Alegeri SUA 2016. Hillary Clinton are probleme de sănătate în plină campanie electorală. Republicanii jubilează că au primit muniţie pentru atac
0După ce a leşinat duminică la ceremoniile de comemorare a victimelor atentatelor de la WTC de la New York, candidata democrată la Casa Albă şi-a anulat deplasarea pe care urma să o efectueze ieri şi astăzi în California, din cauza unei pneumonii.
Candidata democrată pentru Casa Albă, Hillary Clinton, care în curând va împlini 69 de ani, s-a văzut pusă sub presiune , ieri, pentru a da explicaţii privind starea sa de sănătate. Medicul său a anunţat că Hillary Clinton a fost diagnosticată cu pneumonie, cu două zile înainte ca aceasta să leşine în timpul ceremoniilor de comemorare a victemelor atentatelor de la WTC din Yew York, iar boala a fost ţinută secret faţă de opinia publică.
Hillary Clinton urma să plece ieri dimineaţă într-un turneu de două zile în statul California, care includea mai multe evenimente de campanie, precum strângeri de fonduri şi un discurs pe economie.
Însă, doctorul candidatei democrate, Lisa Bardack, a explicat duminică noaptea că aceasta a fost tratată pentru pneumonie, o boală care a forţat-o să părăsească ceremonia de comemorare a victimelor atentatelor de la WTC.
Bardack a declarat că Hillary Clinton a luat antibiotice în ultimele zile, dar s-a deshidratat în timpul ceremoniei, care s-a desfăşurat în condiţii de temperatură ridicată şi cu o umiditate mare.
Dar AP susţine că vremea nu era excesiv de caldă la New York, ci plăcută şi cu o anumită umiditate în atmosferă, iar în timpul ceremoniei chiar s-a simţit o briză.
”Doamna Clinton a manifestat o tuse ce a fost pusă pe seama unei alergii. Însă vineri, în timpul unei evaluări medicale pentru tusea prelungită, aceasta a fost diagnosticată cu pneumonie. Hillary Clinton a primit un tratament cu antibiotice, fiind sfătuită să se odihnească şi să-şi modifice programul”, a precizat doctorul Bardack.
Leşinul a făcut înconjurul lumii
Duminică, un video a făcut înconjul Americii: Hillary Clinton era sprijinită de agenţii Secret Service şi ajutată să se urce într-un autovehiculul, după care a părăsit ceremonia de comemorare. În înregistrarea video, fostul secretar de stat pare că nu se mai poate ţine pe picioare , ba chiar îşi pierde un pantof.
După acest episod, Hillary Clinton a mers acasă la fiica ei, Chelsea, iar după 90 de minute a ieşit din imobil părând întremată.
Le-a făcut cu mâna susţinătorilor, a zâmbit şi a declarat că se simte bine şi că este o zi minunată la New York. Apoi a plecat către locuinţa ei din Chappaqua, New York.
Precedentele probleme medicale
Oponenţii republicani puseseră deja sub semnul întrebării condiţia sa fizică, dar medicul său personal, Lisa Bardack, a declarat luna trecută că Hillary Clinton se bucură de o sănătate „excelentă”, care îi permite să exercite funcţia de preşedinte al SUA.
În ceea ce priveşte intervenţia chirurgicală suferită în 2012 pentru îndepărtarea unui cheag de sânge, fostul secretar de stat s-a refăcut complet, a menţionat medicul. Pe de altă parte, staff-ul de campanie al lui Clinton i-a acuzat pe adversarii politici că încurajează „o conspiraţie dementă pe tema sănătăţii lui Clinton”.
Hillary Clinton a dorit să pară mai transparentă decât adversarul în privinţa sănătăţii. Ea a publicat în iulie 2015 o scrisoare de două pagini de la doctorul Lisa Bardack în care aceasta prezintă medicamentele pe care le-a luat fosta primă doamnă, inclusiv anticoagulante şi antihistaminice împotriva alergiilor sezoniere. De asemenea, ea suferă de hipotiroidism.
Fostul şefă a diplomaţiei SUA a suferit de tromboză în 1998 şi 2009, precum şi o comoţie cerebrală, urmată de un cheag de sânge la cap, în 2012, după o scădere cauzată de deshidratare. Ea a văzut dublu timp de două luni, potrivit medicul său, iar Bill Clinton, a declarat, la momentul respectiv, că soţia sa va avea nevoie de şase luni pentru a recupera.
La 16 august Lisa Bardack a anunţat că "Hillary Clinton are o sănătate excelentă şi poate îndeplini funcţia de preşedintele al Statelor Unite."
Apărătorii candidatei democrate spun că în ziua când a fost diagnosticată cu pneomonie, Hillary Clinton a participat la două recepţii de strângere de fonduri, la o reuniune privind securitatea naţională, la o conferinţă de presă, şi a dat un interviu. Sâmbătă, ea a participat la o recepţie pentru strangere de fonduri, iar aceasta ar arăta, pentru o sexagenară, că este o forţă a naturii.
„Continuă în ciuda bolii, asta e ceea ce fac femeile, cu stoicism, în fiecare zi“, a scris pe Twitter Jennifer Grandholm, fostul guvernator Michigan şi susţinător al fostei prime doamne.
Trump îi doreşte însănătoşire grabnică
Candidatul republican la preşedinţie, Donald Trump, a anunţat că îi doreşte rivalei sale democrate, Hillary Clinton, însănătoşire grabnică şi a anunţat că va publica un raport medical amănunţit în legătură cu starea sa de sănătate. “În urmă cu o săptămână Clinton a suferit un acces de tuse, aşa că presupun că a fost vorba tot de pneumonie”, a spus el. “Se întâmplă ceva”, a adăugat el.
“Sper doar să se însănătoşească şi să se întoarcă la campanie şi că o vom vedea la dezbatere”, a subliniat republicanul.
Întrebat dacă, din punctul său de vedere, sănătatea candidaţilor este o chestiune de interes, Trump a răspuns: “Cred că este un subiect“.
Suferineţele preşedinţilor sunt de tolerat, ale candidaţilor... pot fi fatale
Probleme cu sănătatea au mai avut locatarii de la casa Albă, dar nu s-au manifestat în timpul lunigilor campanii electorale prezidenţiale americane. Preşedintele George Bush senior a vomitat odată chiar pe premierul Japoniei. Fiul său, George Bush jr (foto), a leşinat în Casa Albă după ce aproape s-a sufocat cu o bucată de covrigel. Franklin Roosevelt şi-a ascuns problemele grave de sănătate, iar John F. Kennedy nu a vorbit niciodată despre suferinţele pe care le avea din cauza coloanei.
Diferenţa dintre aceşti politicieni şi Hillary Clinton este, totuşi, că episodul de duminică intervine într-un moment-cheie al campaniei electorale în urma căreia candidata democrată speră să-i egaleze recordul lui Ronald Reagan de cea mai vârstnică persoană aleasă vreodată preşedinte la primul mandat, notează corespondentul BBC la Washington, Anthony Zurcher.
Se fac multe speculaţii pe seama sănătăţii sale – unele avansate chiar de către susţinători ai lui Trump - speculaţii care vor deveni şi mai intense, mai ales după ce Hillary Clinton i-a lăsat pe ziarişti fără nicio informaţie oficială pentru mai bine de două ore, duminică.
Vârsta a fost un factor de discuţie în câteva dintre scrutinele prezidenţiale americane. Şi John McCain în 2008, şi Bob Dole în 1996 ar fi spulberat cu uşurinţă recordul lui Reagan, dacă ar fi fost aleşi. Iar Donald Trump, la 70 de ani, are de răspuns şi el la întrebări despre sănătatea proprie.
Episodul de duminică s-ar putea să fie în cele din urmă doar o distragere enervantă a atenţiei, din perspectiva democraţilor. Totuşi, oameni care altfel ar fi fost gata să treacă peste aceste speculaţii, de-acum îi vor urmări mai atent activitatea.