Vrea să devină ministrul Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Graţiela-Teodora Vlad (18 ani) din Râmnicu Vâlcea este solidară cu profesorii nemulţumiţi de condiţiile din învăţământ. Tânăra îl apreciază pe actualul ministru Daniel Funeriu, dar spune că schimbările din Educaţie au derutat pe toată lumea.

Graţiela a avut deja o dezbatere cu oficialul din învăţământ, atunci când era în clasa a IX-a. „Tot ce era de criticat i-am spus atunci. În plus, noua lege a Educaţiei este o încercare de amestec între ce a fost înainte, ce se regăseşte în sistemul american şi nişte planuri nerealiste la ora actuală într-o Românie avansată tehnologic dar mult întârziată dogmatic", explică tânăra, elevă în clasa a XII-a a Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân" din Râmnicu Vâlcea.

Tânăra spune că de şase ani urmăreşte evoluţia Ministerului Educaţiei. „S-au schimbat foarte mulţi demnitari, unii nerealizând ceva anume. Am tot respectul pentru fostul ministru Mihail Hărdău, iar cel mai derutat mandat mi s-a părut acela al domnului Cristian Adomniţei - şi foarte controversat de altfel", mai spune fata. Mai mult, pentru Graţiela învăţământul este totul: „Simt că parcă şcoala m-a crescut şi nu îmi place sub nicio formă modul în care profesorii sunt trataţi. De aceea mi-ar plăcea ca, după ce voi fi adunat suficientă experienţă profesională şi de viaţă, să devin ministru al Educaţiei".
Tânăra a fost interesată de politică încă de la vârsta la care prietenele ei se jucau cu păpuşile. „Spuneam oricui că visul meu este să devin preşedintele ţării. Am plecat la grădiniţă mai devreme cu un an decât ar fi trebuit, argumentând că mă plictisesc acasă şi vreau să învăţ mai repede să devin «om mare». Ba mai mult, citeam ziarele bunicului meu şi ştiam destul de multe despre regimul comunist, partidele politice la putere în acea perioadă, preşedinţi şi miniştrii", povesteşte Graţiela.

Dezbateri pe educaţie

Tânăra a descoperit în clasa a VIII-a materia care avea să-i schimbe destinul - cultura civică. „Îmi plăcea să învăţ despre oameni, despre nevoile acestora, despre societate, drepturi şi lege", argumentează Graţiela. În clasa a IX-a, pornind de la ideea unui profesor, Graţiela a înfiinţat un club de Oratorie şi dezbatere, despre care susţine că ar trebui să fie prevăzute în programa şcolară. La apariţia noii legi a învăţământului, tânăra a fost contactată de Consiliul Judeţean al Elevilor să fie moderatoarea unei dezbateri pe această temă în faţa oficialităţilor locale, inspectorilor şcolari, a profesorilor şi elevilor.A urmat participarea la campania „Comment!", organizată de Uniunea Studenţilor din România (USR) .

„Am avut workshop-uri unde am despicat în patru întreaga lege a Educaţiei. Trebuia să alegem puncte forte şi puncte slabe pentru ca, într-un final, la Congresul Studenţilor din România, să îl înfruntăm pe ministrul Educaţiei". Într-un final, Graţiela a fost desemnată să reprezinte USR în dezbaterea cu Daniel Funeriu, deşi era elevă.

Cea mai importantă realizare o consideră câştigarea marelui premiu la Concursul Naţional de diaristică (Jurnal de licean) „Mihail Sebastian". În prezent, liceanca îşi împarte timpul între campanii caritabile, pregătirea pentru examene şi admiterea la o facultate din străinătate. Campania are drept scop strângerea de fonduri pentru achiziţionarea de rechizite şcolare şi manuale pentru elevii unei şcoli primare din mediul rural şi în final, înfiinţarea unei biblioteci într-un sat vâlcean.

Luptă pentru ambiţioşi

În privinţa facultăţii, Graţiela vrea să înveţe la Tietgen Business College în Odense (Danemarca). „Am început deja să lucrez la dosarul meu şi sper ca răspunsul să fie unul pozitiv. Îmi doresc foarte mult să fac această facultate deoarece încă de mică m-a obsedat un vis: acela de a fi om important, influent", spune fata. Graţiela spune că numai astfel va reuşi ca, ajunsă într-o poziţie înaltă, să ofere unor copii ambiţioşi şansa de a schimba ceva în România: „Mi-aş dori din tot sufletul ca toţi studenţii români plecaţi în străinătate să se întoarcă în ţară cu o mentalitate nouă, să lupte pentru culturalizarea ţării şi să o aducem pe aceasta la un alt nivel decât acesta".

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite