Cum e pedepsită în România punerea elevilor în genunchi, cu mâinile sus. „Au fost afectaţi emoţional, chiar umiliţi“

0
Publicat:

O profesoară a fost sancționată disciplinar prin reducerea salariului cu 15% pe trei luni pentru că, în timp ce era de serviciu pe școală, a pus mai mulți elevi în genunchi cu mâinile sus. Profesoara a contestat sancțiunea în instanță, dar judecătorii au menținut sancțiunea.

Incidentul a avut loc în 2019, la o școală din Timiș FOTO Pixabay
Incidentul a avut loc în 2019, la o școală din Timiș FOTO Pixabay

Un caz judecat în cursul anului 2022 la Tribunalul Timiș scoate la iveală modul în care o profesoară de Educație Fizică și Sport de la Școala Gimnazială din Pesac, Timiș, a fost sancționată disciplinar pentru că, în cursul anului 2019, când era responsabilă de menținerea ordinii în școală, a pus elevii mai multor clase în genunchi cu mâinile sus, pe holul școlii.

În urma incidentului, profesoara a fost sancționată disciplinar cu reducerea salariului cu 15 la sută pentru o perioadă de trei luni. În procesul de contestare a sancțiunii, profesoara a arătat că „nu rezultă că cele 5 cadre didactice (n.r. care au depus mărturie împotriva ei) ar fi observat ca reclamanta să fi pedepsit copiii prin punerea lor în genunchi cu mâinile ridicate, ci s-a consemnat că aceste cadre didactice au trecut pe hol și au observat anumiţi elevi în genunchi”.

„În aceste condiţii nu se poate aplica o sancţiune disciplinară atât de gravă unui cadru didactic, câtă vreme nu există probe din care să rezulte că reclamanta a fost cea care a pedepsit elevii instituţiei de învăţământ. Este cât se poate de straniu că reclamantei i s-a menţinut sancţiunea aplicată de angajator, iar cadrului didactic care a lovit un elev peste ureche, nu i s-a aplicat nici o sancţiune, deşi in aceasta situaţie se poate vorbi despre o abatere grava si încălcare a Regulamentului, după cum doamnei directoare a unităţii de învăţământ i s-a aplicat doar măsura avertismentului scris”, se arată în cererea de chemare în judecată formulată de profesoara sancționată, care a invocat mai multe vicii de procedură din dosarul de cercetare disciplinară.

Școala, care a aplicat sancțiunea, și Inspectoratul Școlar Timiș, care a respins contestația menținând sancțiunea, au cerut menținerea pedepsei. „Prin aplicarea acestei sancţiuni s-a stabilit la nivelul Comisiei de Cercetare Disciplinara că elevii au fost afectaţi emoţional, fiind chiar umiliţi încălcându-se astfel prevederile regulamentelor după care pârâta funcţionează”, a arătat Școala Gimnazială Pesac, care a subliniat că „reclamanta îşi făcuse un obicei din a aplica astfel de pedepse elevilor”.

„Suplimentar declarațiilor celor cinci cadre didactice si înregistrării video, în faza de cercetare disciplinară există și fotografii care reliefează poziţia elevilor în momentul aplicării pedepselor de către reclamantă”, a mai arătat școala în proces.

Reclamată de colege

Cercetarea disciplinară în cazul profesoarei care i-a pus pe elevi în genuchi cu mâinile sus a fost declanșată la sesizarea unor cadre didactice cărora părinții li s-au plans de comportamentul profesoarei.

Una dintre profesoare, martoră în dosar, a declarat că în ziua incidentului „după ce s-a sunat de intrare s-a deplasat la etaj și a văzut mai mulți copii din clase diferite stând în genunchi”.

„Aceștia erau certați de reclamantă și de doamna director. La un moment dat, doamna director și-a ridicat proprii elevi din genunchi și a mers cu ei la clasă, reclamanta coborând și lăsându-și proprii elevi in continuare în genunchi”, a declarat profesoara.

Martora a mai declarat că s-a dus la elevi, i-a întrebat ce s-a întâmplat, iar aceștia i-au spus că profesoara de sport i-a pus în genunchi, deoarece ar fi deschis ușa la clasă, deși se sunase de intrare.

Profesoara a mai declarat că i-a pus să se ridice, i-a condus la clasă și l-a rugat pe profesorul de istorie să ii primească la oră.

„Martora declară că la un moment dat, reclamanta a sosit și supărată, a întrebat-o cine i-a ridicat pe elevii săi din genunchi, iar aceasta a răspuns că ea, fiindcă nu i se pare normal ca aceștia sa fie ținuți de reclamantă în genunchi. În acel moment, reclamanta ar fi mers în clasa elevilor săi, a intrat la ora de istorie și le-a spus acestora că discuția nu s-a terminat, că nu a încheiat ce avea cu ei”, se mai arată în dosar.

O altă profesoară a declarat că a sesizat Inspectoratul Școlar după ce mama unei eleve căreia îi este dirigintă a sunat-o și i-a spus că fiica ei i-a spus că ar fi fost ținută în genunchi, cu mâinile sus, în fața clasei a VIII-a.

„Martora susține că ar fi avut o discuție cu reclamanta vis-a-vis de incidentul povestit de către mama elevei, reclamanta recunoscând cele povestite, însă totodată răspunzându-i că la ora ei, face ce vrea”, se mai arată în dosarul judecat la Tribunalul Timiș.

În urma procesului, Tribunalul Timiș a decis să mențină sancțiunea disciplinară aplicată profesoarei. „Coroborând cele declarate de către martorele audiate, cu dosarul de cercetare disciplinară, instanța reține că reclamanta se face vinovată de săvârșirea faptei pentru care a fost sancționată disciplinar”, se arată în sentința Tribunalului Timiș, rămasă definitivă prin neatacare.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite