Studii universitare de renume mondial - o alegere accesibilă în Olanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Olanda este o destinaţie de studiu pe care o aleg zeci de mii de studenţi internaţionali în fiecare an. În plus, Olanda se află pe primul loc în ceea ce priveşte numărul şi diversitatea  programelor de studii oferite în limba engleză, pentru o ţară care nu are această limbă drept cea oficială.

Calitatea învăţământului recunoscut pe plan mondial alături de taxele de şcolarizare accesibile ale programelor de studii fac din Olanda o destinaţie de studiu pe care o aleg zeci de mii de studenţi internaţionali în fiecare an.

Larisa Din, care a fost studentă în Olanda şi este acum consilier EDMUNDO pentru a-i ajuta pe cei ce vor să încerce experienţa studiilor în străinătate, consideră că experienţa din Olanda a fost „cea mai frumoasă” din viaţa ei: „În mediul academic mi-au atras atenţia în mod deosebit facilităţile oferite de universitate, dar mai ales metodele de predare axate pe o relaţie deschisă student-profesor. Totuşi, cel mai mult mi-au plăcut mediul internaţional, experienţa culturală, dar şi schimbul constant de idei cu studenţi din ţări precum China, Africa de Sud, Thailanda sau SUA.

image

Larisa Din (mijloc), studentă în Olanda

Olanda se află pe primul loc în ceea ce priveşte numărul şi diversitatea programelor de studii oferite în limba engleză, pentru o ţară care nu are această limbă drept cea oficială. Mai mult decât atât, 86% dintre olandezi vorbesc limba engleză, ceea ce îi ajută pe studenţii străini să se integreze mai bine în mediul de viaţă olandez.

În Olanda, există două tipuri de instituţii de învăţământ universitar: universităţi de cercetare şi universităţi de ştiinţe aplicate. Pentru cei care îşi doresc o formare academică axată pe cunoştinţe teoretice, urmată de o carieră academică, este bine de ştiut că 12 dintre cele 19 universităţi de cercetare din Olanda se află printre primele 200 din lume, conform clasamentului Times Higher Education 2013-2014. Un exemplu ar fi Wageningen University (locul 77 mondial şi locul 23 în topul pentru programele din domeniul Life Sciences) care dispune de zece centre de cercetare ce atrag fonduri semnificative din industrie pentru a realiza inovaţii ştiinţifice, dar şi University of Groningen (locul 98) care are parteneriate cu instituţii de pe trei continente şi o bibliotecă cu peste 3 milioane de cărţi şi reviste de specialitate.

Universităţile de ştiinţe aplicate, pe de altă parte, sunt orientate spre formarea profesională specializată pe diferite domenii şi spre conectarea studenţilor cu mediul de lucru olandez prin intermediul stagiilor de practică. Astfel, studenţii lucrează pe studii de caz reale, cu profesori care au experienţă de lucru în industrie.

Eugen Halcă este student în anul întâi la International Business Management Studies la Hogeschool Utrecht. Despre această universitate spune că a fost dragoste la prima vedere: „Cu siguranţă sunt 100% mulţumit de alegerea mea din mai multe motive: în primul rând, îmi place oraşul – cum te uiţi pe fereastră poţi să vezi cât de relaxaţi sunt oamenii de aici. În al doilea rând, facultatea – condiţiile, modul în care interacţionezi cu lumea din facultate, cât de deschişi sunt oamenii. Tehnologia din facultate îţi permite să faci nişte proiecte chiar foarte bune, biblioteca este imensă, poţi să găseşti absolut orice vrei pe orice subiect. Toate clasele sunt dotate cu table interactive unde profesorii pot să deseneze şi pot să explice mai bine lucrurile. Totul este făcut ca studentul să poată să înveţe cât mai mult, dar şi să se simtă cât mai bine şi cât mai relaxat în cadrul facultăţii.”

image

Eugen Halcă

În ceea ce priveşte aspectul financiar, Olanda este una dintre cele mai accesibile destinaţii din Europa. La foarte multe universităţi, taxa de şcolarizare – atât pentru studiile de licenţă, cât şi pentru cele de master – este 1906 euro. Studenţii pot obţine un împrumut pentru a plăti această taxă pe care vor începe să îl returneze fără dobândă după doi ani de la terminarea studiilor. Mai mult decât atât, pentru cei care lucrează part-time (minimum 56 ore/lună), guvernul olandez oferă o bursă ce poate varia între 250 şi 500 euro pe lună, în funcţie de domeniul de lucru.

Costul de trai depinde foarte mult de stilul de viaţă al fiecărui student. În medie, un buget de 800 euro/lună va acoperi toate nevoile unui student, dar unii dintre cei care au ales să plece s-au descurcat cu 500 de euro pe lună.

Despre partea financiară, Eugen Halcă estimează că are nevoie de un buget de 600 de euro pe lună (din care 350 euro reprezintă chiria pentru camera în care locuieşte), dar asta pentru că părinţii lui îi trimit frecvent pachete cu mâncare prin servicii de curierat. În ceea ce priveşte experienţa de studiu în străinătate, după aproape un an de locuit în Utrecht departe de familie, Eugen este de părere că „începi să te maturizezi extraordinar de mult în timpul în care eşti plecat.”

Pentru cei interesaţi de studii în Olanda, consilierii EDMUNDO au în portofoliul de instituţii partenere 12 universităţi din Olanda, axate atât pe partea de cercetare, cât şi pe ştiinţe aplicate, pentru care oferă ajutor în aplicaţie în mod gratuit. Pentru toate celelalte universităţi, echipa UNIVERSALIO este pregătită să ofere consiliere personalizată pe tot parcursul procesului de aplicare. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite