VIDEO Povestea porumbeilor traficanţi de trabucuri din Cuba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 50 de porumbei au fost antrenaţi de artistul american Duke Riley, în vârstă de 41 de ani, să zboare în Cuba şi să aducă trabucuri, într-un proiect neobişnuit, numit „Comerţ cu inamicul”. Riley a vrut să îşi exprime protestul faţă de blocada economică asupra Cubei, care continuă de zeci de ani şi a demonstrat, de asemenea, imperfecţiunea activităţii serviciilor de informaţii din SUA.

Traversând Strâmtoarea Florida, porumbeii au adus stăpânului lor trabucuri şi au filmat pentru el cu ajutorul unor micro video camere.

 „O bună parte din munca mea caută să creeze senzaţia că orice se poate realiza, şi încerc să exprim aceste lucruri într-un mod amuzant şi chiar romanţat, folosind cele mai simple metode“, a declarat Riley.

El a petrecut ani de zile cercetând rolul porumbeilor în trasmiterea informaţiilor militare- cel mai recent, porumbeii au fost folosiţi de Marina americană în timpul Războiului din Vietnam.

Doar 23 dintre păsările antrenate au fost în final folosite în proiectului lui Riley de a zbura în Cuba, iar numai 11 s-au întors.

Şase dintre zburătoare au adus cu ele renumitele trabucuri cubaneze Cohiba. Un al 12lea porumbel se prăbuşise în portul din Havana, din motive necunoscute, însă a supravieţuit şi s-a întors fără nicio captură.

 „Îmi imaginez că autorităţile cubaneze au fost alarmate la vederea unor porumbei americani zburând deasupra portului cu camere video ataşate“, a declarat artistul. „Însă acum doar speculez“.

Portretele celor 50 de participanţi-zburători din acest proiect sunt acum expuse într-o galerie din New York, pe care artistul a lansat-o la finalul experimentului său. 

Armata de porumbei a Chinei

În 2011, revista Time, relata povestea unei divizii a Armatei de Eliberare a Poporului din China, care începuse dresarea a peste 10 000 de porumbei. Păsările erau antrenate pentru a susţine comunicaţiile, în cazul în care tehnologia modernă ar va deveni inutilizabilă în timpul unui eventual război.

„Porumbeii militari vor fi folositi în misiuni speciale, mai ales de trupele de la graniţă", declarase un expert militar pentru televiziunea centrală chineză.

Păsările, care pot zbura cu până la 120 de km/h şi pot căra o greutate de până la 100 de grame, vor fi alocate bazelor de comunicare din regiunea de sud-vest, situată la poalele munţilor Himalaya.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite