PentagonLeaks. Forțele Spețnaz ale Rusiei, decimate în războiul din Ucraina. Comandanții ruși, principalii vinovați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Războiul din Ucraina a distrus forțele clandestine Spețnaz ale Rusiei, iar Moscova va avea nevoie de ani de zile pentru a le reconstrui, potrivit evaluărilor clasificate ale SUA, obținute de Washington Post.

Spetsnaz GRU

Descoperirea, care nu a fost raportată anterior, se află printre materialele sensibile scurse online prin intermediul platformei de mesagerie Discord. Oficialii americani au atribuit evaluările lor dependenței excesive a comandanților ruși de unitățile specializate, care au fost folosite ca parte a formațiunilor de infanterie din prima linie. Aceste formațiuni, ca și ucrainenii, au suferit un număr masiv de morți și răniți.

În mod obișnuit, personalului Spețnaz i se atribuie misiunile ascunse, cu risc ridicat - inclusiv un ordin aparent de capturare a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski - pentru care primesc unele dintre cele mai avansate pregătiri ale armatei ruse. Dar când Moscova și-a lansat invazia la scară largă anul trecut, comandanții superiori dornici să profite de impuls și sceptici față de priceperea luptătorilor lor convenționali s-au abătut de la normă, ordonând forțelor de elită să intre în luptă directă, potrivit descoperirilor serviciilor secrete ale SUA și analiștilor independenți care au urmărit îndeaproape desfăşurările spețnaz.

Pierderile Spețnaz au schimbat dinamica războiului de la început

Epuizarea rapidă a unităților de comando ale Rusiei, spun observatorii, a schimbat dinamica războiului de la început, limitând sever capacitatea Moscovei de a folosi tactici clandestine în sprijinul operațiunilor de luptă convenționale. Oficialii americani cred că pierderile uluitoare pe care le-au suferit aceste unități le vor face mai puțin eficiente, nu numai în Ucraina, ci și în alte părți ale lumii unde operează forțele ruse, arată evaluările, care variază de la sfârșitul anului 2022 până la începutul acestui an.

Golirea acestor unități pare să fie evidentă în imaginile din satelit prezentate printre materialele scurse. Fotografiile înainte și după – care arată o bază folosită de Brigada a 22-a separată Spețnaz în sudul Rusiei – dezvăluie că „toate, cu excepția uneia dintre cele cinci Brigăzi Separate Spețnaz ruse care s-au întors de la operațiunile de luptă din Ucraina la sfârșitul verii 2022, au suferit pierderi semnificative”.

Fortele Spețnaz au suferit pierderi grele FOTO Washington Post
Fortele Spețnaz au suferit pierderi grele FOTO Washington Post

Problemele Rusiei sunt agravate de pierderea experienței în forțele sale de elită. Soldații Spețnaz au nevoie de cel puțin patru ani de pregătire specializată, susțin documentele americane, concluzionând că Moscova ar putea să reconstituie aceste unități abia peste un deceniu.

Documentele nu spun câți militari Spețnaz se estimează că au fost uciși sau răniți în Ucraina, dar materialele, invocând interceptări de informații, evaluează că o singură unitate – a 346-a – „a pierdut aproape întreaga brigadă, cu doar 125 de membri activi din 900 dislocați”.

Analiștii americani de informații au urmărit fiecare unitate spețnaz care s-a întors acasă în sudul Rusiei din Ucraina – cu excepția uneia: Regimentul 25 Spețnaz. Pierderile grave de personal și echipamente, spun documentele, „ar putea explica de ce nu există o semnătură [informativă] clară a întoarcerii lor la garnizoană”.

Comandanții ruși, greșeli tactice

Evaluările guvernului SUA se potrivesc cu observațiile analiștilor. Rob Lee, un expert militar și membru senior la Institutul de Cercetare pentru Politică Externă, a declarat că, din cauza faptului că soldații de infanterie ai Rusiei s-au dovedit ineficienți, comandanții au căutat să compenseze acest lucru prin împingerea în față a unităților aeriene de elită, a infanteriei navale și a spețnaz-ului, inclusiv în tentativa eșuată de a captura capitala Ucrainei, Kiev, dar și pentru campanii în est și sud.

A existat o consecință imediată a acestei strategii, a explicat Lee. Comandanții ruși, după ce i-au distrus pe cei mai bine pregătiți luptători, au pierdut abilitățile valoroase pe care le dețin trupele respective, inclusiv strângerea de informații și misiunile de recunoaștere, de la începutul invaziei până în toamna trecută.

„Asta a afectat restul războiului, pentru că Rusia a pierdut de la început toate aceste capacități-cheie pe care nu le-a putut înlocui cu ușurință – atât în ceea ce privește echipamentul, cât și talentul”, a spus el. „Asta a afectat ceea ce puteau și nu puteau face”.

La doar câteva zile de la începutul războiului, trupele Spețnaz au ajuns în orașul estic Harkiv în număr mic și fără prea mult sprijin din partea trupelor convenționale, a spus Lee. Mulți dintre ei au fost uciși sau capturați. Câteva dintre vehiculele lor specializate au fost distruse, arată mai multe videoclipuri și fotografii.

O situație similară a avut loc în Mariupol, în sud, și în regiunea estică Donbas, unde luptele au avut loc adesea în zone împădurite în care unitățile obișnuite rusești aveau dificultăți să funcționeze eficient. Forțele spețnaz au operat și în orașul minier Vuhledar din regiunea Donețk, a explicat Lee, unde forțele ucrainene și ruse s-au luptat luni de zile.

Efecte în cascadă

Un soldat care a fost la Vuhledar cu Brigada 72 Mecanizată a Ucrainei a declarat pentru Washington Post că, deși nu a putut confirma că unitatea sa s-a confruntat cu spețnaz, cel mai probabiil așa a fost, pentru că aveau echipamente avansate, cu viziune nocturnă de înaltă calitate și optică termică. Acele trupe inamice au operat în unități mici, a precizat soldatul, efectuând misiuni tradiționale de recunoaștere și infanterie. El a vorbit sub condiția anonimatului invocând sensibilitatea operațiunilor recente.

Moartea aparentă a unui comandant de brigadă Spețnaz la Vuhledar, în februarie, ilustrează în continuare amploarea problemelor cu care se confruntă Rusia, a spus Lee. Dacă un astfel de lider militar „este atât de departe, probabil că este ceva care nu este în regulă. Fie pierderile sunt prea mari în acea unitate, fie sunt folosite într-un mod în care nu ar trebui să fie folosite”, a adăugat el.

Cheltuielile Rusiei cu trupele sale de elită vor avea efecte în cascadă, spun documentele, inclusiv o pierdere a capacității de a antrena grupuri paramilitare în tactici de război neconvenționale, „pe care Rusia le-a folosit pentru a-și promova interesele în străinătate”.

Este clar că trupele Spețnaz sunt o resursă limitată care nu poate fi completată cu ușurință, a spus Lee. Ceea ce nu este clar este dacă comandanții ruși convenționali au învățat din ceea ce s-a întâmplat în Ucraina cum să folosească cel mai bine aceste forțe de elită. „Va dura ceva timp până când se înțelege pe deplin modul în care se adaptează”, a spus el.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite