Rusia îşi extinde platoul continental din Marea Ohotsk, anunţă Dmitri Medvedev

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul rus Dmitri Medvedev a anunţat sâmbătă, în timpul unei vizite pe insula Iturup, în arhipelagul Kurile, efectuate în pofida protestelor unor oficiali niponi, că a semnat un decret care suplimentează cu 52.000 de kilometri pătraţi platoul continental al Rusiei din Marea Ohotsk.

Potrivit unui comunicat al biroului de presă al Guvernului rus, Dmitri Medvedev a început sâmbătă o vizită la Iturup, cea mai mare insulă din sudul arhipelagului Kurile, care separă Marea Ohotsk de restul Oceanului Pacific.

Vizita premierului rus a început cu inspectarea aeroportului din Iturup, care a fost deschis în noiembrie anul trecut, se arată în comunicatul publicat pe site-ul Guvernului rus.

Ulterior, Dmitri Medvedev a participat la un forum dedicat promovării educaţiei în rândul tinerilor ruşi, dar şi proiectelor economice puse în aplicare în arhipelag, potrivit sursei citate.

„Aici totul s-a modernizat. Este rezultatul programului nostru de dezvoltare pentru insulele Kurile“, s-a felicitat Medvedev, citat de presa rusă.

„Vom oferi prioritate investitorilor străini care vor manifesta interes“ pentru dezvoltarea insulelor Kurile, a adăugat el. „Dacă aceştia vor fi vecinii noştri, atunci cu atât mai bine“, a continuat el, citat de agenţia rusă de presă Tass.

Platoul continental al Rusiei din Marea Ohotsk poate creşte cu 52.000 de kilometri pătraţi

„De asemenea, vreau să anunţ că am semnat un decret care fixează fontiera rusă pe platoul continental al Mării Ohotsk. Conform decretului, teritoriul nostru maritim creşte cu peste 50.000 de kilometri pătraţi“, a declarat Dmitri Medvedev, citat de agenţia Sputnik.

Odată ce decretul va fi aprobat de ONU, Rusia poate obţine o enclavă de 52.000 de kilometri pătraţi în mijlocul Mării Ohotsk şi poate exploata acest teritoriu bogat în hidrocarburi şi peşte.

„ Acest document este foarte important, pentru că a fost adoptat în urma unor consultări cu Comisia ONU pentru Delimitarea Platoului Continental şi cu acordul vecinilor şi partenerilor noştri japonezi“, a explicat premierul rus.

În februarie 2013, Rusia a depus o cerere la ONU pentru recunoaşterea unei zone de 52.000 de kilometri pătraţi din Marea Ohotsk ca fiind o prelungire a platoului său continental. Enclava maritimă reclamată de Rusia era considerată un teritoriu liber şi deshisă tuturor navelor.

Vizită contestată de Japonia

Vizita lui Dmitri Medvedev pe arhipelagul Kurile a fost anunţată la 23 iulie. Atunci, premierul rus i-a îndemnat pe membrii Cabinetului său să-i urmeze exemplul şi să viziteze insulele disputate cu Japonia.

Ministrul japonez de Externe, Fumio Kishida, a cerut Moscovei să anuleze această vizită, dar purtătoarea de cuvânt a Guvernului rus, Natalia Timakova, i-a răspuns că Dmitri Medvedev „va alege el însuşi pe unde călătoreşte în teritoriul ţării sale şi nu are nevoie de sfaturi din afară“.

Şeful Direcţiei pentru afaceri europene din cadrul Ministerului nipon de Externe, Hajime Hayashi, l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Tokyo pentru a-şi exprima regretul faţă de o vizită care intră „în contradicţie cu poziţia Japoniei cu privire la Teritoriile de Nord“.

„Este extrem de regretabil“, a adăugat el, potrivit unui oficial din cadrul ministerului citat de AFP.

Această vizită „răneşte sentimentele naţionale ale japonezilor“, a afirmat la rândul său, vineri, secretarul general al Guvernului nipon, Yoshihide Suga, citat de cotidianul Asahi Shimbun.

Medvedev: Insulele Kurile, o parte importantă din teritoriul rus

Dmitri Medvedev a mai vizitat acest arhipelag de peste 10.000 de kilometri pătraţi şi locuit de aproximativ 19.000 de persoane în iulie 2012. Insulele Kurile constituie „o parte importantă din regiunea Sahalin şi (…) din teritoriul rus“, a declarat el în iulie 2012.

Rusia consideră insulele Kurile un „avanpost“ în Pacific şi intenţionează să le reînarmeze. În martie, aproximativ 500 de militari ruşi au fost mobilizaţi pe insulele Kurile pentru un exerciţiu de ripostă în caz de atac.

Moscova şi Tokyo îşi dispută patru insule (Iturup, Kunashir, Shikotan şi Habomai) din sudul arhipelagului Kurile anexate de sovietici la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi moştenite de Rusia după destrămarea Uniunii Sovietice. Această dispută teritorială împiedică de 65 de ani semnarea unui tratat de pace între cele două ţări.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite