Cum numără ministrul Breaz de patru ori mai puţine şcoli cu toaletă în curte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcolile şi-au deschis astăzi porţile, iar multe dintre ele continuă să ofere zecilor de mii de elevi condiţii mizere de învăţat. Situaţia este cu atât mai ciudată cu cât autorităţile nici măcar nu ajung la un numitor comun atunci când se referă la numărul şcolilor care au toaletă în curte.

Concret, Daniel Breaz, ministrul interimar al Educaţiei, arată într-un interviu acordat hotnews.ro că mai sunt numai câteva sute de şcoli în care grupul sanitar nu se află în corpul clădirii principale. “În anul 2017, noi am avut peste 2.200- 2.300 de şcoli în această situaţie. La terminarea anului şcolar mai erau circa 1.180 de şcoli cu toaleta în curte. În momentul de faţă mai sunt mai puţin de 300 de şcoli care nu au toaletă în şcoală”, spunea Daniel Breaz în interviul publicat pe 3 septembrie. 

Afirmaţia ministrului Breaz este contrazisă însă de datele oficiale făcute publice de două ministere. Astfel, Ministerul Afacerilor Interne a transmis în răspunsul la o solicitare Edupedu.ro că la data de 2 septembrie 2019 mai erau 1.176 de “clădiri care au grup sanitar exterior”. Mai mult, vineri 6 septembrie, Ministerul Educaţiei a dat publicităţii un raport în care arată că la cea mai recentă raportare pe 2019, din martie, mai erau în această situaţie 1.180 de şcoli.

Probleme şi în Capitală

Conform datelor oficiale, probleme nu sunt numai în unităţile de învăţământ din provincie. Concret, trei grădiniţe din Capitală au cerut amânarea începerii cursurilor, având în vedere că lucrările pentru reabilitarea clădirilor nu sunt gata. Este vorba de grădiniţa nr. 35, grădiniţa nr. 53 şi două grupe de program normal din cadru gradiniţei şcolii gimnaziale nr. 13. În primele două cazuri cursurile vor începe în data de 23 septembrie, în ultima situaţie cursurile vor începe pe 16 septembrie.

În plus, conform unor surse din Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureştim  copiii din 13 şcoli din Bucureşti vor fi relocaţi din acelaşi motiv. Asta înseamnă că elevii vor începe cursurile în alte şcoli decât cele la care sunt înscrişi.

Structura anului şcolar

Început astăzi, semestrul I se va încheia în 20 decembrie 2019, iar semestrul al II-lea va începe în data de 13 ianuarie şi se va încheia la 12 iunie 2020, cursurile fiind dispuse pe durata a 35 de săptămâni. Practic, dispare vacanţa intersemestrială de o săptămână, care era dată, în anii trecuţi, la începutul lunii februarie, pentru că semestrul I se încheie acum odată cu vacanţa de iarnă.

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar se încheie în data de 29 mai 2020, iar pentru clasa a VIII-a - în data de 5 iunie 2020.

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate în perioadele 21 decembrie 2019 - 12 ianuarie 2020 (cea de iarnă) şi 4 aprilie - 21 aprilie 2020 (cea de primăvară). În fine, vacanţa de vară va începe pe 13 iunie.

Clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 26 octombrie - 3 noiembrie 2019. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite