Noi acuzații de hărțuire și sexism în armata SUA: "Ideea că femeile sunt la fel de capabile este sincer ridicolă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile din armata americană continuă să se confrunte cu sexismul, hărțuirea și alte provocări legate de gen în unitățile de operațiuni speciale, predominant masculine. Acest lucru se întâmplă la opt ani de la decizia istorică a Pentagonului de a deschide toate rolurile de luptă pentru femei, scrie cotidianul american „Chicago Tribune”.

8% din trupele speciale americane sunt femei. FOTO Shutterstock
8% din trupele speciale americane sunt femei. FOTO Shutterstock

Comandamentul pentru operațiuni speciale al armatei SUA (USASOC) a realizat un studiu amplu, care a făcut lumină asupra remarcilor "vădit sexiste" din partea omologilor lor de sex masculin. Astfel de comentarii, care sugerează o reticență generalizată de a accepta femei în unitățile de comando, nu sunt incidente izolate. Ele reflectă un sentiment mai larg conform căruia femeile nu sunt potrivite pentru rolurile din cadrul operațiunilor speciale.

"Ideea că femeile sunt la fel de capabile (...) este sincer ridicolă”

Un respondent de sex masculin a remarcat: "Ideea că femeile sunt la fel de capabile din punct de vedere fizic, mental și emoțional să îndeplinească majoritatea posturilor este sincer ridicolă". Unii chiar au exprimat că ar prefera să demisioneze decât să servească alături de o femeie, temându-se că ar stârni gelozia soțiilor lor.

Aceste comentarii sincere reflectă provocările cu care se confruntă femeile de când s-au integrat în rolurile de luptă din prima linie. Generalul-locotenent Jonathan Braga, comandantul USASOC, și-a exprimat dezamăgirea față de aceste constatări, dar a subliniat angajamentul de a aborda aceste probleme în mod transparent.

Sondajul efectuat în 2015 în rândul trupelor pentru operațiuni speciale a relevat o opoziție puternică față de femeile care servesc în roluri de mare risc în echipe comando. Cu toate acestea, până la sfârșitul acelui an,Secretarul Apărării de atunci, Ash Carter, a impus ca toate rolurile de luptă să fie accesibile femeilor. Această decizie a recunoscut sacrificiile și contribuțiile a mii de femei pe câmpurile de luptă din Irak și Afganistan.

În pofida faptului că femeile au atins etape importante în armată, inclusiv obținerea unor poziții de comandă la nivel înalt, raportul evidențiază prejudecăți persistente.

Studiul armatei s-a concentrat pe femeile care ocupă roluri operaționale, cum ar fi Beretele Verzi, Regimentul de Rangeri și alte unități specializate. Cu toate acestea, el a cuprins, de asemenea, femei în diverse roluri auxiliare. 

Principalele plângeri ale femeilor din armata SUA

- Femeile soldați au raportat sentimente de izolare, echipament inadecvat adaptat nevoilor lor și lipsa de îngrijire a copiilor și de asistență medicală, în special în ceea ce privește sarcina.

- O convingere predominantă în rândul soldaților de sex feminin este aceea că sunt trecute cu vederea pentru roluri de conducere în favoarea bărbaților mai puțin calificați.

O femeie soldat a declarat: "Trebuie să muncesc din greu pentru a-mi dovedi excelența, în timp ce bărbații trebuie să muncească din greu pentru a-și dovedi mediocritatea".

Interesant este faptul că mulți bărbați soldați consideră că soldații de sex feminin primesc același respect și oportunități de promovare. Cu toate acestea, această percepție se schimbă atunci când sunt întrebați despre abilitățile femeilor.

De asemenea, raportul a atins și ideea greșită că femeile din cadrul operațiunilor speciale caută doar relații romantice sau atenție.

8% dintre trupele speciale ale SUA sunt femei

În prezent, soldații de sex feminin reprezintă aproape 8% din cei 29.000 de soldați activi din USASOC. Patru femei au reușit să devină Berete Verzi, iar câteva dintre ele servesc activ în aceste roluri.

Raportul a propus 42 de recomandări, iar câteva dintre ele au fost deja puse în aplicare, inclusiv o pregătire sporită privind hărțuirea sexuală și mentoratul. Studiul a subliniat necesitatea de a schimba mentalitatea conform căreia furnizarea de echipament adecvat pentru soldații de sex feminin este mai degrabă o acomodare decât o necesitate.

Hărțuirea sexuală rămâne o problemă complexă. Deși multe femei au recunoscut că au experimentat-o, doar o mică parte dintre ele au considerat-o o provocare semnificativă și chiar mai puține au raportat-o. Teama de represalii și lipsa de încredere în structura de comandă au fost citate ca motive pentru această tăcere.

În schimb, unii soldați de sex masculin au exprimat faptul că accentul pus pe formarea în domeniul hărțuirii sexuale i-a făcut să fie reticenți în interacțiunea cu colegele, temându-se de posibile repercusiuni asupra carierei.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite