UPDATE Bacalaureat 2017. Ce subiecte au primit candidaţii la ultima probă scrisă. Rezolvarea subiectelor, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii ciclului liceal au susţinut, astăzi, Bacalaureatul la o materie la alegere în funcţie de profilul pe care l-au studiat. Elevii care au fost la Profilul Real au putut alege între Fizică, Biologie, Chimie şi Informatică, iar cei de la Uman au avut ca opţiune Geografia sau Ştiinţele socio-umane. La Adevărul Live, rezolvăm subiectele pe care le vor primi cei care au dat examen la Biologie şi la Geografie.

UPDATE 17.35 Rata de participare la ultima probă scrisă din prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2017, proba la alegere a profilului şi specializării a fost de 95,85% (în uşoară creştere comparativ cu anul trecut – 95,45%).

Astfel, dintre cei 127.035 de candidaţi înscrişi pentru susţinerea testului scris la una dintre cele 10 discipline (Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică şi argumentare, Sociologie şi Psihologie), s-au prezentat 121.765 de candidaţi. 5.233 de candidaţi au absentat, iar 37 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.
 

Subiectul la proba de Geografie

   Baremul la proba de Geografie 

Bacalaureat 2017. Ce subiecte au primit candidaţii la ultima probă scrisă. Rezolvarea subiectelor la Geografie

La Biologie elevii au avut de rezolvat un test grilă, la subiectul doi au avut de calculat apa în plasma sangvină, iar la subiectul al treilea au primit mai multe întrebări despre celulă. De asemenea, trebuiau să răspundă la mai multe întrebări despre regnuri, inima şi vasele de sânge, cariotă şi rocariotă, celula animală - structura şi ultrastructura (un eseu).

Subiectul la proba de Biologie vegetală şi animală

Baremul la proba de Biologie vegetală şi animală

   Subiectul la proba de Anatomie şi fiziologie umană, genetică şi ecologie umană

  Baremul la proba de Anatomie şi fiziologie umană, genetică şi ecologie umană

Atât la Biologie, cât şi la Geografie, elevii chestionaţi de reporterii „Adevărul” au declarat că subiectele la cele două discipline au fost „abordabile” sau chiar „uşoare”.

Ultima probă de foc

Absolvenţii clasei a XII-a susţin, azi, ultima probă de foc din cadrul examenului de Bacalaureat, Sesiunea 2017. 

Aceasta presupune evaluarea candidaţilor la o materie aleasă chiar de aceştia în funcţie de profilul pe care l-au studiat în cei patru ani de liceu. Astfel, elevii care au fost la Profilul Real pot alege pentru cea de a treia probă între Fizică, Biologie, Chimie şi Informatică, iar absolvenţii Profilului Uman au ca opţiune Geografia sau Şiinţele socio-umane: Economia, Logica, Psihologia, Sociologia şi Filozofia.

Probele scrise vor începe de la ora 09:00, iar accesul în sala de examen se va face în intervalul 08:00-08:30. Elevii nu au voie să intre în sala de examen decât cu stiloul sau pixul cu cerneală albastră, creioane, penar, instrumentele de geometrie, o sticlă cu apă sau un pachet de şerveţele. Evaluaţilor le este interzis să aibă la ei telefonul mobil, tableta, memoratoarele, culegerile sau alte cărţi. Toate aceste obiecte vor fi depuse la sala de bagaje înainte de intrarea în sala de examen. Elevii prinşi că au încercat să copieze sau că au copiat vor eliminaţi din examen.

Rezolvarea subiectelor la Adevărul Live de la ora 13:30

Subiectele la Biologie vor fi rezolvate la Adevărul Live de către Ionela Cociorva, profesor de Biologie în cadrul Colegiului Naţional I.L Caragiale începând cu ora 13:30. Imediat după aceea, de la ora 14:30,  va avea loc rezolvarea subiectelor la Geografie alături de Ioan Marculeţ, profesor de Geografie la Colegiul Naţional I.L Caragiale.

Ce subiecte s-au dat la celelalte probe

Prima probă scrisă  s-a defăşurat pe 26 iunie la Limba şi Literatura Română. Atât absolvenţii de liceu care au studiat la Profilul Real, cât şi cei de la Uman au avut o poezie lirică la textul de la prima vedere, iar la ultimul subiect, care dă cele mai multe bătăi de cap evaluaţilor, a picat genul epic. Cei de la Real au avut de caracterizat un personaj dintr-o operă narativă scrisă de Ioan Slavici sau de Liviu Rebreanu, iar cei de la Uman au trebuit să descrie relaţia dintre două personaje dintr-o naraţiune de a lui Marin Preda.

Umătoarea probă scrisă, din 28 iunie,  s-a desfăşurat la proba obligatorie în funcţie de profiul studiat. Concret, cei de la Profilul Uman au fost evaluaţi la Istorie, iar cei de la Real la Matematică.

La Matematică, candidaţii au avut de rezolvat exerciţii cu progresii aritmetice, relaţiile lui Viete, multipli de 15, puncte coliniare, determinant şi sinus, matrice şi polinom, cât şi funcţii şi integrale.

Evaluaţii care au susţinut proba scrisă la Istorie au avut - printre alte cerinţe- de argumentat printr-un fapt istoric că România a participat la criza orientală. De asemnea, aceştia au trebuit să scrie un  eseu despre România în perioada postbelică.

Când vor fi afişate rezultatele

Afişarea rezultatelor se va face pe 5 iulie la ora 16:00, iar după aceea, vor putea fi depuse contestaţiile, până la ora 20:00. Acestea vor fi rezolvate în perioada 6-9 iulie, iar pe 10 vor fi afişate rezultatele finale.  Cei care nu vor reuşi să promoveze examenul în această sesiune se vor putea înscrie pentru sesiunea din toamnă în intervalul 11 - 14 iulie.

Cum s-a schimbat notarea contestaţiilor

Candidaţii la Evaluările Naţionale şi la Bacalaureat care vor solicita reevaluarea lucrărilor  vor putea să aibă nota  modificată, în plus sau în minus, şi cu 0,10 şi cu 0,50 de puncte, nota finală rămânând cea de la contestaţii, potrivit ultimului ordin de ministru. În anii precedenţi, contestaţia era admisă doar în codiţiile în care diferenţa dintre nota inţială şi nota de la contestaţie era mai mare de un punct.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite