Trump candidat în 2024? Obstacolele din drumul spre Casa Albă
0Încă popular în tabăra republicană, Donald Trump cochetează cu ideea de a candida în 2024 pentru un al doilea mandat la Casa Albă. Dar, vizat de probleme judiciare şi de critici pentru rolul avut în asaltul sângeros din 6 ianuarie de la Capitoliu, miliardarul născut în New York riscă să se confrunte cu obstacole care să-l facă să-şi ia gândul de la preşedinţie.
„Cu ajutorul vostru, vom recâştiga Camera Reprezentanţilor, vom recâştiga Senatul şi apoi un preşedinte republican se va întoarce triumfător la Casa Albă. (...) Dar cine ştie, cine ştie, aş putea chiar decide să îi bat pentru a treia oară”, a declarat duminică cel de-al 45-lea lider de la Casa Albă la conferinţa anuală a conservatorilor americani.
„Se va întoarce”, se putea ce citi pe pancarta unuia dintre susţinătorii săi care s-au adunat în weekend entuziaşti la Orlando, în Florida.
Reîntoarcerea lui Trump la Casa Albă ar fi un act fără precedent pentru republicani. Singurul preşedinte care a reuşit să obţină două mandate neconsecutive în istoria SUA este un democrat, şi anume Grover Cleveland, ales în 1984, învins în 1988 şi reales în 1892.
Însă nimic nu e sigur. De altfel, un sondaj informal efectuat în rândul participanţilor de la CPAC 2021 a semnalat o tendinţă destul de surprinzătoare. Cu toate că 95% dintre respondenţi sunt de părere că Partidul Republican trebuie să meargă pe calea inspirată de Trump, doar 68% îl preferă pe fostul preşedinte în rol de candidat şi la alegerile din 2024.
Probleme judiciare
Donald Trump tocmai a fost achitat în Senat pentru acuzaţia de „incitare la insurecţie” în cazul asaltului de la Capitoliu şi ar putea să scape de un proces penal în acest dosar. Cu toate acestea, fostul preşedinte american abia acum începe marile sale bătălii judiciare.
La New York, Trump riscă să se confrunte cu un proces pentru acuzaţii de fraude fiscale, cu asigurări şi bancare. Ancheta a pornit de la un alt caz stânjenitor pentru miliardarul newyorkez, şi anume încercarea sa de a cumpăra tăcerea a două foste amante înainte de alegerile prezidenţiale din 2016. După mai multe dispute în instanţă, contabilii săi s-au văzut în cele din urmă să predea declaraţiile fiscale şi bancare pentru ultimii opt ani, iar apariţia unor noi informaţii compromiţătoare nu este exclusă.
În acelaşi timp, o procuroare din Georgia duce o anchetă preliminară în penal împotriva lui Trump sub suspiciunea că a „încercat să influenţeze procesul electoral” din acest stat.
Salvarea mărcii de familie
Pe măsură înmulţirii obstacolelor către Casa Alba, magnatul în domeniul imobiliar ar putea decide să se concentreze pe relansarea imperiului său comercial, Trump Organization, pus în pericol în ultimii patru ani din cauza conduitei sale controversate în calitate de preşedinte.
Diviziunile de sub preşedinţia Trump au afectat marca „Trump”. La New York, de exemplu, rezidenţii unui imobil au dus o bătălie pe toate fronturile pentru a putea şterge numele fostului preşedinte de pe faţada clădirii.
În plus, afacerile lui Trump, centrate pe construcţii şi hoteluri, au fost puternic afectate de pandemia de COVID-19.
2022, un an de cotitură
„Nu formăm noi partide. Avem Partidul Republican. Va fi unit şi va fi mai puternic ca niciodată”, a dat asigurări Trump la conferinţa CPAC.
Dar acest discurs caracteristic unui mobilizator de oşti ar putea să nu se mai repete după alegerile de la mijloc de mandat, în noiembrie 2022, când democraţii ar urma să-şi consolideze poziţia dominantă în Congres.
Ar fi o nouă lovitură pentru Trump, care, deşi afirmă că nu îi plac perdanţii, are deja trei înfrângeri la activ alături de republicani: pierderea Camerei Reprezentanţilor în 2018, a Casei Albe în noiembrie 2020 şi a Senatului în ianuarie 2021.
Cel care se prezintă drept făcător de regi, curtat intens în aceste zile la reşedinţa sa de lux din Florida de către candidaţi prezumtivi, este aşteptat la cotitură.
Dacă republicanii vor reuşi să reia controlul asupra Senatului şi/sau Camerei Reprezentanţilor datorită candidaţilor giraţi de Trump, calea unei noi candidaturi la prezidenţiale va fi în mare parte deschisă.
Dacă vor eşua, detractorii lui Trump din partid, deja revoltaţi de pierderea recentă a Senatului, pe care i-o impută, vor avea şi mai multe argumente pentru a-i pune capăt aspiraţiei către un nou mandat prezidenţial.
Rivalii din interior
Cu toate că influenţa lui Trump asupra republicanilor rămâne puternică, criticii săi din partid îşi pregătesc deja atacurile electorale.
Dacă unii republicani, precum senatorii Josh Hawley, Ted Cruz sau guvernatoarea Dakotei de Sud Kristi Noem, se declară susţinători ai miliardarului în timp ce nu exclud o ruptură la un moment dat, alţii, precum fosta ambasadoare la ONU Nikki Haley şi senatorul Ben Sasse, au preferat deja să se dezică de el, dezaprobându-l mai ales pentru violenţele de la Capitoliu. Este de urmărit şi calea pe care o va alege fostul vicepreşedinte Mike Pence, văzut de unii drept un potenţial candidat în 2024.
Un alt aspect demn de reţinut este că în 2024 Trump ar trebui să împlinească 78 de ani, o vârstă care ar putea de asemenea să aibă impact asupra deciziei.