenţiei angajaţi ai RATB. De ce se întâmpla asta? Nu pentru că la RATB nu ar există profesionişti, ci pentru că există o lipsă acută de management. iar «Peştele de la cap se împute». Atunci când impui în funcţii de conducere oameni fără experienţă, singura calitate fiind obedienţa faţă de şef, evident că nici lucrurile nu pot funcţiona“, a explicat George Manciu, fost director executiv al Direcţiei de Transporturi din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti.

Acesta spune că soluţia în astfel de cazuri nu este sancţionarea unui angajat, ci tratarea problemelor grave de la RATB. „La RATB s-au angajat rude, prieteni sau colegi de partid, nu după criterii profesionale. Evident că aceşti angajaţi nu pot performa. Este unul dintre motivele pentru care vedem această lipsă de respect faţă de călători, colegi sau locul de muncă. Soluţia este să previi o tragedie, iar pentru asta ar trebui să se renunţe la angajările de partid şi să se dea examen pe bune pentru toate funcţiile de conducere“, a mai spus George Manciu. 

Norme de conduită pentru RATB

La rândul lor, psihologii cred că este nevoie de o selecţie atentă a personalului, precum şi implementarea unor norme de conduită. 

„Normele de conduită ar trebui să fie obligatorii. În ţările vestice, călătorii sunt respectaţi cu adevărat. Se urcă în autobuz doar câţi călători stau pe scaune, iar şoferul nu pleacă niciodată din staţie până nu se asigură că au urcat sau coborât toţi călătorii. Şoferii trebuie să se asigure astfel că nu pun în pericol viaţa şi integritatea călătorilor. Este nevoie şi de un serviciu de asistenţă psihologică. Este foarte important ca angajatorii să se asigure că şoferii nu sunt vulnerabili în anumite situaţii. Un şofer agresiv în trafic este o persoană cu vulnerabilităţi“, afirmă psihologul Mihai Copăceanu.

Şi acesta este de părere că trebuie să se trateze cauza şi nu efectul unor probelme. 

„Măsura concedierii vatmanului nu rezolvă nimic. Sigur, gestul acestuia este incalificabil, dar nu trebuie să uităm de celelalte probleme ale transportului în comun. Şoferii sunt supuşi multor tensiuni, nu mai zic de mijloacele de transport care sunt învechite, condiţiile nefavorabile sau întârzierile“, a conchis psihologul.

Reamintim că primarul Capitalei Gabriela Firea a cerut concedierea vatmanului care a lăsat în staţie un copil închizând uşile şi plecând înainte să coboare şi bunicul acestuia. „În timp ce fiica mea deja coborâse din tramvai, dobitocul a închis uşile şi tataie a rămas în tramvai. Copilul a început să urle, să ţipe, să alerge după tramvai, pe şine. Oamenii au ţipat să oprească tramvaiul, dar dobitocul şi-a văzut de drum. Noroc că a recunoscut-o cineva în staţie pe fii-mea şi a adus-o acasă în siguranţă. Vatmanul a oprit abia la următoarea staţie... (...) Nu se poate aşa ceva! Nu te uiţi în oglindă înainte să închizi uşile?”, a povestit zilele trecute mama fetiţei pe Facebook. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite