ADMITERE LICEU 2013 Din toamnă pot dispărea sute de clase de-a IX-a şi posturi de dascăli
0Sute de clase ar putea fi desfiinţate şi zeci de dascăli ar putea rămâne fără un loc de muncă. Totul din cauza cifrelor „umflate“ de către directorii de şcoli, dar şi a abandonului şcolar după clasa a VIII-a, arată specialiştii.
Din cele peste 184.000 de locuri disponibile în liceele din ţară pentru anul şcolar 2013-2014, anticipate de directori şi aprobate de inspectorate şi de Ministerul Educaţiei, aproape 38.000 au rămas neocupate şi după a doua etapă a repartizării elevilor, care s-a încheiat joi.
Inspectorii din ţară estimează că vor fi nevoiţi să desfiinţeze sute de clase şi, ca atare, vor reduce şi normele didactice, fapt care îi va afecta în special pe suplinitori, dar şi pe mulţi titulari care vor rămâne cel mai probabil fără contract din septembrie.
Aproape 100 de clase ar putea fi desfiinţate în Capitală
În Bucureşti au rămas cele mai multe locuri libere (2.800), astfel că între 75 şi 115 clase de a IX-a ar putea fi desfiinţate din toamnă, şi până la 150 de norme reduse, în special în liceele tehnologice, a anunţat ieri inspectorul general şcolar al Capitalei.
„După o primă analiză pe care am făcut-o, am constatat că din toamnă ar putea dispărea între 75 şi 115 clase din învăţământul tehnologic, aceasta implicând reducerea până la 150 a normelor pe discipline tehnologice”, a spus Trăistaru, citat de Mediafax.
Trăistaru a adăugat că ISMB va face o altă analiză pe 2 august, când va putea şti exact câte clase nu au elevi şi ar trebui desfiinţate, dar şi câţi dascăli vor fi în plus, pe discipline, primii vizaţi de restrângeri fiind suplinitorii.
Restrângeri de activitate pentru dascălii din ţară
Situaţia este similară şi în alte judeţe din ţară, unde sute sau mii de locuri la licee au rămas neocupate. De exemplu, în Prahova, unde până acum au rămas 1.400 de locuri neocupate, oficialii prognozează că vor rămâne clase neocupate, dar oficialii Inspectoratului Şcolar de aici spun că nu se pune problema concedierii dascălilor.
„Noi când am proiectat cifra de şcolarizare pentru clasa a IX-a am calculat 28 de elevi pentru fiecare clasă însă ulterior ministerul a crescut efectivul la 29 de elevi, aşa că au fost văduvite liceele mai slabe, unde nu se înghesuie elevii. Mai avem încă o etapă din repartizare, dar 400 de locuri rămân sigur neocupate şi vom ajunge la restrângeri de activitate pentru o serie de profesori de liceu. Însă titularii fie vor avea completare de normă, în alt liceu, fie vor fi redistribuiţi, nu putem vorbi de concedieri“, a explicat Victor Horia Toma, inspector şcolar general în Prahova.
Situaţia este similară şi în Bihor, judeţ unde au rămas peste 1.300 de locuri neocupate şi, ca atare, este posibil ca în jur de 30 de clase să nu se umple, faţă de 20, anii trecuţi.
„Aceste locuri libere sunt ca urmare a planului de şcolarizare aprobat şi propus de consiliile de administraţie ale şcolilor. Noi le-am explicat directorilor că sunt puţin optimişti şi nu vor avea atâţia elevi. Pe aceste locuri libere, vom mai înscrie în jur de 450 de elevi, deci nu vom avea mai mult de 175 de clase anul acesta, faţă de 199, anul trecut“, a declarat Daniel Dumitru Negrean, inspectorul şcolar general din Bihor.
Ministerul susţine că e normal ce se întâmplă
Ministerul Educaţiei a precizat însă că, „nici un moment“ nu s-a pus problema să fie desfiinţate clase din învăţământul liceal.
„Cifra de şcolarizare, adoptată anual prin Hotărâre de Guvern, este mai mare decât locurile care urmează să fie ocupate de către generaţiile de şcolari. Această diferenţă este necesară pentru a putea asigura capacitatea de absorbţie în sistemul de învăţământ preuniversitar românesc şi a acelor elevi care nu se află în evidenţele unităţilor de învăţământ, ca de pildă elevii români sau străini aflaţi, până la momentul începerii cursurilor în afara României. Precizăm că cifra de şcolarizare se realizează pe baza necesarului transmis de către fiecare inspectorat şcolar“, susţin reprezentanţii ministerului.
Statistic, toţi cei 145.896 de candidaţi care s-au înscris pentru admiterea la liceu din 2013 au fost repartizaţi şi după a doua etapă, însă cifrele de şcolarizare înaintate de inspectoratele judeţene în primăvară indicau peste 184.000 de locuri disponibile în licee, calculate pe baza recensămintelor. Surse din educaţie spun că liceele plusează pentru a justifica numărul de profesori angajaţi. „Fie sunt recenzaţi aceeaşi copii de mai multe licee apropiate, fie chiar sunt create clase artificiale, în care doar 15 din cei 25-28 de elevi vin fizic la şcoală”, au explicat sursele citate.
Abandon şcolar după clasa a VIII-a sau pericolul cifrelor din hârtiile oficiale
Preşedintele EDUCER, Ştefan Vlaston, blogger adevarul.ro, spune că cifrele oficiale actuale arată de fapt un alt fenomen: abandonul şcolar după gimnaziu.
„După datele oficiale ale ministerului, avem în jur de 40.000 de elevi care au terminat clasa a VIII-a, dar nu s-au mai înscris la admiterea la liceu. Dacă facem un calcul raportat la numărul de profesori de la clasă, vorbim de 2.000-2.500 de posturi care ar urma să fie desfiinţate din toamnă, însă nu ştiu ce vor face cu profesorii titulari, care nu pot fi concediaţi“, atrage atenţia Vlaston.
Acesta susţine că este nevoie de responsabilizarea directorilor de şcoli, care ar trebui să primească fondurile, alocate în funcţie de numărul de elevi, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere, urmând sancţiunile din Codul Penal în cazul falsului în declaraţii. Iar în cazul înscrierilor elevilor la liceu, trebuie să existe o cerere scrisă de mână şi semnată de aceştia.
S-a încheiat cea de-a doua etapă a repartizării elevilor la liceu din 2013, în care toţi cei 536 de candidaţi care au rămas pe dinafară în prima etapă au fost înscrişi la licee. Listele finale au fost publicate de Ministerul Educaţiei pe admitere.edu.ro. Cele mai multe locuri neocupate au rămas în Bucureşti, Iaşi, Prahova şi Bihor, în total peste 37.000 la nivel naţional.
Între 75 şi 115 clase de a IX-a ar putea fi desfiinţate din toamnă, prin neocuparea locurilor la licee, iar până la 150 de norme vor fi reduse, în principal de la disciplinele tehnologice, a declarat joi inspectorul general şcolar al Capitalei. De altfel, în Bucureşti au fost cele mai multe locuri neocupate după prima etapă a repartizării la liceu, peste 2.800. Ministerul Educaţiei neagă orice decizie privind desfiinţarea de clase la licee.
REPARTIZARE LICEU 2013 Joi se publică pe edu.ro rezultatele celei de-a doua repartizări
Candidaţii care s-au înscris la a doua etapă de admitere la liceu vor fi repartizaţi joi, 25 iulie, urmând ca listele cu cei admişi să fie publicate pe site-ul admitere.edu.ro şi la avizierele şcolilor. Elevii admişi vor putea să-şi depună dosarele la liceele la care au intrat începând până vineri.
Repartizare liceu 2013 / Pe primul loc în topul specializărilor cu cea mai mare ultimă medie de admitere din ţară este Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti, cu specializarea Mate-Info, bilingv engleză. De altfel, „Sf. Sava“ este şi liceul cu cele mai mari medii de admitere din ţară.
REPARTIZARE LICEU 2013 Listele cu elevii admişi s-au afişat, marţi, la avizierele şcolilor
Listele cu cei 145.896 de repartizaţi la liceu în urma primei etape de admitere în clasa a IX-a s-au afişat la avizierele şcolilor în a doua parte a zilei de marţi. Afişarea a avut loc loc cu o zi înainte de data trecută în calendarul admiterii la liceu (17 iulie), fiindcă repartizarea computerizată s-a făcut mai devreme.
REPARTIZARE LICEU 2013 Peste 6.700 de elevi au fost admişi în clasa a IX-a cu medii mai mici de 5
Repartizare liceu 2013 / Peste 6.700 de elevi au fost admişi în clasa a IX-a, în prima etapă de repartizare, cu medii sub 5. Cei mai mulţi dintre ei, în jur de 5.000, au intrat la licee din mediul urban, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale.