UNICEF: Educaţia la distanţă se face, în principal, prin intermediul TV. „Sunt inegalităţi profunde”
0
Un raport UNICEF referitor la felul în care s-au adaptat sisteme de educaţie din întreaga lume la şcoala online arată inegalităţi serioase preivind accesul la tehnologie. Mai mult de un miliard de elevi sunt afectaţi în continuare de închiderea şcolilor ca urmare a pandemiei de Covid-19.
În 71 de ţări, mai puţin de jumătate din populaţie are acces la internet, se arată în acest raport. Cu toate acestea, 73% din guvernele celor 127 de ţări care raportează date folosesc platforme online pentru a oferi educaţie în perioada când şcolile rămân închise. În ţările raportoare din America Latină şi regiunea Caraibelor, 90% din măsurile luate de autorităţi privind continuitatea învăţării includ platforme online.
Potrivit aceleiaşi surse, televiziunea este principalul canal folosit pentru a oferi educaţie la distanţă; trei din patru guverne folosesc televiziunea ca sursă de educaţie pentru copii. Peste 90% din ţările din Europa şi Asia Centrală folosesc televiziunea ca mijloc de învăţare la distanţă; în Asia de Sud, procentul este de 100%. În America Latină şi Caraibe, 77% din ţări oferă programe de educaţie prin intermediul canalelor de televiziune naţionale.
Radioul ocupă locul al treilea în clasamentul platformelor cel mai frecvent utilizate în perioada când şcolile sunt închise; 60% din ţările analizate folosesc această metodă.
Procentul gospodăriilor care deţin un aparat de radio variază foarte mult în cadrul regiunilor, precum şi de la o regiune la alta. Doar una din cinci gospodăriile din Asia de Sud deţine un aparat radio, comparativ cu trei din patru gospodării din America Latină şi Caraibe.
În Europa şi Asia Centrală, 74% din ţările participante la studiu folosesc SMS-ul, dispozitivele mobile sau reţelele de socializare ca sistem alternativ de furnizare a educaţiei.
Aproximativ jumătate dintre cele 127 de ţări oferă resurse tipărite, ce pot fi luate acasă; doar 11% asigură vizite la domiciliu.
„Există inegalităţi profunde în ceea ce priveşte accesul la tehnologie şi la materialele necesare pentru a continua învăţarea într-o perioadă în care şcolile sunt închise. De asemenea, copiii al căror proces de învăţare beneficiază de un sprijin limitat din partea familiei nu au aproape niciun mijloc de a-şi susţine educaţia. Oferirea unor instrumente educaţionale şi accelerarea obţinerii accesului la internet pentru fiecare şcoală şi fiecare copil sunt esenţiale. O criză a educaţiei exista deja înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19. În prezent ne confruntam cu o criză care se adânceşte si generează si mai multe disparităţi”, a declarat Robert Jenkins, director al Departamentului pentru educaţie din cadrul UNICEF.