Elevii care vor învața limba rusă din 2026. „Planurile-cadru, dezvoltate în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale”
0Limba rusă va fi introdusă ca cea de-a treia limbă modernă pentru elevii de la liceele militare, în curriculumul la decizia elevului din oferta școlii.
![Elevii de la profilul militar vor învăța rusă începând cu anul școlar 2026-2027 FOTO Arhivă](https://cdn.adh.reperio.news/image-f/f98084ec-39c2-4d32-94c3-e20125d941eb/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D700%26h%3D750%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
Elevii care vor învăța la un liceu militar vor putea alege limba rusă în cadrul curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, potrivit noilor planuri cadru puse în dezbatere publică de Ministerul Educației, pe 31 ianuarie.
La profilul militar, specializarea matematică – informatică, s-a propus ca studiu pentru limba modernă 3, limba rusă, cu câte o oră pe săptămână opțională, potrivit edupedu.ro.
„Planurile-cadru pentru profilul militar au fost dezvoltate împreună cu colegii care predau în colegiile militare, în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale, în funcție de nevoile specifice clar identificate de aceștia”, a subliniat Bogdan Cristescu.
Aceste planuri-cadru vor fi aplicate în forma care va rezulta după dezbatere, conform declarațiilor conducerii Ministerului Educației și Cercetării, din anul școlar 2026-2027. Dacă va fi așa, elevii care sunt acum clasa a VII-a vor fi primii care vor avea orarul făcut pe baza acestor noi planuri-cadru.
Aceștia vor fi cei care, atunci când vor ajunge la finalul clasei a XII-a, vor susține primul Bacalaureat modificat pe baza actualei legi a educației.
Propunerile pentru profilul militar au venit din partea Ministerului Apărării Naționale, a spus secretarul de stat în Ministerul Educației și Cercetării, Bogdan Cristescu.
„Referitor la profilul militar, planurile-cadru pentru profilul militar au fost dezvoltate împreună cu colegii care predau în colegiile militare, în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale, în funcție de nevoile specifice clar identificate de aceștia”, a spus Bogdan Cristescu.
În prezent, niciun alt profil de liceu nu are o limbă modernă 3 în planurile-cadru, cu atât mai mult limba rusă cu mențiune clară, însă în cadrul opționalelor ar putea exista și această limbă străină, dar în funcție de cerere.
În prezent, la profilul militar mate-info nu sunt prevăzute decât 2 limbi moderne: limbă modernă 1 și limbă modernă 2 la clasele IX-XII.
Limba modernă 3 este reprezentată în prezent în cadrul opționalelor, iar printre limbile învățate sunt: germană, spaniolă, japoneză, potrivit profesorilor consultați de Edupedu.ro.
De asemenea, la profil teologic se învață în prezent și limba greacă sau latină, opțional.
Ce înseamnă trunchi comun și curriculum de specialitate
Trunchiul comun (50%), prevăzut în legislație, asigură competențele de bază (cultură generală) și contribuie la formarea competențelor-cheie (inclusiv la alfabetizarea funcțională). Ponderea sa scade de la clasele IX/X (65%) la clasele XI/XII (35%). Reprezintă suport fix pentru cultura generală. Majoritatea disciplinelor/temelor sunt în legătură cu examenul național de bacalaureat (obligatorii/la alegere). Trunchiul comun include 15 discipline la fiecare dintre clasele IX/X (la care se adaugă, după caz, limba și literatura maternă), distribuite în toate cele 7 arii curriculare, respectiv 9 discipline la fiecare dintre clasele a XI/XII (la care se adaugă, după caz, limba și literatura maternă), distribuite în 5 arii curriculare.
Curriculumul de specialitate (35%), ca dezvoltare inovativă, asigură competențele de specialitate, generale și specifice, proprii unui profil și unor specializări/calificări profesionale, înlocuind segmentul reprezentat de curriculumul diferențiat, prezent în actualele planuri-cadru în vigoare, aducând și aport la formarea competențelor-cheie. Ponderea sa crește de la clasele IX/X (25%) la clasele XI/XII (45%). Este suport semiflexibil pentru cultura de specialitate și include două componente: (1) componenta fixă (între 77-100%, reprezentând 8-13 ore) și (2) componenta flexibilă (între 0-23%, reprezentând 0-3 ore, care pot personaliza specializarea); procentele de 0% și 100% se referă la filierele vocațională și tehnologică, unde curriculumul de specialitate este fix, odată aleasă filiera/specializarea. Unele discipline/teme sunt în legătură cu examenul național de bacalaureat (obligatorii/la alegere).