Alegeri prezidenţiale 2014. Proteste ale alegătorilor români în mai multe oraşe europene. Poziţia oficială a MAE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii din străinătate au ieşit, duminică, în număr record la vot, dar imaginile care vor rămâne de la scrutinul din 2 noiembrie sunt cele ale cozilor uriaşe în mai multe oraşe europene (Paris, Londra, Munchen, Dublin, Torino), ale protestelor pentru dreptul de a alege şi al închiderii porţilor în faţa celor care nu au mai putut vota.

UPDATE Din aproximativ trei milioane de români cu drept de vot stabiliţi în străinătate, cărora li s-au pus la dispoziţie 294 de secţii de votare în 95 de state, doar 161.000 şi-au exprimat opţiunile politice la primul tur al alegerilor prezidenţiale, a anunţat luni dimineaţă, la ora 09.00, purtătorul de cuvânt al Biroului Electral Central, Marian Muhuleţ.

UPDATE Ca urmare a problemelor apărute duminica seară în mai multe ambasade din străinătate, unde cetăţenii români nu au putut să voteze, Birorul Electoral Central a invitat, marţi, la ora 12.00, Ministerul Afacerilor Externe, la o întâlnire cu membrii Biroului pentru a remedia disfuncţionalităţile sesizate.

„Luând în considerare (...) necesitatea remedierii disfuncţionalităţilor sesizate în perspectiva unui al doilea tur de scrutin, Biroul Electoral Central a adresat Ministerului Afacerilor Externe invitaţia de a participa la o întâlnire cu membrii Biroului Electoral Central la sediul acestuia, în data de 4 noiembrie 2014, ora 12.00, întâlnire la care vor fi prezenţi şi reprezentanţii Biroului Electoral pentru Secţiile de Votare din Străinătate nr. 48”, se arată în comunicatul BEC.

Românii din diaspora au trebuit să aştepte chiar şi patru ore pentru a-şi putea exercita dreptul la vot. „Aşa suntem umiliţi“, ne-a transmis unul dintre românii care a stat la coadă la Consulatul din Munchen ca să îşi aleagă preşedintele. Timpul de aşteptare a fost la fel de îndelungat şi în Franţa, Marea Britanie sau Italia. Pentru scrutinul din 2 noiembrie s-au tipărit 600.000 de buletine de vot, care au fost distribuite în 294 de secţii.

Probleme au fost în Marea Britanie, mai cu seamă la Londra, unde peste 1.000 de oameni nu au putut vota la secţiile de la Ambasadă şi de la ICR.

Românii votează la ICR Londra. Coadă de peste 400 de oameni

În Germania au fost deschise cinci secţii de vot, la trei dintre ele oamenii aşteptând ore în şir pentru a vota. Peste 300 de români au protestat, duminică-seară, la consulatul de la Munchen, nemulţumiţi că, din cauza aglomeraţiei şi a proastei organizări, nu au putut vota.

Românii, umiliţi la urne în Munchen. Oamenii stau la rând ca să poată vota la alegerile prezidenţiale 2014

Români nemulţumiţi că nu şi-au putut exercita dreptul la vot la Dublin (Irlanda):

Agitaţie la vot şi la Torino (Italia)

Cozi interminabile la secţiile de vot din Chişinău. Cetăţenii români din Republica Moldova care au votat la Ambasadă României de la Chişinău au fost nevoiţi să stea în frig în jur de patru ore, în timp ce la Ialoveni, la aproximativ 10 kilometri de Capitală, s-a aşteptat doar o oră.

UPDATE Personalul diplomatic de la Ambasada României din Paris a solicitat intervenţia poliţiei, duminică seară, după ce sute de cetăţeni români nu au reuşit să voteze din cauza numărului insuficient de urne. Oficialii ambasadei au decis la ora 21.20 să nu mai permită accesul românilor în curtea instituţiei, după ce urnele s-au închis la ora 21.00, conform legii.

UPDATE Protestatarii care au intrat în sediul ambasadei Romaniei din Paris au acceptat să părăsească sediul instituţiei după ce au semnat o petiţie prin care acuză autorităţile că le-au încălcat drepturile. Ambasadorul român la Paris, Bogdan Mazaru, a discutat peste două ore cu manifetanţii.

UPDATE Ministrul de Externe al României, Titus Corlăţean, a spus că procedura de vot din străinătate s-a prelungit deoarece s-a dorit „scupulozitate şi evitarea fraudei din 2009”.

„Problema secţiilor de votare din străinătate a fost legată de documentele specifice pentru votul în străinătate, atât datorită faptului că a trebuit completată (declaraţia pe propria răspundere) în interiorul ambasadei. Acest lucru nu ministrul Afacerilor Externe a decis, ci, în mod legal şi corect BEC-ul, pentru că s-a dorit ca aceste declaraţii, inclusiv pe proprie răspundere, să nu permita votul multiplu în altă parte. S-a dorit scrupulozitate şi evitarea fraudei din 2009”, a spus Titus Corlatean, la Antena 3.

UPDATE MAE adresează, printr-un comunicat, rugămintea către cetăţenii români din străinătate „de a da dovadă de înţelegere” şi le recomandă „să adopte o atitudine de respect faţă de deciziile autorităţii electorale din România, precum şi faţă de normele locale ale statului în care se află”.

„MAE s-a conformat deciziei BEC privind încheierea procesului electoral, conform legii, la orele 21.00, inclusiv în privinţa votului exprimat în străinătate. În aceste condiţii, atât membrii birourilor secţiilor de votare, cât şi şefii de misiuni diplomatice şi consulare şi membrii acestora au obligaţia de a respecta întru totul deciziile BES, respectiv BEC”, se arată în comunicatul MAE.

UPDATE La această oră ambasadorul României la Paris, Bogdan Mazuru, discută cu protestatarii care au forţat intrarea în sediul instituţiei, nemulţumiti că nu au putut vota. Ambasadorul le explică oamenilor că aceştia au încălcat legea, deoarece la ora 21.00 urnele se închid. 

Duminică seară, cu câteva minute înaintea închiderii urnelor, sute de persoane stăteau la coadă de ore în şir pentru a vota. O parte dintre ei au intrat cu forţa în curtea ambasadei.

În faţa instituţiei au ajuns reprezentanţi ai Jandarmeriei Franceze. Românii care se află în faţa ambasadei, precum şi în faţa Institutului Cultural de la Paris scandează: „Vrem să votăm” şi „Hoţii”, ei cerând ca la faţa locului să vină ambasadorul României la Paris, în condiţiile în care până în prezent niciun reprezentant al instituţiei nu a mers să vadă care este situaţia.

Biroul Electoral Central a anunţat duminică seară că Ambasada României de la Paris a fost nevoită să solicite intervenţia poliţiei din cauza „situaţiei mai tensionate”.

„Din informaţiile pe care le-am obţinut telefonic de la colegii mei de la Biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate, numărul 48, înţeleg că este o situaţie mai tensionată la A

mbasada României din Paris. S-a solicitat întervenţia Poliţiei franceze. Secţia de votare, după ştiinţa mea, s-a închis la ora 21.00”, a declarat Marian Muhuleţ, purtătorul de cuvânt al BEC. Acesta a declarat că nu deţine informaţii cu privire la românii care s-au baricadat în incinta ambasadei.

Românii prezenţi la faţa locului scriu pe reţeaua Facebook că membrii Biroului Electoral Central sunt asaltaţi de oamenii furioşi.

„În continuare BEC refuză prelungirea. Membrii biroului sunt asaltati. Nicio oficialitate din ambasada nu îşi face apariţia. Membrii BEC trebuie sa se descurce cu multimea furioasa. Reprez

image

entantul PER îmi spune ca el e muncitor si benevol si ca l-au chemat pentru ca nu aveau pe cine. Oamenii astia nu au nici o putere de decizie si îşi iau toate blamurile. Si şefii BEC si guvernul si ambasada i-au abandonat. Oamenii tipa la ei furiosi”, scrie Sanda Veber pe contul sau de Facebook.

Români în faţa Institutului Cultural Român de la Paris FOTO DREAPTA: Sanda Veber

Jurnalista Iulia Badea Guéritée, prezenţa la faţa locului, a declarat la postul Realitatea TV, că sute de români încearcă să voteze la ambasada din Paris, însă începând cu ora 21.20 jandarmii nu au mai permis cetăţenilor români să intre în curtea instituţiei.

„La ora 21.00 porţile ambasadei au fost deschise pentru a permite românilor din faţa insttuţiei să intre în curte. Apoi, pentru ceilalţi s-au închis porţile. Acest lucru a creat un val de tensiuni, însă nimeni nu se bate cu nimeni. Este o situaţie penibilă pentru România”.

       

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite