De ce l-au expulzat SUA pe ambasadorul Africii de Sud la Washington. Marco Rubio l-a declarat „persona non grata”

0
Publicat:

SUA îl expulzează pe ambasadorul Africii de Sud în SUA, Ebrahim Rasool, după ce secretarul de stat Marco Rubio l-a acuzat că urăște America și pe Donald Trump. Anterior, administrația Trump a înghețat fondurile pentru Africa de Sud și a denunțat politicile anti-albi și antiamericane ale acestei țări.

SUA au anunțat că ambasadorul sud-african Ebrahim Rasool nu mai este binevenit în SUA FOTO EPA-EFE
SUA au anunțat că ambasadorul sud-african Ebrahim Rasool nu mai este binevenit în SUA FOTO EPA-EFE

„Ambasadorul Africii de Sud în Statele Unite nu mai este binevenit în măreața noastră țară”, a anunțat Rubio pe X, vineri, declarându-l pe acesta „persona non grata” și motivând că SUA nu au ce discuta cu el, întrucât este un politician care încurajează conflictul rasial și care urăște America și pe @POTUS.

Nu a existat o explicație pentru decizie, însă secretarul de stat american a trimis către un articol publicat pe site-ul de extremă dreapta Breitbart, care citează remarci ale lui Rasool despre administrația Trump și mișcarea Maga în cadrul unui webinar.

„O vedem în politica internă a SUA, mișcarea Maga ca un răspuns nu doar la un instinct al supremației albilor, ci și la date foarte clare care arată schimbări demografice mari în SUA, în care electoratul din SUA este proiectat să devină 48% alb”, a spus el.

El a sugerat că Africa de Sud a fost atacată pentru că „noi suntem antidotul istoric al supremației albilor”.

Expulzarea unui ambasador este o decizie foarte rară a SUA,  diplomații de rang inferior fiind vizați mai frecvent de statutul de persona non grata.

Este un semn al  creșterii tensiunilor și deteriorării relațiilor de când Trump a preluat mandatul.

Luna trecută, Trump a emis un ordin executiv prin care tăia toate finanțările Africii de Sud din cauza unora dintre politicile interne și externe ale acestei țări. Astfel, SUA au criticat guvernul sud-african că ar introduce legi anti-albi și că sprijină „actori răi” din lume, precum gruparea militantă palestiniană Hamas și Iran.

Trump a acuzat guvernul sud-african de încălcarea drepturilor fermierilor albi afrikaneri, descendenți ai coloniștilor europeni, printr-o nouă lege de expropriere.

La 30 de ani de la sfârșitul sistemului de apartheid al minorității albe, alții dețin cea mai mare parte a terenurilor agricole valoroase. Guvernul sud-african a explicat că legea exproprierii urmărește să rezolve aceste inegalități istorice, dar nu este „un instrument de confiscare” și va viza terenurile nefolosite.

Legea promulgată în ianuarie de preşedintele Cyril Ramaphosa prevede o expropriere „fără compensaţii” în anumite circumstanţe, dacă este „just şi echitabil”.

Minoritatea albă reprezintă puţin mai mult de 7% din populaţia Africii de Sud, însă în 2017 deţinea 72% din terenurile agricole - potrivit cifrelor guvernamentale - moştenirea unei politici de expropriere a populaţiei indigene în timpul colonizării, apoi al apartheidului.

Trump le-a oferit fermierilor afrikaner statut de refugiat în SUA și o rută accelerată  pentru cetățenie.

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Trump, miliardarul sud-african Elon Musk, a acuzat la rândul său guvernul președintelui sud-african Cyril Ramaphosa de „legi de proprietate deschis rasiste”.

O politică externă antiamericană

În sancţionarea Africii de Sud, administrația Trump a citat procesul adus de această țară în faţa instanţei superioare a Naţiunilor Unite, acuzând aliatul SUA Israel de genocid împotriva palestinienilor din Gaza.

În timpul discuțiilor din acel caz în curs, Israelul a acuzat Africa de Sud că acționează ca un mandatar al Hamas. Trump a reluat acuzația, punând la îndoială motivele Africii de Sud și acuzând-o de o politică externă antiamericană care sprijină Hamas, Iran, China și Rusia.

Guvernul post-apartheid al Africii de Sud a fost multă vreme un susținător al cauzei palestiniene, încă din vremea lui Nelson Mandela, primul președinte de culoare al țării. Acesta compară tratamentul palestinienilor din Gaza și Cisiordania cu experiențele negrilor din Africa de Sud, care au fost forțați să trăiască în zone separate în timpul apartheidului.

Rasool, ambasadorul Africii de Sud, provine dintr-o comunitate musulmană din Africa de Sud, care a fost un centru de sprijin pentru palestinieni. Autorul articolului din Breitbart a cărui poveste a fost citată de Rubio, și anume editorul principal Joel Pollak, s-a născut în Africa de Sud și este evreu. El l-a prezentat pe Rasool drept un susținător al Hamas.

Pollak are și alte legături cu situația SUA-Africa de Sud, el întâlnindu-se recent cu un grup de lobby care îi reprezintă afrikaneri. Presa sud-africană a raportat că Pollak este un candidat pentru postul de ambasador al SUA în Africa de Sud.

Critica SUA la adresa Africii de Sud s-a extins la președinția pe care o are în acest an a Grupului celor 20, un bloc de economii majore care își propune să aducă împreună lumea dezvoltată și cea în curs de dezvoltare. Rubio a sărit peste o întâlnire a miniștrilor de externe G20 din Africa de Sud luna trecută și a spus că va boicota summitul G20 din Africa de Sud în noiembrie.

El a spus că are o problemă cu tema Africii de Sud pentru președinția sa G20, care este „solidaritatea, egalitatea și sustenabilitatea”. Rubio, într-o postare pe X, a respins subiectul drept „DEI (diversitate, echitate și incluziune) și schimbări climatice” și a spus că nu va risipi banii contribuabililor pe aceste lucruri.

Guvernul sud-african și-a exprimat surprinderea față de sancțiunile lui Trump și spune că dorește să-și stabilească relația cu SUA „Africa de Sud rămâne angajată în construirea unei relații reciproc avantajoase”, a declarat sâmbătă biroul președintelui sud-african Cyril Ramaphosa, ca răspuns la expulzarea lui Rasool.

SUA

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite