Cazul lugubru al asistentei maternale care tortura copii. Chinurile la care au fost supuşi micuţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi ar trebuie să ţină loc de familie, au apărut cazuri în care tocmai asistenţii maternali au abuzat copiii
Deşi ar trebuie să ţină loc de familie, au apărut cazuri în care tocmai asistenţii maternali au abuzat copiii

Fănica Grădinaru, fosta asistentă maternală acuzată că timp de doi ani ar fi încercat să-i omoare pe cei doi copii pe care îi avea în grijă, băgându-i cu capul în WC şi scufundându-i în cada plină cu apă, a fost condamnată definitiv. Acesta este al doilea caz de condamnare la ani grei de închisoare pentru o mamă-substitut care a supus copiii unor abuzuri de neimaginat.

Asistenta maternală din Ilfov care i-a maltratat, timp de doi ani, pe cei doi copii luaţi în grijă a fost condamnată joi la 14 ani şi 10 luni de închisoare de către judecătorii Curţii Supreme.

Mai exact, Fănica Grădinaru îşi va petrece următorii ani după gratii pentru tentativă la infracţiunea de omor calificat şi pentru rele tratamente aplicate fetiţei şi băieţelului cărora ar fi trebuit să le fie mamă-substitut, iar timp de cinci ani pierde o serie de drepturi.

Soţul acesteia, Mitică Grădinaru, a fost condamnat şi el la trei ani de închisoare cu executare, pentru că ar fi închis ochii la tratamentul inuman la care cei doi micuţi au fost supuşi.

Închisoare cu suspendare pentru neglijenţă în familie

De asemenea, patru foste angajate de la Direcţia de Protecţie a Copilului Ilfov, trei asistente sociale şi un psiholog, au fost condamnate la închisoare cu suspendare pentru neglijenţă în serviciu, iar medicul de familie care avea sub supraveghere familia a primit o amendă penală, se mai arată în decizia Curţii Supreme.

Totodată, magistraţii Curţii Supreme au mai hotărât ca micuţii, care au ajuns în grija familiei Grădinaru după ce tatăl biologic le-a ucis mama, să primească daune morale de 125.000 de euro, 100.000 de euro fetiţa şi 25.000 de euro băiatul, sumă ce urmează a fi achitată solidar de toate persoanele condamnate şi de Direcţia de Protecţie a Copilului Ilfov.

Acesta este al doilea caz de condamnare la ani grei de închisoare pentru abuzuri asupra copilului aflat în asistenţă maternală, după cei 22 de ani de închisoare primiţi în 2010 de o altă asistentă maternală din Bistriţa, care şi-a ucis copilul luat în grijă.

În total, acum există în jur de 13.000 de asistenţi maternali, care au grijă de copiii rămaşi fără familie.

Tratamente inumane greu de imaginat

În cazul asistentei Grădinaru, cei doi copii, Andrea şi Alexandru, au supravieţuit, însă au ajuns în 2011 la Spitalul Grigore Alexandrescu în stare gravă. Conform reprezentanţilor Spitalului Grigore Alexandrescu, fetiţa a avut nevoie de îngrijiri medicale pentru o perioadă de cel puţin 130 de zile.

În perioada octombrie 2007 - 11 decembrie 2009, femeia „a exercitat diferite acte de violenţă şi cruzimi asupra părţii vătămate (fetiţa în vârstă de şase ani - n.red.). A băgat-o cu capul în vasul de toaletă, trăgând apa, a lovit-o cu capul de diferite obiecte, a scufundat-o în cadă, ţinându-i capul sub apă, a lovit-o pe tot corpul cu o bâtă de lemn, a expus-o noaptea la temperaturi scăzute, ţinând-o dezbrăcată afară, a opărit-o, a tăiat-o la buzele superioare şi inferioare şi la braţul stâng, leziuni pe care le-a tratat într-un mod superficial, provocând infectarea acestora, cu intenţia indirectă de a-i suprima viaţa”, se arăta în motivarea Tribunalului Bucureşti din ianuarie 2013, când magistraţii au terminat de judecat procesul pe fond. Atunci, femeia a primit 12 ani de închisoare.

Lăsat noaptea afară dezbrăcat

În acelaşi document, judecătorii spuneau anul trecut că acte similare de violenţă au fost săvârşite şi asupra băiatului, pe care „l-a băgat cu capul în vasul de toaletă, trăgând apa, l-a lovit cu capul de diferite obiecte, l-a scufundat în cadă, ţinându-i capul sub apă, şi l-a expus noaptea la temperaturi scăzute, ţinându-l dezbrăcat afară, cu intenţia indirectă de a-i suprima viaţa”, mai notează oamenii legii. Copiii au fost obligaţi să nu spună nimic.

De altfel, violenţele, care au continuat până în 2011, când au ajuns în stare gravă la spital, au fost ţinute sub preş atât de cele trei asistente sociale de la DGASPC Ilfov, care au făcut rapoartele din birou, după poveştile asistentei maternale, cât şi de psiholog şi de medicul de familie, mai arată anchetatorii.

Gabriela Coman, preşedintele preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), spune că astfel de cazuri sunt un semnal de alarmă, dar„ar trebui sesizate mai din timp de vecini, de cei de la grădiniţă sau de la şcoală, care pot observa urme de violenţă asupra copiilor“. Aceasta a amintit cazul şi mai grav al asistentei maternale din Bistriţa, descoperit în 2008, după ce băieţelul pe care îl avea în grijă şi pentru care primea şi salariu de la stat a murit.

Recordul: 22 de ani de închisoare

În septembrie 2010, asistenta maternală Marcela Făgărăşanu din Bistriţa Năsăud primea de la Curtea Supremă verdictul final pentru maltratarea şi uciderea băieţelului de patru ani pe care-l primise în grijă de la stat: 22 de ani de închisoare, cea mai mare pedeapsă dată până acum în astfel de cazuri. 

Asistenta maternală a fost acuzată în 2008 de procurori că a forţat copilul să mănânce, l-a îmbătat, i-a tăiat urechea cu foarfeca, i-a spart maxilarul şi l-a bătut de nenumărate ori în decursul a patru luni. 

Lucian Rostas, în vârstă de patru ani, a murit în 21 august 2008 în urma unei asfixii mecanice, după ce a fost hrănit forţat de Marcela Făgărăşanu. În urma necropsiei, medicii legişti au găsit pe corpul copilului numeroase urme de maltratare, arsuri de ţigară, urechea tăiată şi organele genitale secţionate cu o foarfecă. 

Deşi în declaraţiile date procurorilor a relatat că acest comportament l-a avut atunci când era nervoasă, în faţa instanţei femeia a negat acuzaţiile, susţinând că „nu l-a bătut niciodată pe copil“. 


Pe aceeaşi temă:

Aproape 15 ani de puşcărie pentru asistenta maternală care i-a opărit şi băgat cu capul în toaletă pe copiii de care avea grijă

Bistriţa: Marcela Făgărăşan va sta în închisoare 22 de ani

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite