Marea evadare: poliţiştii americani închid autostrăzi şi extind căutările

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Richard Matt, condamnat pentru tâlhărie, răpire, omucidere şi profanare de cadavre (şi-a tranşat victima) şi David Sweat, închis pentru uciderea cu premeditare a unui poliţist, au evadat sâmbătă noapte
Richard Matt, condamnat pentru tâlhărie, răpire, omucidere şi profanare de cadavre (şi-a tranşat victima) şi David Sweat, închis pentru uciderea cu premeditare a unui poliţist, au evadat sâmbătă noapte

Operaţiunile de căutare a celor doi criminali condamnaţi pe viaţă care au fugit sâmbăta trecută dintr-o închisoare de maximă securitate din statul New York au fost extinse şi în statul învecinat, Vermont. Poliţiştii iau măsuri excepţionale pentru a-i găsi pe cei doi bărbaţi consideraţi extrem de periculoşi, însă recunosc că nu au deocamdată nicio pistă.

Autorităţile americane au închis joi o autostradă din nordul statului New York în cadrul operaţiunilor de căutare a celor doi evadaţi care, de şase zile, se află în libertate. Municipalitatea a avertizat localnicii să se aştepte la astfel de restricţii, precum şi la o prezenţă sporită a poliţiei. 

O şcoală din apropierea oraşului Dannemora, unde se află închisoarea de maximă securitate din care au evadat cei doi criminali, s-a închis „din cauza activităţii poliţiei”. 

Sute de poliţişti au verificat zonele împădurile din regiune, căutându-i pe Richard Matt, în vârstă de 48 de ani, şi David Sweat, în vârstă de 34 de ani. Matt, condamnat pentru tâlhărie, răpire, omucidere şi profanare de cadavre (şi-a tranşat victima) şi Sweat, închis pentru uciderea cu premeditare a unui poliţist, au evadat sâmbăta trecută, noaptea. Ei au reuşit, cu ajutorul unor unelte electrice folosite în construcţii, să sape găuri în pereţii celulei, fugând apoi printr-un labirint de ţevi de aerisire.

evadati sua foto via nytimes

Este evident că deţinuţii au avut cel puţin un complice, care le-a adus uneltele, obţinute cel mai probabil de la o firmă de construcţii care realiza lucrări de modernizare în cadrul închisorii. Deşi au interogat mai mulţi suspecţi, autorităţile admit că încă nu au vreo pistă. 

„Nu am nicio informaţie cu privire la locul în care se află sau ce fac, ca să fiu sincer cu voi”, a declarat Joseph D'Amico, şeful Poliţiei statului New York. 

Recompensă de 100.000 de dolari

Căutarea celor doi continuă, statul New York mobilizând din ce în ce mai multe efective pentru aceste operaţiuni. Deja, pe capul celor doi a fost pusă o recompensă de 100.000 de dolari – care se achită chiar şi celor care nu indică exact locul în care se află evadaţii, ci furnizează doar informaţii utile anchetatorilor. Misiunea este îngreunată însă de avansul de câteva ore pe care deţinuţii îl au în faţa poliţiştilor. Nu se ştie exact ora la care au evadat – se bănuieşte însă că a fost cât mai apropiată de 22.00, când se dă stingerea. Gardienii au observat abia a doua zi dimineaţa, la 05.30, că în paturile celor doi criminali se află, de fapt, pături aranjate astfel încât să pară corpuri care dorm. 

Nu mai au nimic de pierdut

Evadaţii sunt consideraţi extrem de periculoşi. Pe lângă faptul că au mai ucis, ambii sunt condamnaţi pe viaţă, aşa că nu au nimic de pierdut şi vor lupta pentru a profita de această nesperată şansă la libertate. Locuitorii oraşului Dannemora, aflat în apropierea graniţei cu Canada, aproape că speră că bărbaţii au reuşit să fugă ori spre Canada, ori spre Mexic, aşa cum suspectează anchetatorii. „Mă simt norocoasă că sunt încă în viaţă”, spune o femeie care susţine că deţinuţii s-au ascuns pentru scurt timp în curtea sa, în noaptea în care au evadat. Atunci, ea a crezut că sunt hoţi sau persoane fără adăpost, iar partenerul ei le-a strigat să plece imediat de acolo. Politicoşi, cei doi şi-au cerut scuze, spunând că au greşit drumul, şi au plecat. 

Misterul chinezului care urează „O zi bună”

Have a nice day - mesaj detinuti evadati FOTO Flickr

De fapt, o bună parte din presa americană i-a numit „evadaţii politicoşi” pentru că, pe una dintre ţevile prin care au fugit, cei doi au lăsat un bileţel ironic, cu un mesaj „politicos”: „O zi bună!”. Faptul că mesajul este însoţit de figura stilizată a unui chinez este interpretat în multe feluri, de la rasism la un potenţial semn de ameninţare pentru cineva din afară. 

Mai multe şcoli din apropierea imediată a închisorii nu mai lasă elevii să plece singuri, pe jos, acasă. Şoferii autobuzelor şcolare au fost instruiţi să-i urmărească, de acum, pe copii de când coboară din autobuz şi până intră în casă. La ieşirile pe autostrăzi şi drumuri express au fost instalate filtre, la fel şi la ieşirea din stat. Cea mai bună pistă pentru găsirea celor doi rămâne însă identificarea suspecţilor, subliniază anchetatorii. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite