Rusia îşi testează sistemul de apărare antiaeriană din peninsula ocupată Crimeea pe fondul exerciţiilor Sea Breeze din Marea Neagră
0Rusia şi-a testat luni sistemul de apărare antiaeriană din Crimeea, informează agenţia de presă Interfax, preluată de Reuters, care precizează că aceste verificări au fost făcute exact în ziua în care Ucraina şi state membre NATO, printre care şi România, au început exerciţiile militare Sea Breeze 2021 în Marea Neagră.
Rusia a efectuat verificări ale stadiului de pregătire a sistemului său de apărare antiaeriană din Crimeea, peninsula pe care a anexat-o de la Ucraina în 2014.
Circa 20 de avioane - de recunoaştere Su-24MR, de luptă multirol Su-30SM şi de atac Su-24M - şi elicoptere Mi-8 şi Ka-27, precum şi câteva subunităţi de sisteme de apărare antiaeriană S-400 şi Panţir-S au efectuat un antrenament combinat luni, potrivit Interfax, preluată de Reuters.
Într-un comunicat, Flota rusă de la Marea Neagră afirmă că monitorizează navele NATO şi ale altor ţări care participă la exerciţiul Sea Breeze 2021.
Exerciţiile militare Sea Breeze 2021 intervin pe fondul unei creşteri a tensiunilor între NATO şi Moscova, care a susţinut săptămâna trecută că a tras focuri de avertisment şi a lansat bombe în direcţia unei nave de război britanice pentru a o alunga din apele din jurul Crimeei, pe care le consideră ca fiind apele sale teritoriale. Marea Britanie a respins versiunea rusă a incidentului şi i-a reamintit Moscovei că peninsula de la Marea Neagră nu-i aparţine.
La manevre iau parte aproximativ 5.000 de militari, 30 de nave şi 40 de avioane militare. România participă la exerciţiu cu două nave - corveta „Contraamiral Horia Maccelariu” (265) fregata „Regina Maria” (222) -, un elicopter IAR 330 „Puma Naval” şi 300 de marinari.
Potrivit Marinei SUA, exerciţiul militar din acest an din Marea Neagră, eveniment care are loc anual deja din 1997, este cel mai amplu de până acum.