2010, un an nu tocmai norocos pentru români la zile libere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru al doilea an românii beneficiază de 11 zile libere legale. Aşa cum sunt aranjate în calendar sărbătorile legale în 2010, românii se bucură însă de mai puţine zile libere decât anul trecut. Astfel că din 11, doar 4 zile sunt în perioada de luni până vineri.

Până în 2008, România era printre ultimele ţări europene în privinţa liberelor legale. Începând cu anul trecut românii au mai multe zile libere, considerate sărbători legale:

- 1 şi 2 ianuarie
- prima şi a doua zi de Paşte
- 1 mai
- prima şi a doua zi de Rusalii
- 15 august, Sfânta Marie Mare
- 1 decembrie, Ziua Naţională
- prima şi a doua zi de Crăciun.

Citeşte pe adevărul.es câte libere au românii din străinătate.

Trei zile libere la începutul anului

Revelionul 2010 se sărbătoreşte într-o zi de joi, astfel că românii încep anul cu trei zile libere - vineri (1 ianuarie), sămbătă (2 ianuarie), duminică (3 ianuarie), tocmai bune pentru a petrece Anul Nou cu cei dragi, acasă sau într-o minivacanţă.

Anul viitor, sărbătorile de Paşte sunt înscrise în calendar în zilele de 4 şi 5 aprilie, care vor deveni alte două libere.

1 Mai muncitoresc se celebrează sămbătă

Cei care şi-au făcut planuri pentru o minivacanţă de 1 mai la mare vor beneficia doar de două zile libere în condiţiile în care Ziua Internaţională a Muncii este datată în calendarul 2010 într-o zi de sâmbătă.

Şi în 2010, Adormirea Maicii Domnului se sărbătoreşte în weekend

În 2008, parlamentarii au modificat Codul Muncii, astfel că dispunem de trei zile libere în plus: prima şi a doua zi de Rusalii, precum şi 15 august - Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Măria).

Ziua de Sfânta Măria a fost declarată nelucrătoare în urma intervenţiei preşedintelui Traian Băsescu. Motivul a fost că 15 august este o sărbătoare declarată legal nelucrătoare în alte zece ţări europene: Germania, Franţa, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia şi Portugalia.

Rusaliile (Pogorârea Sfântului Duh) sunt sărbătorite duminica, la 50 de zile după Paşte şi comemorează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Christos. În 2010 se vor sărbători în 23 şi 24 mai (duminică şi luni).

Ziua de Sfânta Măria a fost declarată nelucrătoare în urma intervenţiei preşedintelui Traian Băsescu, pe motiv că 15 august este o sărbătoare declarată legal nelucrătoare în alte zece ţări europene: Germania, Franţa, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia şi Portugalia.

La fel ca în 2009, nici anul viitor românii nu se pot bucura de mai multe zile libere cu ocazia Adormirii Maicii Domnului (Sfânta Maria) deoarece data de 15 august este înscrisă în calendar într-o zi de duminică.

În 15 august 2009, potrivit statisticilor furnizate de Ministerul Internelor, peste 2,2 milioane de români şi-au sărbătorit onomastica. 1.810.930 de femei poartă numele de Maria sau derivate ale acestuia, iar 417.667 sunt bărbaţi botezaţi cu numele de Marin sau derivate ale acestuia. Dintre femei, cele mai multe poartă numele de Maria (1.388.197), urmate de Mariana (273.885), Marioara (65.077), Mioara (31.420), Marilena (25.507) şi Marina (24.144). Sărbătorite sunt şi cele care poartă numele de Măriuca (2.116) sau Mariela (584), potrivit MAI.

Între bărbaţii sărbătoriţi în 15 august, se regăsesc cei cu nume ca Marian (299.867), Marin (114.199), Marinică (3.428) sau Marinache (173).

Ziua Naţională se celebrează miercuri

Românii nu vor mai beneficia de nicio sărbătoare legală din 15 august şi până în 1 decembrie, aşa că mai rămâne opţiunea zilelor de concediu neefectuate. În 2010, Ziua Naţională, 1 decembrie va fi sărbătorită miercuri, astfel că nu mai poate fi vorba de nicio minivacanţă legată de weekend.

Crăciunul şi Anul Nou nu aduc libere în plus

Ultimele săbători legale din 2010 nu sunt tocmai zile libere pentru că Naşterea Domnului - Crăciunul, 25 şi 26 decembrie, se vor sărbători sâmbătă şi duminică.

Cum Anul Nou urmează la o săptămână după Crăciun, 2011 va începe fără nicio zi liberă legală pentru că 1 şi 2 ianuarie sunt înscrise în calendar sâmbătă şi duminică.

Ofertele turistice nu vor lipsi în anul 2010

Chiar dacă este criză şi foarte mulţi dintre români şi-au redus bugetul pentru distracţii, oficialii din tursim preconizează că anul viitor se vor înregistra creşteri.

„În 2010 turismul va avea o creştere comparativ cu 2009. Argumentele noastre în favoarea creşterii sunt că vom avea în continuare programe de înscrieri timpuri, oferte speciale, preţurile vor fi în continuare mai mici decât în 2009, sau cel puţin egale", afirmă consilierul de presă al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) din România, Traian Bădulescu.

În privinţa programelor de revelion, oficialul ANAT spune că programele pentru Revelion 2010 au "mers binişor, mai bine decât în 2009". "Destinaţiile turistice căutate pentru Revelionul 2010: sunt cele montane , în special cele de le Valea Prahovei şi în zona Bran - Moeciu, cele balneo, unde sunt condiţii bune la preţuri foarte bune, dar şi pensiunile agroturistice. Litoralul este o surpriză pentru Revelionul 2010 pentru că hotelurile de patru - cinci stele cu condiţii foarte bune oferă pachete atractive pentru condiţii foarte bune. Pentru cei care vor să plece din localitate este o variantă foarte bună", afirmă Bădulescu.

În privinţa destinaţiilor montane externe de Revelion, Austria a rămas destinaţia numărul unu, dar în scădere, fiind urmată de Bulgaria, care se află în creştere.

Principala ofertă turistică în 2010 va fi, pentru al doilea an, programul de Early-Booking sau Fruebucherrabatt, care presupune acordarea de discounturi importante turiştilor (20-35%) pentru cumpărarea vacanţelor cu mult timp înainte de sezon.

Campania vizează perioada de vară, sfârşitul lui mai - 1 septembrie, pachete turistice fiind în toată ţara, nu numai pentru litoral. Pentru a putea beneficia de o astfel de reducere, trebuie să achiziţionaţi pachetul în perioada 1 februarie - 31 martie 2009.

Cei care vor să îşi petreacă Rusaliile pe litoralul Mării Negre pot beneficia de un astfel de pachet. ANAT anunţă că perioada sejurului poate fi aleasă oricând doreşte turistul, biletele sunt nerambursabile şi netransmisibile, iar modificările de nume sau alte servicii se penalizează cu contravaloarea reducerii. În cazul renunţării, penalizarea este de 100%. Totodată, nu sunt admise rezervări după data de 31 martie.

Oferte pentru Paşte 2010, încă din noiembrie 2009

ANAT informează că anul viitor vor fi mai fi mai multe programe care vor fi anunţate în luna ianuarie. „Sunt programe gen plăteşti cinci nopţi, stai şapte. Vor fi mult mau multe oferte speciale. Vor fi pachetele de familie cu în care pentru copil va fi gratuit", spune reprezentantul patronatului din turism.

Dacă în 2009 ofertele pentru Paşte au început din luna februarie, pentru 2010 unele agenţii de turism au lansat pachete turistice încă din luna noiembrie. „Pionierii sunt bulgarii din Albena care au lansat oferte de Paşte chiar de luna trecută. Oferte mari vor începe însă în ianuarie atât pentru litoral, cât şi pentru munte la noi sau în afară", mai spune reprezentantul ANAT.

2 nopţi pentru 1 Mai

Cum 1 mai o să fie sămbăta, pachetele turistice vor cuprinde o perioadă de 2 nopţi, de vineri până luni, în special în Bulgaria (Albena) şi România (Mamaia). „Anul asta a fost unul bun la zile libere, paradoxal, dar şi cel mai lovit de criză. Anul viitor, după criză, asta e, lumea va munci mai mult", este de părere Traian Bădulescu.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite