Practica din învăţământul profesional ar putea fi făcută, în sfârşit, la agenţii economici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Curaj Foto: Mediafax
Adrian Curaj Foto: Mediafax

Ministerul Educaţiei vrea ca de la anul să implementeze un sistem de învăţământ profesional-dual, prin care elevii să facă practică la agenţii economici. Totodată, şcoala profesională ar putea avea trei niveluri de formare: muncitor calificat, tehnician şi tehnician specialist. Proiectul a fost pus în dezbatere publică, joi.

Ministrul Educaţiei Adrian Curaj, a lansat, joi, în dezbatere publică un document care redefineşte învăţământul profesional aşa cum se face în prezent. Propriu-zis, documentul prevede mai multe niveluri de calificare, dar şi practică în interiorul firmelor

„M-am întâlnit cu reprezentanţii mai multor companii, care au susţinut că nevoia firmelor de a avea sursă umană calificată nu poate fi satisfăcută în acest moment. Ce aduce diferit noul concept este următorul lucru: pe traiectoria profesională care acum putea să ofere numai posibilitatea nivelului trei de calificare, adică muncitor calificat, venim cu două etaje, nivelul de calificare 4 - tehnician şi nivelul de calificare 5 - tehnician specialist. Ca să fie clar că nu este o invenţie şi nu este doar din nevoia firmelor din România, avem în materialul pe care îl supunem consultării un studiu de caz din cinci ţări”, a spus ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.

Acesta a marjat şi pe necesitatea practicii elevilor în interiorul firmelor

.

„ Ne vom referi de acum încolo la profesional-dual, pentru că nu poate fi făcută o pregătire profesională şi o practică majoră în industrie. Vom avea parteneriate între şcoală şi agenţii comerciali. Contează să avem implicarea zonei private”, a mai arătat ministrul Educaţiei.

Calificarea profesională, o opţiune la liceul teoretic

Lipsa unei opţiuni la liceul teoretic a dus la un număr mare de absolveţi fără Bacalaureat, arată ministrul Educaţiei.

„O consiliere de un fel anume şi lipsa de opţiuni au dus foarte multă populaţie şcolară pe linia liceelor şi avem acum 450.000 de absolvenţi de liceu fără bacalaureat care nu au practic nicio calificare profesională pe un nivel potrivit care să îi ducă pe piaţa muncii”, a mai spus Adrian Curaj.

Un mecanismul funcţional de la anul

Ministrul Educaţiei a spus că, până la sfârşitul lunii iunie, va fi gata forma în care va propune noua variantă a învăţământului profesional, iar programul va fi aplicabil propriu-zis de la anul.

„Până la sfârşitul lunii iunie vom avea, pe baza consultărilor, atât forma pe care o propunem, cât şi spaţiul normativ pe care trebuie să îl cream, deciziile la nivel de hotărâri de guvern, la nivel de ordin de ministru ca să facă funcţional acest mecanism din această toamnă. Mecanismul nu va fi deplin funcţional anul acesta, pentru că nu avem calea completă. La anul, când vor termina nivelul trei de calificare, cu siguranţă că ai pregătit totul pentru nivelul patru. Dacă la nivelul trei oferim o bursă pentru fiecare copil pe calea profesională, la nivelul patru oferim şi acolo? Eu zic că da. Pentru asta va trebui să avem - şi am lucrat la impactul financiar -, o să trebuiască să avem hotărârea de guvern potrivită, să planificăm bugetul potrivit, dar el va fi gândit în linie cu dezvoltarea şi finalizarea celor care termină nivelul trei. Începem nivelul patru şi, cu siguranţă, se vor rostogoli astfel încât  într-un interval minim de timp, dar realistic, să avem practic din nou tehnicieni superiori pe piaţă”, a explicat ministrul Educaţiei.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite