Specialişti, profesori şi sportivi de performanţă au dezbătut la Adevărul Live importanţa educaţiei pentru sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii au uitat de sport, iar şcoala este primul loc al abandonului. Un studiu realizat în rândul studenţilor arată că aproape 75% dintre ei nu au fost la nicio oră de sport în universitate. Oficialii au înţeles pericolul pentru actualele şi viitoarele generaţii şi au decis să dubleze numărul orelor de mişcare, începând cu clasa zero. Despre sport ca esenţă a unei vieţi sănătoase am discutat de la ora 13.00, la Adevărul Live.

UPDATE 14.17: 

Adrian Socaciu: „O mare problemă e la nivel de informare. Studenţii nu ştiu că au dreptul de a face sport şi de a cere ore de sport. Sportul în România e folositor doar când luăm medalii. Nu ne uităm în spate, la oamenii care muncesc zi cu zi“.

Pierre de Hillarin: „E nevoie de o bună educaţie, care porneşte de la funcţionarul de la Primărie, care ar trebui să înţeleagă că sportul poate rezolva problemele sociale. Dacă primarii investesc ceva în sportul juvenil pot diminua cheltuiele legate de sănătate. Sportul oferă un spaţiu de socializare“.

Dumitru Graur: „Educaţia fizică e importantă în educaţia unui copil. E nevoie de competiţii şcolare, la clasele primare. Sportul e o componenţă esenţială în educaţia unui copil. Dacă nu vom înţeleg acest lucru, atunci nu o să facem nimic.

*****

Invitaţi de seamă din lumea sportului au venit să discute despre importanţa promovării mişcării pe tot parcursul vieţii, cu accent pe sprijinirea tinerilor încă de pe băncile şcolii pentru a iubi şi practica sporturi, parte a unui stil de viaţă sănătos. Ceea ce s-ar putea traduce, peste ani, şi în creşterea performanţelor României pe plan sportiv.

În platou au fost prezenţi Pierre de Hillarin, director al Institutului de Cercetări pentru Problemele Sportului, Dumitru Graur, presedinte la Asociatia Presei Sportive din Romania, Adrian Socaciu, fondatorul Asociaţiei Student Sport, cei care au făcut studiul ce a relevat lipsa aproape totală de sport la nivel universitar, Virgil Stănescu, vicepresedinte la Federaţia Română de Baschet şi Alexandru Dedu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal.

De asemenea, prin telefon s-a alăturat discuţiei şi Adrian Nagel, decanul Facultăţii de Sport de la Universitatea de Vest din Timişoara.

De la stânga la dreapta: Pierre de Hillarin, Dumitru Graur, Oana Crăciun şi Adrian Socaciu  FOTO Roberto Sălceanu

image

Aproape 75% dintre studenţi nu au fost la nicio oră de sport în universitate, în acest an universitar, invocând ”lipsa informării”, arată un studiu realizat anul trecut de Asociaţia Student Sport. Tinerii şi-ar dori să practice tenis de câmp, baschet, volei sau tenis de masă.

De altfel, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, a declarat că, în anul universitar 2013-2014,  sportul va fi condiţie la autorizarea şi acreditarea programelor de studii. 

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a explicat de curând că este foarte important ca numărul orelor de sport să fie suplimentat în şcoli, precizând că în prezent lucrează 11.000 de profesori de sport şi că ar fi nevoie de 16.000, număr la care s-ar putea ajunge în trei-patru ani.

Ministrul a anunţat încă de anul trecut că, din 15 septembrie 2013, orarul elevilor, de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a, va avea un număr dublu de ore de sport, chiar dacă admite că ”infrastructura este insuficient dezvoltată în şcoli”.

Pe aceeaşi temă:

STUDIU Sportul, aproape eliminat din orarul studenţilor

Elevii şi liceenii vor face de două ori mai mult sport la şcoală de anul viitor

Ministrul Educaţiei vrea patru ore de sport pe săptămână la gimnaziu şi liceu

Alegerile sănătoase, încurajate în şcoli de Salvaţi Copiii. Statisticile arată că 53% din copiii români nu mănâncă dimineaţa, iar 12% din adolescenţi fumează canabis

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite