Un Master Chef îi învaţă pe elevi să mănânce inteligent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cantina Liceului „Jean Monnet“ va fi funcţională începând cu luna
octombrie  FOTO: Marian Iliescu/Adevărul
Cantina Liceului „Jean Monnet“ va fi funcţională începând cu luna octombrie  FOTO: Marian Iliescu/Adevărul

Plecând de la modelul bucătarului britanic Jamie Oliver, de schimbare radicală a alimentaţiei în şcoli, elevii de la un liceu din Capitală vor avea parte, din octombrie, de o masă caldă sănătoasă, gătită de un bucătar de la Master Chef.

Elevii Liceului Teoretic „Jean Monnet“ din Capitală vor putea lua masa, din luna octombrie, într-o cantină nouă proaspăt amenajată peste vară din iniţiativa părinţilor, într-un program de „smart eating“ asemănător celui din Marea Britanie. O masă caldă sănătoasă  îi va costa pe elevi în jur de 12-14 lei şi va fi gătită de maeştri aleşi de Cătălin Scărlătescu, bucătarul de la emisiunea Master Chef, care doreşte, prin acest exemplu, să aducă în şcolile din România modelul impus încă din 2005 de renumitul chef britanic Jamie Oliver.

Pentru realizarea acestui proiect, s-a construit în curtea liceului un complex modular în care au fost incluse o sală de mese cu o bucătărie şi o sală de clasă, toate costurile, cu excepţia mobilierului şcolar, fiind suportate din buzunarul părinţilor unei clase de a VI-a şi de firma chef-ului, care va asigura mâncarea elevilor. Astfel, în loc să-şi cumpere chipsuri de la chioşc sau să vină cu pacheţelul de acasă, elevii liceului vor putea servi în cantină mâncare gătită special pentru ei.

„Vreau să propun un nou sistem de alimentaţie pentru elevi şi studenţi, denumit sugestiv «smart eating». Am mare încredere în acest proiect, pe care îmi doresc să îl extind şi în alte şcoli, mai ales că la reuşita lui, cred eu, contribuie şi colaborarea pe care o am cu specialişti în nutriţie, pentru un meniu din care vor face parte exclusiv preparate sănătoase, gătite cu ingrediente şi tehnici potrivite“, a explicat bucătarul de la Master Chef, Cătălin Scărlătescu. Ideea i-a venit în urma unei discuţii pe care a avut-o cu un grup de părinţi referitor la alimentaţia din şcoli şi posibilitatea ca elevii să aibă acces la preparate sănătoase, se mai arată în comunicatul de presă al chef-ului.

Totul a pornit însă de la dorinţa părinţilor unor elevi ai şcolii de clasa a VI-a de a crea spaţiu astfel încât copiii lor să înveţe dimineaţa şi nu după-amiaza, cum era programul clasic. Aşa că, în iunie 2013, au închiriat din Germania mai multe module, pe care le-au asamblat lângă terenul de fotbal al liceului, sub forma unei săli de clasă, a unei cantine şi a unei bucătării. Pentru acestea, părinţii şi firma bucătarului plătesc nemţilor 3.000 de euro lunar, iar mobilierul şcolar a fost cumpărat de Primăria Sectorului 1 din Bucureşti.

master chef catalin scarlatescu

Cătălin Scărlătescu de la Master Chef vrea să implementeze în şcoli un proiect similar cu cel al bucătarului Jamie Oliver sin Marea Britanie

„Am zis să facem ceva de utilitate pentru toată lumea şi am construit şi o cantină cu bucătărie în colaborare cu bucătarul Cătălin Scărlătescu pe care îl cunoşteam şi care s-a arătat foarte interesat de această posibilitate“, a explicat şi Dorin Iacob, părintele unei eleve din clasa a VI-a A.  «Din discuţiile pe care le-am avut cu copiii şi cu ceilalţi părinţi, toată lumea este de acord că o alimentaţie sănătoasă este cea mai bună alegere. Am observat că există nişte reguli ale Ministerului Sănătăţii, pe care însă nu le respectă produsele care se găsesc în comerţ, practic nu ai ce să le oferi elevilor din ceea ce se găseşte la chioşcuri. Noi avem încredere în proiect. Elevii vor putea mânca tot ce le place, inclusiv pizza, însă totul va fi preparat din ingrediente sănătoase», a mai spus părintele.

Meniul, supervizat de nutriţionist

Copiii care învaţă în modulul creat în curtea liceului se declară foarte mulţumiţi de condiţii, dar sunt de-a dreptul entuziasmaţi de faptul că o să le gătească un maestru-bucătar. „Clasa e mai modernă şi mai frumoasă cea din liceu, îmi plac culorile şi cum arată. Abia aştept să vină bucătarul de la Master Chef să ne arate cum găteşte“, spune încântată o fetiţă. Dacă pe copii îi entuziasmează prezenţa unui bucătar celebru, părinţii s-au arătat interesaţi de extinderea cantinei, având în vedere că în acest liceu învaţă 1.000 de copii. Deocamdată încă se lucrează la dotarea bucătăriei, cantina urmând a fi funcţională din octombrie.

În ceea ce priveşte mâncarea care poate fi servită aici, nutriţionistul Gabriela Roman a explicat că meniul copiilor trebuie să integreze alimente sănătoase şi porţii în cantităţi corespunzătoare vârstei lor. „Meniul trebuie să fie cât mai variat, să îi aducă elevului aportul necesar de vitamine, minerale, glucide, lipide, însă alimentele sunt alegerea bucătarului, el decide ce fel de carne foloseşte în mâncare. În cantinele şcolare care există în momentul acesta, în general, mâncarea este bună, dar asta depinde de buget“, spune nutriţionistul.

master chef cantina jean monnet foto marian iliescu

Cantina liceului va fi funcţională începând din octombrie FOTO: Marian iliescu

Programe doar la nivel local

Oficialii Ministerului Educaţiei susţin că nu au în vedere să extindă un astfel de program la nivel naţional deoarece astfel de iniţiative ar trebui să aparţină de fapt autorităţilor locale. „Sunt localităţi unde consiliul local a dat bani pentru implementarea unor proiecte similare, adică o masă caldă pentru elevi. Evident că este bine să avem o cantină unde se serveşte mâncare sănătoasă în şcoli, dar nu există spaţiu pentru aşa ceva, în special dacă luăm în calcul şcolile unde
cursurile se ţin în două schimburi“, a explicat Stelian Fedorca, consilier în Ministerul Educaţiei.

Acesta a precizat că singura reglementare la nivel naţional datează din 2008, când Ministerul Sănătăţii a publicat lista alimentelor care nu pot fi comercializate în şcoli, cum ar fi chipsuri, hamburgeri, snacks-uri, alune, prăjituri, acadele sau sucuri carbogazoase.

„Revoluţia“ din Marea Britanie

Cel mai amplu program de introducere a obiceiurilor alimentare sănătoase în şcoli a fost lansat în 2005, în Marea Britanie, şi aparţine renumitului bucătar Jamie Oliver, care susţine necesitatea unor mese sănătoase pentru elevii între 4-18 ani. Apoi, din 2008, Guvernul britanic a pus bazele unui program naţional, reglementat prin legi care prevăd reguli de alimentaţie sănătoasă pe care toate şcolile au fost obligate să le respecte, sub denumirea „School Food Trust“.

Iar rezultatele s-au văzut în timp, susţin oficialii britanici. Un raport din aprilie 2012 al Children’s Food Trust arată că, între 2004 şi 2011, consumul de chipsuri la prânz în rândul adolescenţilor a scăzut de la 43% la 7% şi doar 17% au ales mâncăruri gătite în ulei, faţă de 50%, în timp ce numărul şcolilor care oferă pizza zilnic a coborât de la 66% la 50%. S-a dublat şi numărul elevilor care consumă legume, iar nivelul şcolar a crescut cu 6% în cele 80 de şcoli britanice incluse în programul Jamie Oliver.
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite