Pavel Năstase: „Până la toamnă toate posturile de directori vor fi ocupate prin concurs”. Cum a schimbat ministrul metodologia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, va modifica metodologia de concurs pentru ocuparea posturilor de directori şi inspectori şcolari. În plus, ministrul a declarat că va modifica structura comisiilor şi a Consiliului General din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU).

„Posturile care au rămas vacante a trebuit să le ocupăm prin numiri, vorbim de 600 de posturi. Această numire este una temporară până la ocuparea locurilor prin concurs. Vom da un ordin prin care vom schimba metodologia atât pentru inspectorii generali şi inspectorii adjuncţi, cât şi pentru directorii generali şi directorii adjuncţi. Posturile acestea vor fi ocupate doar prin concurs. Astăzi vom publica un ordin de ministru care va prede tocmai acest lucru. Nu dorim să începem anul şcolar până nu vom avea toate aceste posturi ocupate prin concurs“, a declarat Ministrul Educaţiei Pavel Năstase.

Ce schimbări apar în metodologia de concurs pentru directorii şi inspectorii şcolari

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au adăugat că în metodologia de desfăşurare şi organizare a concursului a fost  introdusă şi testarea competenţelor manageriale, lucru care nu era în metodologia generală. „Metodologia prevede mici modificări: Proba scrisă pentru directori şi directori adjuncţi va avea loc pe 17 iulie, urmând ca toate probele să se încheie la sfârşitul lunii iulie, pentru ca în luna septembrie să poată fi încheiate contractele de muncă“, a precizat Ariana Oana Bucur, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Educaţiei.

Aceasta a mai precizat că subiectul grilă de la evalurea scrisă va cuprinde 50% de itemi din legislaţia şcolară, şi 50% itemi cu privire la competenţele de management educaţional. De asemenea, vor fi  subiecte diferenţiate pentru ocupare fucţiilor de conducere în unităţile de învăţământ preşcolar, în comparaţie cu cei care candidează la conducerea şcolilor din ciclul gimnazial şi liceal.

Şi în privinţa structurii comisiilor de concurs vor fi aplicate modificări. „În structura comisiilor de concurs, reprezentanţii autorităţilor locale au considerat că este mai bine să aibă rol de observator.  Din comisie  vor face parte doar inspectori şcolari şi directori cu concurs, ceilalţi care au fost prevăzuţi în vechea metodologie vor avea doar rol de observator“.

Cu cât a fost suplimentat numărul de membri la CNATDCU 

Ministrul Educaţiei a anunţat modificări şi în privinţa structurii comisiilor din CNATDCU pentru că insttuţia nu făcea faţă numărului de lucrări pe care trebuie să le evalueze.  „Nivelul de muncă pentru cele 35 de comisii de doctorat este foarte mare în comparaţie cu dimensiunea acestora. În urma discuţiilor pe care le-am avut cu Consiliul Naţioanal al Rectorilor, Direcţia de  Învăţământ Superior din Ministerul Educaţiei şi  Academia Română, ne-am dat seama că trebui să venim cu nişte completări astfel încât comisiiile să lucreze mai relaxat şi mai bine(...) Sunt în derulare concursuri penrru ocuparea posturilor vacante şi există mulţi colegi mai tineri care aşteaptă titlul de doctor pentru a se înscrie pe un post., dar trebuie să aştepte pentru că lucrarea lor nu a fost evaluată“.

„Pentru a aduce activitatea CNATCU la parametri normali de funcţionare am decis să facem suplimentări. Sunt 140 de membri noi în cele 35 de comisii, iar Consiliul General  va creşte şi el cu 8 membri“. Pavel Năstase a explicat de ce consideră necesară înfiinţarea unor comisii de contestaţie. „Nu aveam comisii de contestaţie.Ori, există acest drept, pentru cei care sunt evaluaţi DE CNATCU, de a face contestaţie. Pentru ca această evaluare să fie făcută, este nevoie de alte comisii, comisii care nu erau. Vom face alte 35 de comisii care se vor ocupa de contestaţii“.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite