Elevii din clasele a III-a vor învăţa după manuale vechi şi în următorul an şcolar
0Elevii din clasele a III-a vor continua să înveţe după manualele vechi şi în anul şcolar care urmează, a anunţat ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu. Amânarea introducerii manualelor digitale este cauzată de prelungirea termenelor licitaţiei de achiziţie, contestată după tiparul anilor trecuţi.
„Avem o solicitare de suspendare a procesului şi de prelungire a termenului de depunere a ofertelor, până la 13 iulie. Solicitarea este motivată”, a declarat ministrul miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.
Astfel, la jumătatea lunii iulie vor fi deschise ofertele, iar perioada de depunere a contestaţiilor se va prelungi până la 15 august, urmând ca soluţiile acestor contestaţii să fie publicate până la 15 septembrie. Deoarece nu mai există timp până la începerea anului şcolar, pentru exprimarea opţiunilor învăţătorilor şi pentru tipărire, „singura soluţie este cea a retipăririi manualelor existente”, a explicat Cîmpeanu. În plus, ministrul a mai anunţat că în 30 de zile va fi lansată licitaţia pentru manualele de clasa a IV-a.
Editori: „Suntem împinşi către o politică de dumping”
Editorii sunt nemulţumiţi şi în acest an de documentaţia pentru achiziţia noilor manuale de clasa a III-a. Mai exact, reprezentanţii Uniunii Editorilor din România (UER) reproşează ministerului că licitaţia a fost anunţată abia în 23 aprilie, cu o lună şi jumătate mai târziu decât anul trecut, când au reclamat de asemenea întârzieri. De asemenea, editorii sunt nemulţumiţi de scăderea numărului de posibili câştigători la trei (faţă de şase în 2014).
Însă cea mai mare nemulţumire a editorilor este cea legată de preţul de achiziţie. Dacă anul trecut a fost de nouă lei, în acest an este de şapte lei şi a fost adăugată şi o clauză care spune că ofertele care depăşesc cu 14% cel mai mic preţ oferit sunt eliminate din cursă, indiferent de calitatea lor.
„Aceste manuale sunt licitate la preţuri derizorii, pentru că editurile îşi scot banii pe urmă, din manualele alternative. Aşadar, nu contează calitatea manualelor care câştigă, rolul lor este să deschidă piaţa”
Editurile care câştigă licitaţia de anul acesta vor fi obligate să subcontracteze serviciile depozitelor judeţene de carte şcolară cărora le va reveni 10% din preţul de achiziţie al fiecărui manual.
Ce s-a schimbat la licitaţia din acest an
Licitaţia pentru noile manuale de clasa a III-a a fost lansată oficial joi, 23 aprilie, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). De asemenea, Ministerul Educaţiei a relansat licitaţia pentru manualele de clasele I şi a II-a care nu au fost încă atribuite.
Potrivit documentelor publicate pe SEAP, valoarea acordului-cadru este de peste 36 de milioane de lei, pe o durată de 48 de luni. Manualele se vor publica atât în varianta tipărită cât şi în cea digitală. Manualele pentru clasa I, în fiecare an, se vor achiziţiona în număr egal cu numărul de elevi înscrişi, iar manualele pentru clasa a II-a şi clasa a III-a vor fi transmisibile şi se vor reînnoi în stocuri cuprinse între 10-20% din numărul total al elevilor înscrişi, se arată în documentaţie.
Pentru a evita întârzierile de la licitaţia de anul trecut pentru noile manuale şcolare de la clasa I şi clasa a II-a, ministerul a făcut de data aceasta câteva precizări.
"Am solicitat celor care au redactat caietul de sarcini să formuleze cât mai exact cerinţele pentru a evita posibilitatea apariţiei unor eventuale contestaţii", a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cămpeanu. El a precizat că faţă de anul trecut, maximum trei manuale vor putea fi declarate câştigătoare, în loc de şase, "pentru a avea garanţia promovării unor manuale de calitate". "De asemenea, am solicitat să intre în competiţie doar acele manuale care depăşesc la preselecţie un prag minim calitativ (echivalentul notei 8,50)", a mai declarat ministrul.
Istoria unei licitaţii de „poveste”
În 2013, Ministerul Educaţiei anunţa că dă startul uneia dintre cele mai importante licitaţii publice din învăţământ, care ar urma să schimbe manualele vechi de peste 10 ani din şcoala primară. Însă, licitaţia a fost lansată oficial cu o întârziere de aproape trei luni faţă de calendarul iniţial şi procedura licitaţiei a suferit amânări peste amânări, astfel încât, rezultatele au putut fi anunţate abia în luna august, cu doar câteva săptămâni înainte de începerea noului an şcolar.
Dar nici nu au fost bine anunţate, că rezultatele au fost contestate de editori. Astfel, manualele nu au mai putut ajunge la elevi pe 15 septembrie, ci abia la sfârşitul lunii noiembrie, cu excepţia Abecedarelor. Licitaţia pentru acestea a fost contestată de trei ori, iar în decembrie, editura Akademos a fost descalificată şi eliminată de pe lista câştigătorilor. Ca urmare, editorii Akademos au acţionat în instanţă.
Instanţa a decis eliminarea editurii Litera de pe lista câştigătorilor licitaţiei pentru Abecedare. Decizia este definitivă, iar Ministerul Educaţiei, în funcţie de motivarea instanţei,va trebui să retragă din şcoli cele 11.000 de manuale ale editurii Litera, pe care le-a distribuit la începutul lunii februarie. În plus, editura Akademos, contestatara licitaţiei, ar putea reintra pe lista câştigătorilor.