Emisarul lui Trump, criticat că s-a folosit de traducătorii Kremlinului în discuțiile cu Putin. „Dacă vorbesc între ei în rusă, el nu știe ce spun”
0Folosirea interpretului Kremlinului a fost „o idee foarte proastă” care l-a pus pe Witkoff „într-un dezavantaj real”, a declarat Michael McFaul, fost ambasador al SUA în Rusia, pentru NBC News.

Trimisul special al președintelui Donald Trump a încălcat vechiul protocol prin faptul că nu și-a angajat propriul interpret în timpul a trei întâlniri la nivel înalt cu Vladimir Putin din Rusia, optând în schimb să se bazeze pe traducătorii de la Kremlin, au declarat pentru NBC News un oficial american și doi oficiali occidentali care cunosc discuțiile.
Steve Witkoff, care a fost însărcinat cu negocierea încheierii războiului din Ucraina, s-a întâlnit cu Putin la Moscova timp de mai multe ore pe 11 februarie, pe 13 martie și la Sankt Petersburg pe 11 aprilie, și „a folosit traducătorii lor”, a declarat unul dintre oficialii occidentali. „Dacă ei vorbesc între ei în rusă, el nu știe ce spun”, a adăugat oficialul, referindu-se la Putin și la interpreți, scrie NBC News.
Witkoff, un fost mogul imobiliar și investitor de criptomonede, nu vorbește rusa. Prin utilizarea interpreților Kremlinului, acesta a riscat să nu înțeleagă unele nuanțe din mesajele lui Putin și nu ar fi putut verifica în mod independent ceea ce i se spunea, au declarat doi foști ambasadori americani.
Anna Kelly, secretar de presă adjunct al Casei Albe, a declarat într-o declarație că Witkoff „respectă toate protocoalele de securitate în coordonare cu Departamentul de Stat”. Echipa lui Witkoff nu a răspuns. Atât Departamentul de Stat, cât și Kremlinul au fost, de asemenea, solicitate pentru comentarii.
Putin vorbește engleză
Liderul rus, despre care se știe că vorbește ceva engleză, comunică prin intermediul unui interpret în timpul negocierilor și atunci când are întâlniri oficiale. La întâlnirea cu Witkoff din 25 aprilie, el a fost însoțit de consilierul său special Iuri Ușakov, care a fost ambasadorul Rusiei în Statele Unite între 1998 și 2008, și de Kirill Dmitriev, trimisul său special pentru investiții și cooperare economică. Un interpret s-a alăturat echipei lui Putin.
O scurtă înregistrare video a întâlnirii, difuzată de Kremlin, arată un Witkoff zâmbitor intrând singur în încăpere înainte de a da mâna cu Putin, care este, de asemenea, foarte zâmbitor. Witkoff nu pare să fie însoțit de niciun consilier sau expert care îi sprijină de obicei pe oficialii americani care conduc negocieri delicate și complicate.
Când o femeie i s-a alăturat lui Witkoff pe partea sa de masă, acesta a arătat spre ea și a spus: „Interpretă? De la ambasadă? Bine.”
Kelly, secretarul de presă adjunct al Casei Albe și echipa lui Witkoff nu au identificat femeia atunci când au fost întrebați de NBC News.
Michael McFaul, fost ambasador al SUA în Rusia, a declarat că utilizarea interpretului Kremlinului a fost „o idee foarte proastă” care l-a pus pe Witkoff „într-un dezavantaj real”.
„Vorbesc limba rusă și am ascultat interpreți de la Kremlin și interpreți americani la aceeași întâlnire, iar limba nu este niciodată aceeași”, a declarat miercuri McFaul prin e-mail.
Prezența unui interpret american asigură, de asemenea, o relatare scrisă mai exactă a reuniunii pentru restul guvernului, cunoscută sub numele de memorandum de conversație, a declarat McFaul, în prezent profesor de științe politice la Universitatea Stanford.
„La sfârșitul fiecărei reuniuni la care am participat, am informat interpretul pentru a mă asigura că am auzit totul corect, pentru a obține un „memcom” exact corect. Nu poți face asta folosind un oficial rus”, a adăugat el.
Lipsa unor note detaliate despre întâlniri ar putea crea probleme pentru alți membri de rang înalt ai administrației Trump, precum secretarul de stat Marco Rubio și trimisul special al lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, în încercarea lor de a avansa discuțiile, a declarat McFaul.
Relațiile lui Witkoff cu informații sensibile, în timp ce joacă un rol-cheie în încercarea de a rezolva nu numai războiul din Ucraina, ci și conflictul din Gaza și acordul nuclear cu Iranul, au ridicat, de asemenea, sprâncene.
Potrivit a doi oficiali occidentali, printre care unul citat anterior în acest articol, avionul lui Witkoff, pe care îl folosește pentru a zbura în Rusia pentru întâlniri, nu este dotat cu un sistem de comunicații guvernamentale securizat. Cu toate acestea, oficialii au declarat că acesta a efectuat apeluri sensibile de la Ambasada SUA înainte de a urca în avion și că are un telefon mobil securizat.
Eforturile lui Witkoff par să fi dat puține rezultate în încheierea războiului, cel puțin din partea Rusiei.
O propunere ca Trump să se întâlnească cu Putin în timpul călătoriei sale în Arabia Saudită de săptămâna viitoare a fost respinsă deoarece nu a existat nicio mișcare din partea Rusiei către o încetare a focului, potrivit a doi oficiali ai administrației și unui oficial american familiarizat cu planificarea. Întâlnirea ar fi fost condiționată de acordul Rusiei pentru o încetare a focului în Ucraina, au declarat oficialii administrației.
Separat, un oficial european a declarat că evaluările serviciilor de informații indică faptul că Putin rămâne angajat față de obiectivele maximaliste în războiul din Ucraina și nu are niciun interes să ajungă la o înțelegere negociată.
Putin a declarat anterior că dorește ca Ucraina să se retragă din patru regiuni - Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson - pe care Rusia le-a anexat ilegal la scurt timp după invadarea Ucrainei în februarie 2022. De asemenea, el a insistat ca Ucraina să promită că nu va adera niciodată la NATO, să accepte restricții privind dimensiunea armatei sale și să protejeze cultura și limba rusă în interiorul țării.
Witkoff, personaj cheie
De la ultima sa întâlnire cu Witkoff, Casa Albă a semnat un „parteneriat economic” cu Ucraina, care va oferi Washingtonului acces la unele dintre mineralele și resursele naturale esențiale ale națiunii devastate de război.
„Ucrainenii au fost cooperanți, flexibili, susținători și dornici să meargă mai departe, dar rușii nu”, a declarat William Taylor, fost ambasador al SUA în Ucraina și în prezent membru al grupului de reflecție Atlantic Council, adăugând că este «o practică standard, de bază, să ai propriul interpret», în cadrul întâlnirilor diplomatice la nivel înalt.
Potrivit acestuia, Ucraina a fost de acord cu propunerile SUA privind o încetare a focului cuprinzătoare pe cale aeriană, maritimă și terestră, extinzând în același timp armistițiul la căile de navigație din Marea Neagră.
O „foaie de termen” cu 22 de propuneri, inclusiv o încetare a focului de 30 de zile, a fost elaborată de negociatorii americani, europeni și ucraineni, a declarat unul dintre oficialii occidentali, adăugând că aceasta îndeplinește cererea lui Putin ca SUA să nu sprijine aderarea Ucrainei la NATO.
„Dacă Putin vrea o cale de ieșire, iată calea lui de ieșire”, a spus oficialul despre propuneri. Witkoff va trebui să i le prezinte președintelui rus, au adăugat aceștia.
În comentariile publicate duminică, Putin a declarat că Rusia are suficientă forță și resurse pentru a duce războiul din Ucraina până la concluzia sa logică, deși speră că nu va fi nevoie să folosească arme nucleare.
Într-un film difuzat de televiziunea de stat intitulat „Rusia, Kremlin, Putin, 25 de ani”, el a declarat: „Nu a fost nevoie să folosim aceste arme ... și sper că nu va fi nevoie de ele”.