Video Vladimir Putin i-a așteptat pe aeroport, cu garda de onoare, pe prizonierii din Occident. Cine sunt cei 8 deținuți VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin i-a așteptat pe covorul roșu pe cei opt cetățeni ruși, care au fost repatriați joi seara în Rusia, în urma unui amplu schimb de prizonieri cu Occidentul, în cadrul căruia Moscova a eliberat un număr dublu de deținuți, inclusiv americani și disidenți ruși.

Cel mai amplu schimb de prizonieri între Rusia şi Occident
Vladimir Putin i-a așteptat pe aeroport pe cei 8 deținuți - Foto X

A fost cel mai amplu schimb de prizonieri între Rusia şi Occident, de la încheierea Războiului Rece.

Cei opt deținuți au ajuns în Rusia cu un avion care a decolat din Ankara, potrivit CNN. Conform sursei citate, șapte aeronave au fost implicate în acest schimb de prizonieri, dintre care șase, înregistrate în SUA, zburau din capitala Turciei spre nord-est prin Europa.

Potrivit agenției de stat TASS, președintele rus i-a întâmpinat personal la scara avionului, unde a fost întins covorul roșu și au fost primiți de o gardă de onoare. Imaginile difuzate de Kremlin arată persoane cu flori așteptând cei opt prizonieri eliberați, condamnați anterior în Occident pentru spionaj sau fraudă.

Cei opt repatriați vor fi decorați cu distincții de stat, a anunțat Putin, subliniind că patria lor „nu i-a uitat, nici măcar pentru un minut”. La întâlnirea de pe aeroport au fost prezenți și șeful FSB, Aleksandr Bortnikov, șeful SVR, Serghei Narîșkin, și ministrul apărării, Andrei Belousov, conform agențiilor de presă ruse.

Cine sunt cei opt prizonieri repatriați

Printre cei opt repatriați se numără Vadim Krasikov, condamnat în Germania pentru uciderea unui disident cecen la Berlin, și Vladislav Kliuşin și Roman Selezniov, condamnați în SUA pentru infracțiuni informatice. De asemenea, au fost repatriați și doi minori, copiii unui cuplu rus acuzat de spionaj și eliberat de Slovenia.

Vadim Krasikov, fost colonel de rang înalt în FSB, este cel mai notabil dintre deținuții eliberați. El ispășea o condamnare pe viață într-o închisoare din Germania pentru uciderea fostului luptător cecen Zelimhan „Tornike” Hangoshvili în Berlin, în 2019. Vladimir Putin l-a indicat de mult timp pe Krasikov drept cererea sa numărul unu în orice schimb de deţinuţi.

Artem Dulțev și Anna Dulțeva erau spioni ruși sub acoperire, care se prezentau ca un cuplu argentinian căsătorit. Locuiau în Ljubljana, Slovenia, împreună cu cei doi copii, și se crede că îndeplineau misiuni pentru serviciile secrete ruse în întreaga Europă.

Mihail Mikușin a fost arestat în orașul Tromsø din nordul Norvegiei, unde lucra ca cercetător la o universitate, ironic fiind angajat pentru evaluarea amenințărilor la adresa securității hibride, potrivit News.ro.

Vladislav Kliuşin, om de afaceri rus cu legături la Kremlin, a fost condamnat la nouă ani de închisoare în SUA pentru implicarea sa într-o schemă de insider trading de 90 de milioane de dolari, în care au fost piratate informații confidențiale privind veniturile mai multor companii.

Roman Selezniov, fiul unui deputat din Duma rusă, a fost condamnat la 27 de ani de închisoare, cea mai lungă sentință pentru piraterie informatică pronunțată vreodată în SUA.

Vadim Konoșcenok a fost arestat pentru implicarea într-o schemă de export de tehnologie americană destinată utilizării de către Rusia în invazia din Ucraina.

Pablo González (Pavel Rubțov), cu dublă cetățenie spaniolă și rusă, este un jurnalist care a lucrat mulți ani pentru publicații spaniole, adesea în Rusia și Ucraina. A fost arestat în Polonia, aproape de frontiera cu Ucraina, în martie 2022, și a fost deținut acolo de atunci, fiind acuzat de spionaj în favoarea Moscovei.

În schimb, Rusia a eliberat cetățeni americani, germani și disidenți ruși. Printre aceștia se numără jurnalistul Evan Gershkovich, pușcașul marin Paul Whelan și disidentul Vladimir Kara-Murza.

Prizonierii americani, așteptați de Joe Biden 

Cei trei americani eliberați de Rusia, reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich, fostul pușcaș marin american Paul Whelan și jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva, au aterizat la baza comună Andrews din Maryland.

Jurnalistul Evan Gershkovich îl îmbrățișează pe Joe Biden - Foto Facebook
Jurnalistul Evan Gershkovich îl îmbrățișează pe Joe Biden - Foto Facebook

Ei au fost întâmpinați de președintele SUA Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris.

După o lungă și complicată acțiune diplomatică, administrația Biden a celebrat acest succes. Colegii lui Evan Gershkovich de la Wall Street Journal, inclusiv redactorul-șef Emma Tucker, l-au așteptat la aeroport. 

Seara aceasta este despre reunirea familiilor. Bine ați venit acasă, Paul, Evan și Alsu. Sunteți exact acolo unde vă este locul.”, a transmis președintele american pe Facebook.

Imaginați-vă cum v-ați simți cu toții dacă ați fi ținuți captivi pe nedrept și ați avea copii acasă. Imaginați-vă că stați într-o închisoare, fără să știți [dacă] veți ajunge vreodată acasă, întrebându-vă ce se întâmplă cu copiii voștri, cum se culcă seara plângând, cum îi doare în fiecare noapte, în fiecare zi în care sunteți plecați. Este dificil", a declarat președintele Biden la baza aeriană, potrivit BBC.

Jurnalistul Evan Gershkovich, care a petrecut 491 de zile într-o închisoare din Rusia, a fost întâmpinat cu bucurie de familie și colegi. Deși arăta slăbit și obosit, el a arătat o rezistență extraordinară după experiența sa traumatică.

Kamala Harris l-a lăudat pe președintele Biden pentru eforturile sale în eliberarea cetățenilor americani, precizând că este „foarte recunoscătoare pentru președintele nostru și pentru ceea ce a făcut... Ceea ce a reușit să facă pentru a aduce aliații împreună în multe probleme, și în special în aceasta"

De asemenea, ea a subliniat cât e de important „să ai un președinte care înțelege puterea diplomației”.

Fostul pușcaș marin american Paul Whelan a fost primul american care a ieșit din avion, fiind întâmpinat de președintele Biden și vicepreședinta Kamala Harris. Aplauzele au răsunat când Evan Gershkovich a coborât din avion. Evan a strâns mâna președintelui și a vicepreședintelui înainte de a-l îmbrățișa pe președintele Biden. Jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva a fost ultima care a coborât din avion.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite