Ce studenţi vor primi diplomă dublă, românească şi franceză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihnea Costoiu, rector la Politehnica FOTO ADEVĂRUL
Mihnea Costoiu, rector la Politehnica FOTO ADEVĂRUL

Studenţii de la facultăţile care fac parte din Alianţa Română a Universităţilor Tehnice (ARUT) vor putea beneficia la finalul programului de master şi de o diplomă franceză, pe lângă cea oferită de facultatea din România.  Luni a fost semnat un acord cadru de cooperare interuniversitar între ARUT şi Grupul Institutelor Naţionale de Ştiinţe Aplicate din Franţa (Grupul INSA).

De asemenea, studenţii francezi de la unităţile de învăţământ ce alcătuiesc Grupul Institutelor Naţionale de Ştiinţe Aplicate din Franţa (Grupul INSA) pot primi la absolvirea masterului şi o diplomă română, scrie Agerpres.

Acordul a fost semnat la reşedinţa Franţei de rectorul Universităţii Politehnice, Mihnea Costoiu, şi de Jean Marie Castelain, în calitate de reprezentanţi ai ARUT, respectiv Grupului INSA.

"Am semnat un acord de dublă diplomă, de recunoaştere a dublelor diplome şi de încurajare a mobilităţii între studenţi, cadre didactice, doctoranzi, postdoctoranzi între universităţile din cele două reţele", a explicat Mihnea Costoiu rector la Universitatea Politehnica.

Acesta a afirmat că masteranzii de la cele cinci universităţi din ARUT au posibilitatea să aleagă această variantă de studiu, care presupune minim un semestru în Franţa.

"Studenţii francezi au obligativitatea de avea un stagiu în străinătate, prin legea franceză, şi atunci parteneriatul nostru le dă posibilitatea să vină direct în România, ca urmare a recomandării pe care facultăţile, universităţile lor le fac pentru România. Avem şansa ca un număr foarte mare de studenţi din Franţa să vină în România", a adăugat Mihnea Costoiu.

Potrivit reprezentantului ARUT, cheltuielile de cazare şi masă sunt suportate de universităţile componente ale celor două reţele din România, respectiv Franţa, în baza reciprocităţii.

 Acordul este semnat pentru următorii cinci ani şi  vizează toate specializările de la cele cinci universităţi din ARUT: inginerie electrică, chimie, informatică, electronică, ingineria mediului, inginerie industrială în general etc.

Costoiu a mai spus că, în ceea ce priveşte doctoratul, românii şi francezii interesaţi de program care studiază în cadrul unităţilor de învăţământ din ARUT, respectiv Grupul INSA vor urma o parte din studii în Franţa, respectiv în România şi vor obţine o singură diplomă recunoscută de ambele state.

Grupul INSA cuprinde şase universităţi tehnice franceze şi 18 universităţi asociate acestora, iar  ARUT este formată din Universitatea Politehnică din Bucureşti, Universitatea 'Gheorghe Asachi' din Iaşi, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Timişoara şi Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite