Protestele din Baltimore: legiştii confirmă că bărbatul care a murit în custodia poliţiei s-a lovit singur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul legiştilor din Baltimore a conchis că Freddie Gray, afroamericanul a cărui moarte a stârnit proteste violente, a murit din cauza leziunilor la măduva spinării pe care şi le-a produs singur, izbindu-se de pereţii dubei cu care a fost transportat la secţia de poliţie.

Poliţia din Baltimore a predat vineri raportul privind moartea în condiţii suspecte a lui Freddie Gray, un tânăr de 25 de ani arestat pe 12 aprilie pentru posesie de armă albă, după ce a încercat să fugă de poliţişti. Documentul confirmă informaţiile publicate ieri în exclusivitate de „The Washington Post”, care anunţau că moartea bărbatului nu a fost provocată de poliţişti, aşa cum sunt convinşi protestatarii, ci de leziunile pe care Gray şi le-a provocat singur, lovindu-se de pereţii dubei în care a fost băgat după arestare pentru a fi dus la secţia de poliţie. 

Totodată, arată rezultatele anchetei interne, „nu au fost găsite dovezi” care să arate că Gray a fost rănit în timpul „arestării şi interacţiunii cu ofiţerii de poliţie, toate aceste operaţiuni fiind filmate”. 

Poliţia a confirmat însă că Gray nu a fost imobilizat în dubă conform regulilor. Acesta ar putea fi adevăratul abuz al poliţiştilor, scrie presa americană. Au existat cazuri în care suspecţii au fost lăsaţi neimobilizaţi în dube, pentru ca mai apoi vehiculul să fie condus cu viteză şi viraje bruşte, tocmai pentru ca persoanele neimobilizate din spate să se lovească de pereţii maşinii. Procedura, numită „rough rides” (călătorie dură), a fost denunţată în trecut de persoane transportate cu dubele la secţiile de poliţie. 

Cu toate acestea însă, înregistrarea video arată că Gray avea dureri dinainte de a fi urcat în dubă, mai arată raportul. 

Joi, „The Washington Post” a dezvăluit că în acest raport al Poliţiei din Baltimore există depoziţia unui martor care s-a aflat cu Gray în dubă. Deţinutul povesteşte că bărbatul în vârstă de 25 de ani, probabil în semn de protest faţă de reţinerea sa, a început să se izbească de pereţii vehiculului.

image

Martorul spune că, în acele momente, a crezut că Gray (foto dreapta) „încearcă intenţionat să se rănească singur”, conform documentului obţinut de jurnaliştii cotidianului american „The Washington Post”. 

Martorul citat se află în prezent în închisoare, după ce a fost arestat în acelaşi timp cu Freddie Gray. În dubă, el era despărţit de Gray printr-o structură metalică. 

Atunci când duba a ajuns la secţia de poliţie, în dimineaţa de 12 aprilie, Gray era deja inconştient. El fusese oprit de poliţişti pentru a fi legitimat, însă a fugit. Poliţiştii, pe biciclete, l-au urmărit, prins şi percheziţionat. El a fost imobilizat şi culcat pe pământ. Toate acestea s-au petrecut în 11 minute, după care Gray a fost urcat în dubă. Acolo, el a stat 30 de minute, până când vehiculul a ajuns la secţie. 

Proteste violente la Baltimore după moartea unui tânăr afroamerican reţinut de poliţie

Găsindu-l inconştient, poliţiştii au chemat o ambulanţă. Gray a murit o săptămână mai târziu, în spital. Poliţia locală şi Departamentul pentru Justiţie al SUA au lansat anchete pentru a stabili circumstanţele morţii. Până acum, şase poliţişti, dintre care un sergent şi un locotenent, au fost suspendaţi până la finalizarea anchetei. 

Documentul citat acum de „The Washington Post”, care ascunde identitatea martorului pentru că acesta se teme ca alţi deţinuţi să nu se răzbune pentru că îl incriminează pe Gray, este un depoziţie scrisă sub jurământ, care face parte dintr-un dosar prin care poliţia cere unei instanţe să aprobe confiscarea uniformei purtate de unul dintre poliţiştii care l-au arestat şi transportat pe Gray la secţie. 

Nu se ştie câţi poliţişti erau în dubă sau dacă aceştia au auzit sunete care să indice că Gray se loveşte singur. Până acum, reprezentanţii Poliţiei din Baltimore au recunoscut că „s-au făcut greşeli în arestarea lui Freddie Gray”, precum ignorarea solicitărilor repetate ale acestuia de a primi ajutor medical, precum şi faptul că nu l-au imobilizat cu centuri în dubă. 

image

ziua în care a fost înmormântat Greddie Gray.

Autorităţile din Baltimore au declarat marţi stare de urgenţă, odată cu sosirea în oraş a trupelor speciale din Garda Naţională. Mobilizarea extraordinară vine după 10 de zile proteste fără întrerupere, pe fondul tensiunilor dintre populaţia afroamericană şi poliţişti, acuzaţi de rasism în tot mai multe comunităţi din SUA. După o noapte de lupte în timpul cărora au fost răniţi cel puţin 15 poliţişti – şase cu leziuni grave, vehiculele blindate ale Gărzii Naţionale au început marţi dimineaţă să intre în Baltimore.

Primarul a impus şi o oră de stingere, deocamdată doar pentru o săptămână, în timpul căreia toţi cei prinşi pe străzi între orele locale 22.00 şi 05.00 vor fi reţinuţi şi interogaţi. Până acum, cel puţin 27 de protestatari au fost arestaţi. Manifestanţii, predominant tineri şi chiar adolescenţi, au început să arunce cu cărămizi şi sticle în poliţişti luni, imediat după înmormântarea lui Freddie Gray, un protestatar care a a fost arestat săptămâna trecută şi care a murit din cauza rănilor suferite în timp ce se afla în custodia poliţiei. 

Poliţiştii au ovaţionat când au primit ordin să tragă

Ciocnirile s-au agravat peste noapte, protestatarii spărgând vitrinele magazinelor, dând foc mai multor clădiri şi vehicule şi continuând să atace forţele de ordine care, până atunci, au avut ordin să nu intervină în niciun fel. Astfel, poliţiştii au urmărit de pe margine cum mulţimile distrugeau. Când, în sfârşit, au primit permisiunea de a trage cu gloanţe de cauciuc în protestatarii violenţi, poliţiştii au ovaţionat, întărâtând şi mai tare manifestanţii. 

image

„Acestea nu sunt proteste, nu reprezintă drepturile voastre garantate de Constituţie, vorbim pur şi simplu de activităţi infracţionale”, a explicat Anthony Batts, comisarul Poliţiei din Baltimore. Acest oraş este doar cel mai recent exemplu de ciocniri între populaţia de culoare şi forţele de ordine, după ce mai multe rapoarte au arătat că, mai ales un Ferguson, de unde a izbucnit acest fenomen, poliţiştii practicau în mod sistematic discriminarea şi rasismul. 

Pompierii, ameninţaţi cu cuţitul

Echipa de pompieri trimisă să stingă incendiul provocat de protestatari la o farmacie din Baltimore. Un protestatar înarmat cu un cuţit a tăiat însă furtunul de apă şi i-a ameninţat pe pompieri să lase focul să ardă. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite