Americanii din Portland, îngrijiţi la bătrâneţe de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape 85% din centrele de îngrijire pentru bătrâni sunt deţinute de români FOTO: katu.com
Aproape 85% din centrele de îngrijire pentru bătrâni sunt deţinute de români FOTO: katu.com

Îngrijirea bătrânilor este una dintre principalele opţiuni de muncă avute în vedere de românii care pleacă în străinătate. În oraşul Portland, din nord-vestul Statelor Unite ale Americii, românii s-au specializat în asistarea persoanelor vârstinice, între 80 şi 85% din azilurile de bătrâni din localitate fiind deţinute şi conduse de imigranţi români de prima şi a doua generaţie.

Acesta este şi cazul Corneliei Marcan, o româncă stabilită la Gresham, în zona metropolitană a oraşul american Portland, din statul federal Oregon. Ea face parte din prima generaţie de imigranţi veniţi din România şi-şi conduce propriul azil de bătrâni în Gresham, scrie publicaţia "Katu". De altfel, toţi şase membri ai familiei sale s-au specializat pe această activitate, fiecare gestionând câte un centru de îngrijire în oraş.

"Suntem din România, unde este normal să avem grijă de părinţii noştri", spune Cornelia, care susţine că este o activitate la care mulţi nou-veniţi în SUA se pot adapta. Totodată, ea consideră că cei care s-au format în zone unde a dominat comunismul sunt mai apţi să îngrijească de cei bătrâni, în condiţiile în care au cultul familiei şi al întrajutorării. "Dacă eşti atent, fiecare azil din Portland este condus de un român. Suntem mulţi, cred că e în sângele nostru", continuă Cornelia.

Tratamentul românilor merită toţi banii

Spusele femeii sunt foarte aproape de adevăr. Între 80 şi 85% dintre centrele de îngrijire pentru bătrâni sunt deţinute şi conduse de imigranţi români din prima şi a doua generaţie, arată datele statistice ale Asociaţiei Azilurilor de Bătrâni din Oregon (Independent Adult Foster Home Association), citate de "Katu".

Costurile lunare pentru a beneficia de un loc într-un astfel azil sunt între 3.000 şi 5.000 de dolari. Îngrijirea şi atenţia primită merită, însă, toţi banii, susţin localnicii care apreciază tratamentul de care beneficiază în centrele unde lucrează românii. De altfel, tradiţia griji la români stă la baza unei industrii în plină dezvoltare, patronată de imigranţii originari din România, afirmă Cornelia.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite