VIDEO Secretarul Apărării SUA: Obama a fost absent în noaptea atacului din Beghazi din septembrie, când au fost ucişi patru americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leon Panetta a depus vineri mărturie în faţa Congresului
Leon Panetta a depus vineri mărturie în faţa Congresului

Secretarul american al Apărării Leon Panetta a dezvăluit în acestă dimineaţă la Capitol Hill că preşedintele Barack Obama a fost absent în noaptea de 11 septembrie anul trecut, în care au fost ucişi patru americani în Benghazi.

Panetta a declarat că s-a întâlnit dimineaţa cu preşedintele american în cadrul unei reuniuni anterior progamată la ora 17.00, însă Obama a lăsat detaiile operaţionale în grija subalternilor, inclusiv informaţiile referitoare la resursele disponibile care puteau fi folosite pentru a veni în ajutorul americanilor aflaţi în stare de asediu.

Secretarul Apărării a susţinut că în noaptea de 11 septembrie a comunicat doar cu o singură persoană de la Casa Albă. Atacul a dus la moartea a patru cetăţeni americani, printre care se numără ambasadorul Chris Stevens.

Poziţia lui Panetta este inacceptabilă

Barack Obama nu a iniţiat niciun apel şi nu a comunicat deloc în acea noapte cu secretarul. Nu au existat înregistrări ale apelurilor prin care să ceară verificarea situaţiei din Bneghazi.

Întâlnirea din ziua următoare, de la ora 17.00, a fost dedicată unor discuţii timp de 20 de minute despre ambasada Statelor Unite din Egipt care a fost înconjurată de anti-americani şi despre situaţia în desfăşurare din Benghazi, după cum a declarat că îşi aminteşte Panetta.

Poziţia lui Panetta este inacceptabilă: Departamentul Apărării nu poate lua decizii unilateral dacă este prea riscant sau nu să încerce să salveze agenţii CIA, sau să încalce spaţiul aerian al altei ţări. În orice caz, este inacceptabil că Panetta  nu a întrebat ce trebuie să facă atunci când s-a întâlnit cu preşedintele şi consilierul de securitate la ora 17.00, în după-amiaza zilei de 11 septembrie, timp de o oră. Şi este dincolo de imaginabil că nu a păstrat legătura cu membrii Casei Albe după ce s-a întors la Pentagon”, a susţinut Bill Kristol, editorul şef al revistei „The Weekly Standard”.

Şeful Pentagonului Leon Panetta a apărat, joi, administraţia în cazul atacului împotriva consulatului de la Benghazi în septembrie, afirmând că armata nu este un serviciu de urgenţă care să fie mobilizat prin cunoscutul număr 911 în Statele Unite.

"Forţele armate din Statele Unite nu sunt şi, sincer, nici nu trebuie să fie un serviciu de urgenţă 911 capabil să ajungă la faţa locului în câteva minute pentru toate evenimentele neprevăzute din lume", a declarat secretarul Apărării în faţa unei comisii a Senatului privind atentatul din 11 septembrie 2012 din Benghazi (estul Libiei), soldat cu moartea ambasadorului Christopher Stevens şi a altor trei agenţi americani.

"Armata americană nu are nici resursele, nici responsabilitatea de a întreţine o cazarmă de pompieri aproape de fiecare instituţie americană din lume", s-a apărat şeful Pentagonului, care urmează să părăsească administraţia în câteva zile.

Panetta a fost interogat de senatori alături de generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major al forţelor armate, cu privire la reacţia Pentagonului după atacul cu armament de război şi explozibil comis de miliţiile islamiste la 11 septembrie în Libia, împotriva consulatului din Benghazi.

"Cred cu fermitate că Departamentul Apărării şi forţele armate americane au făcut tot ce puteau pentru a răspunde atacului de la Benghazi", a asigurat Panetta.

El şi-a construit demonstraţia pe "lipsa de timp, în faţa unui atac prea rapid pentru a trimite forţe militare la faţa locului", în special avioane care ar fi avut nevoie de circa zece ore pentru a interveni.

Potrivit lui Panetta, Washingtonul nu dispunea în perioada respectivă de "informaţii specifice" care să menţioneze vreo ameninţare împotriva consulatului, în ziua comemorării atentatelor din 11 septembrie 2001.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite