De ce vrea Trump să pedepsească Africa de Sud și să acorde minorității afrikaner statutul de refugiați
0Președintele american Donald Trump a dat curs promisiunii sale de a pedepsi Africa de Sud prin semnarea vineri a unui ordin executiv prin care sistează ajutoarele acordate acestei țări din pricina a ceea ce el consideră încălcarea drepturilor unui grup minoritar alb, relatează AP.

Administrația Trump susține că o lege de expropriere a terenurilor adoptată recent de Africa de Sud este „în mod flagrant” discriminatorie împotriva afrikanerilor albi, descendenți ai coloniștilor olandezi și ai altor coloniști europeni. Administrația Trump acuză guvernul sud-african că nu acționează împotriva atacurilor violente împotriva comunităților agricole albe.
De asemenea, a acuzat Africa de Sud că sprijină „actorii răi” din lume, inclusiv gruparea militantă palestiniană Hamas, dar și Rusia și Iran.
Distribuția terenurilor în Africa de Sud a fost o problemă complicată, cu conotații rasiale, de mai bine de 30 de ani după sfârșitul sistemului de apartheid al guvernării în 1994.
A intrat în centrul atenției la nivel mondial după ce Trump și consilierul său născut în Africa de Sud, Elon Musk, au criticat politicile guvernului sud-african ca fiind anti-albi.
Legea care nemulțumește administrația Trump
Noul Act de expropriere oferă guvernului sud-african posibilitatea de a expropria terenuri private, dar numai dacă este în interesul public și în anumite condiții. Trump s-a referit la acest lucru duminica trecută când a anunțat intenția de a bloca finanțarea Africii de Sud.
Președintele american a afirmat că guvernul Africii de Sud face „lucruri teribile” și a susținut că terenurile sunt confiscate de la „anumite clase”. Dar nici măcar grupurile din Africa de Sud care contestă legea nu afirmă că vreun teren ar fi fost confiscat. Guvernul sud-african spune că drepturile de proprietate privată sunt protejate, iar interpretarea legii din partea lui Trump include dezinformări și „denaturari”.
Totuși, legea a stârnit îngrijorare în Africa de Sud, în special venind din partea grupurilor care reprezintă segmente ale minorității albe. Acestea se tem că le va viza pe acestea și proprietățile lor, chiar dacă rasa nu este menționată în lege.
Legea este legată de moștenirea regimului de apartheid și a colonialismului care a precedat-o și face parte din eforturile Africii de Sud de-a lungul deceniilor de a corecta greșelile istorice.
În fostul sistem, populației negre i s-au luat pământurile și aceștia au fost forțați să trăiască în anumite zone desemnate pentru non-albi. În prezent, albii reprezintă aproximativ 7% din populația de 62 de milioane a Africii de Sud, dar dețin aproximativ 70% din terenurile agricole private, iar guvernul spune că inegalitatea este o problemă care trebuie rezolvată.
Cine sunt afrikanerii?
Afrikanerii sunt un grup de sud-africani albi care descind în principal din coloniștii olandezi sosiți în urmă cu aproximativ 370 de ani. Ei vorbesc limba afrikaans, una dintre cele 11 limbi oficiale ale Africii de Sud, și formează o mare parte din comunitățile agricole rurale din Africa de Sud.
Afrikanerii au fost în centrul regimului de apartheid, iar tensiunile dintre unele grupuri afrikaner și partidele politice negre au persistat, cu toate că Africa de Sud a reușit în mare măsură să reconcilieze numeroasele sale grupuri rasiale iar majoritatea acestor minorități se consideră parte a noii Africii de Sud.
Ordinul executiv al lui Trump vizează încălcările grave ale drepturilor omului în Africa de Sud, potrivit administrației sale, acuzând faptul că guvernul sud-african a permis atacuri violente asupra fermierilor afrikaner și a familiilor acestora. În plus, președintele americani a anunțat că SUA vor stabili un plan pentru a reloca fermierii albi din Africa de Sud și familiile lor în calitate de refugiați.
Intervenția lui Elon Musk
Miliardarul Tesla și aliatul lui Trump s-a născut și a crescut în Africa de Sud, dar a plecat după liceu, la sfârșitul anilor 1980, când Africa de Sud era încă sub apartheid.
De-a lungul anilor, antreprenorul a criticat actuala conducere din patria sa, acuzându-o de politici anti-albi și ignorând sau chiar încurajând un „genocid” în ceea ce-i privește pe fermierii albi. Aceste crime sunt în centrul afirmațiilor comentatorilor conservatori precum că Africa de Sud ar permite atacurile asupra fermierilor albi drept mijloc de a le elimina.
Guvernul Africii de Sud a condamnat aceste crime, explicând că se încadrează în ratele foarte mari ale crimelor violente din întreaga țară. Experții susțin că nu există dovezi de genocid, iar crimele reprezintă un procent foarte mic din totalul omuciderilor. De pildă, potrivit unui grup care documentează atacurile asupra fermelor, 49 de fermieri sau familiile lor au fost uciși în 2023, în timp ce în întreaga țară s-au înregistrat peste 27.000 de omucideri în acel an.
De asemenea, Musk a acuzat Africa de Sud săptămâna aceasta că adoptă „legi de proprietate rasiste”, o referire aparentă la eșecul său de a obține autorizație în țară pentru serviciul său de internet prin satelit Starlink, deoarece nu îndeplinește criteriile de acțiune afirmativă.
Ce prevede ordinul lui Trump
Ordinul lui Trump prevede sistarea a sute de milioane de dolari pe an pe care SUA îi oferă Africii de Sud, majoritatea pentru a combate maladia HIV/SIDA. SUA au furnizat Africii de Sud aproximativ 440 de milioane de dolari anul trecut și finanțează 17% din programul HIV al Africii de Sud prin Planul de urgență al președintelui pentru combaterea SIDA.
O parte din această finanțare era deja amenințată de înghețarea ajutorului global al SUA dar acum va fi sistată cu totul, o lovitură majoră pentru sectorul sănătății din Africa de Sud.
În Africa de Sud sunt aproximativ 8 milioane de persoane care trăiesc cu HIV - dintre care 5,5 milioane primesc medicamente antiretrovirale - iar finanțarea SUA este vitală pentru susținerea celui mai mare program național HIV/SIDA din lume.
Ordinul executiv mai menționează faptul că Africa de Sud a adoptat o atitudine antiamericană în multe chestiuni, acuzând-o că sprijină Hamas, Rusia și Iran și că este mult prea apropiată de Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare în China.
Africa de Sud este un susținător al palestinienilor și un critic al Israelului și a întreținut legături strânse cu Rusia datorită ajutorului acordat de aceasta din urmă în lupta împotriva apartheidului. Ordinul lui Trump pare să solicite o schimbare semnificativă în politica externă a Africii de Sud pentru ca ajutorul american să fie reluat, comentează AP.
Potrivit ordinului executiv semnat de Trump, Africa de Sud are „nenumărate politici guvernamentale menite să desfiinţeze egalitatea de şanse la angajare, educaţie şi afaceri, precum şi o retorică plină de ură şi acţiuni guvernamentale care alimentează violenţa disproporţionată împotriva proprietarilor defavorizaţi din punct de vedere rasial.”
SUA „nu pot susține încălcări ale drepturilor de către guvernul Africii de Sud în propria sa țară” și, atâta timp cât acesta „continuă aceste practici nedrepte și imorale,” SUA nu vor oferi ajutor sau asistență, se mai arată în ordin.
„În plus, Africa de Sud a adoptat poziţii agresive faţă de Statele Unite şi aliaţii acestora, inclusiv acuzând Israelul, nu Hamas, de genocid în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie şi revigorând relaţiile sale cu Iranul pentru a dezvolta acorduri comerciale, militare şi nucleare”, subliniază ordinul lui Trump.
„Africa de Sud este o democrație constituțională, adânc înrădăcinată în statul de drept, justiție și egalitate. Guvernul sud-african nu a confiscat niciun teren.
Legea recent adoptată privind exproprierea nu este un instrument de confiscare, ci un proces legal prevăzut de constituție, care asigură accesul echitabil și just la terenuri, conform directivelor constituției”, a răspuns afirmațiilor lui Trump președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa.