EXCLUSIV Interviu cu tânărul deținut care a luat 10 la Bac. Cum a reușit să treacă examenul cu brio FOTO
0Tânărul aflat după gratii în Centrul de la Tichilești, județul Brăila, care a obținut media 9,38 la Bacalaureat cu 10 la Matematică, vrea să dea la Drept și să devină avocat. Ne-a spus-o chiar el într-un interviu pe care ni l-a acordat din detenție.
În timp ce mulți elevi nu au reușit să ia nici măcar o notă de 5 la Bacalaureatul din acest an, un tânăr deținut, care ispășește o pedeapsă de trei ani la Centrul de Detenție din Tichilești, Brăila, a demonstrat că nimic nu este imposibil. Acesta a susținut examenul de maturitate și a obținut note de invidiat: 10 la matematică, 9,40 la Limba și literatura română și 8,75 la Fizică. Însă, drumul către performanță a fost unul foarte anevoios.
Andrei are 18 ani și este din Vaslui. La centrul de detenție din Tichilești, județul Brăila, a ajuns în decembrie anul trecut, pe când era în clasa a XII-a. Însă, chiar dacă s-a aflat după gratii, nu a renunțat la școală. „În total, a primit trei ani de detenție. La noi a fost transferat acum șapte luni, iar în noiembrie anul acesta, când va ispăși jumătate din pedeapsă, ar putea fi eliberat condiționat. Însă, până atunci, a vrut să-și continue studiile, iar noi am făcut tot posibilul să-l susținem” a declarat pentru „Adevărul” Camelia Enache, comisar șef de poliție penitenciară și directorul adjunct al instituției, cea care se ocupă cu reintegrarea socială a persoanelor private de libertate, plasate în centru.
„Deși se află după gratii, Andrei a reușit o performanță la care, poate, alți copii nici măcar nu au visat. Și mă refer la copii aflați acasă, alături de familie, prieteni, rude. Suntem tare mândri de el”, ne-a mai spus directoarea centrului.
„Eu repetam lecția, colegul de cameră mă asculta”
Băiatul a început să se pregătească pentru examen încă din luna ianuarie. La Limba română a învățat ajutat chiar de colegul de cameră.
„În mod normal, ar trebui să stăm câte patru în cameră. Dar, pentru că în centru nu este foarte aglomerat, ni s-a permis să stăm câte doi. Colegul meu m-a ajutat mult în această perioadă, la fel și domnii supraveghetori care ne lăsau noaptea lumina aprinsă în cameră. Așa am învățat: colegul mă asculta la lecții și verifica ce știu. Ne-am luptat amândoi cu somnul și am pierdut împreună multe nopți”, ne-a mărturisit băiatul.
La Matematică și Fizică, în schimb, Andrei a fost ajutat de o profesoară de Matematică, Anișoara Tacciu, un dascăl care predă în incinta centrului de detenție.
„În centrul de detenție funcționează o școală unde persoanele private de libertate își pot continua studiile”, ne-a mărturisit profesoara.
„Am aflat întâmplător despre situația lui Andrei (…)Și mi-am zis..de ce nu? Dacă pot să-l ajut, o s-o fac. (…). Am încercat să-l pun în locul copilului de acasă și pe mine în locul mamei lui. Însă, pe atunci, mă gândeam că l-aș putea ajuta să treacă examenul, nici vorbă să-l ia cu nota 10. Vă dați seama ce surpriză am avut când am realizat cât potențial are acest copil. (…)Cred că am contribuit doar 10%..restul a depins de el. Și-a dorit foarte mult, pe de-o parte, iar pe de altă parte a avut un bagaj de cunoștințe dobândite înainte, o bază solidă pe care am construit apoi împreună..nota 10. (…) Nu e chiar ușor să iei 10 la Matematică la Bacalaureat, indiferent cât de ușor ar fi examenul. Există subiecte mai dificile care îi departajează pe copiii buni de cei foarte buni. (…)Am urmat amândoi un program foarte strict. Veneam de acasă mai devreme și lucram înainte de a intra eu la program, îl mai luăm pe el la clasa mea, îi dădeam acolo de lucru, eu îmi vedeam de oră, apoi îl corectam și-l verificam”, spune dascălul.
Tânărul spune că nu va uita niciodată ajutorul primit: “Am avut un sprijin imens din partea doamnei profesoare, timp investit, energie, o mulțime de materiale didactice puse la dispoziție. Notele mele sunt, de fapt, notele tuturor celor care m-au susținut. Nu aș fi ajuns aici dacă cei din centru și familia mea nu s-ar fi luptat cu sistemul care părea că mi se împotrivește”.
Mai exact, potrivit Cameliei Enache, este vorba despre reticența școlilor de a primi un deținut: “Am găsit, în cele din urmă, înțelegere la Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu” și l-am înscris la frecvență redusă. Bacalaureatul tot acolo l-a dat”.
Cum a dat examenul
“În ziua primei probe, cea la Limba și literatura română, oral, a plecat spre școală dimineața, escortat de polițiștii din penitenciar. L-am condus până la mașină. I-am dat la el apă, pix, hârtie, l-am dădăcit până în ultimul moment. Sfaturi peste sfaturi…nu mai știam ce să-i spun. (..)A dat probele singur, într-o clasă separată. Asta pentru că au fost acolo niște discuții. Elevii care susțineau și ei examenul dar și părinții acestora nu și-au dorit ca Andrei să fie în aceeași sală cu ei. Au spus că îi intimidează prezența lui, dar și a polițiștilor. Așa că băiatul nostru a fost trimis într-o clasă separată de restul. Imaginați-vă: singur, în prima bancă, față în față cu profesorii evaluatori sau supraveghetori iar în spate… polițiștii care stăteau și ei cu ochii pe el”.
Astfel, Andrei a luat la Limba română nota 9.40. „Bac-ul, în sine, nu a fost ca alte situații limită prin care am trecut. L-am luat ca pe ceva pozitiv, constructiv. În plus, am fost foarte sigur pe mine, pe ceea ce știu și am învățat. Ajută mult în a-ți controla emoțiile faptul că ești încrezător. (..). Mi-a plăcut subiectul al doilea. La Limba română, la subiectul trei am primit una dintre lecturile mele preferate. Deși, recunoc, aș fi vrut să scriu un eseu care să fi avut la bază o poezie. Ar fi fost mai simplu și aș mai fi câștigat puțin timp. Dar a fost în regulă și așa”, spune acesta.
Următorul pas pe care vrea să îl facă este să se înscrie la facultate. „La anul aș vrea. Nu consider că timpul este pierdut. Anul acesta aș vrea să mă odihnesc, să-mi pun ordine în gânduri. Am nevoie de un „an sabatic”. Însă, am tot felul de idei: drept, medicină, psihologie, inginerie. E bine că mai am timp să mă gândesc. Deși, dreptul mă atrage cel mai mult”, ne-a spus băiatul.
„Eu l-am sfătuit să se ducă înspre real”,a continuat ideea profesoara lui de matematică.
Tânărul este în prezent închis la penitenciarul pentru minori şi tineri Brăila-Tichilești, unde ispăşeşte o pedeapsă de 4 ani şi jumătate pentru viol, potrivit observatornews.ro. În luna noiembrie, el va fi eliberat condiționat.