Moscova ameninţă cu posibile „consecinţe”, după ce obuze ucrainene au căzut pe teritoriul Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Separatişti în oraşul Doneţk FOTO Reuters
Separatişti în oraşul Doneţk FOTO Reuters

Rusia a transmis o notă de protest Administraţiei de la Kiev după ce obuze lansate de serviciile de securitate ucrainene împotriva insurgenţilor ar fi căzut pe teritoriul rus, Moscova avertizând că repetarea incidentelor ar putea avea „consecinţe”. La rândul lor, liderii separatiştilor din estul Rusiei subliniază că se bazează pe sprijinul acordat de Rusia pentru a se menţine la conducere în teritoriile pe care le dirijează.

„Rusia protestează categoric şi cere încetarea tirurilor de obuze spre teritoriul rus”, a comunicat Ministerul rus de Externe, citat de agenţia Mediafax.

„În cazul repetării în viitor a incidentelor de acest gen, întrega responsabilitate va aparţine autorităţilor de la Kiev”, a adăugat instituţia.

Moscova a precizat că obuze de artilerie au vizat unul din punctele vamale cu Ucraina, Gukovo, o zonă unde au loc confruntări militare între armata ucraineană şi insurgenţi proruşi.

„Acţiunile forţelor ucrainene reprezintă încălcări grave ale principiilor dreptului internaţional”, atrage atenţia diplomaţia rusă, precizând că circa 230 de refugiaţi ucraineni se aflau în zona punctului vamal în momentul incidentului.

„Din fericire, nu s-au înregistrat victime; refugiaţii au fost evacuaţi rapid spre un loc sigur”, potrivit sursei menţionate anterior.

Moscova s-a plâns în mai multe rânduri că punctele sale vamale au fost ţinta unor tiruri de obuze provenind din Ucraina, unde forţele guvernamentale au făcut din controlul zonei de frontiera unul dintre obiectivele lor prioritare.

Ofensiva în estul Ucrainei continuă însă separatiştii proruşi susţin că sunt hotărâţi să apare teritoriile pe care le dirijează în prezent. „Inamicul încearcă să încercuiască din toate părţile Doneţkul. Suntem gata să apărăm Doneţkul şi aglomeraţia (n.r. - urbană) Doneţk, să nu lăsăm adversarul să intre sau să înconjoare oraşul", a declarat într-o conferinţă de presă Igor Strelkov, liderul responsabil cu apărarea în autoproclamata Republică Populară Doneţk.

Autorităţile de la Kiev, care au declanşat o „operaţiune antiteroristă” împotriva rebelilor din estul ţării şi au informat că după recucerirea mai multor localităţi au intenţia de a încercui cele două mari oraşe din regiune, Doneţk şi Lugansk.

„Prim-ministrul” noii entităţi autoproclamate, Aleksandr Borodai, a subliniat, de asemenea, faptul că vor apăra teritoriul cucerit în ultimele luni. „Mă bazez foarte mult pe sprijinul Federaţiei Ruse pe termen foarte scurt. Rusia ne-a oferit deja un ajutor colosal, în voluntari sau în ajutor umanitar, iar eu cred că va creşte", a afirmat oficialul separatist.

Citeşte şi:

Serviciile secrete ucrainene au dejucat o acţiune de destabilizare a Odessei. Lupte pe aeroportul din Doneţk şi în suburbiile Luganskului

O grup diversionist format din 50 de persoane a fost reţinut de Serviciul de Securitate ucrainean pe motiv că pregăteau o operaţiune masivă pentru a destabiliza situaţia în regiunea Odessa. Ofensiva „antiteroristă“ din estul Ucrainei continuă. Blindatele ucrainene au ajuns la 20 de kilometri de Doneţk.

„Omuleţii verzi”, strategia lui Putin pentru destabilizarea NATO

Conflictul din Ucraina a adus în atenţia opiniei publice un grup de soldaţi mai puţin obişnuiţi. Indivizi cu disciplină militară şi comportament similar trupelor speciale, purtând uniforme similare şi arme de origine rusă, dar fără însemne ce ar indica apartenenţa acestora, au împânzit Crimeea şi, ulterior, estul Ucrainei. Riscăm să-i vedem pe aceşti „omuleţii verzi” şi în alte ţări din Europa?

De ce nu-i mai ajută Putin pe separatiştii din estul Ucrainei

După ce a fost acuzat la cel mai înalt nivel că a iscat şi că alimentează mişcarea separatistă din estul Ucrainei, Vladimir Putin nu intervine pentru a ajuta rebelii proruşi, deşi aceştia au suferit cele mai dure înfrângeri în faţa armatei ucrainene. Spre deosebire de anexarea Peninsulei Crimeea, nici ruşii din Rusia şi nici localncii din estul Ucrainei nu vor alipirea regiunii la „Mama Rusia”, aşa că Putin a fost nevoit să schimbe strategia.

Delfinii de luptă: motiv de dispută între Ucraina şi Rusia

Ucraina a avut multe de pierdut în ultimele şase luni, de la teritorii la vieţi omeneşti, însă autorităţile de la Kiev s-au hotărât să recupereze un bun foarte valoros: cei aproximativ 10 delfinii militari din baza de la Sevastopol.

Cum şi-a revenit armata ucraineană

În rândul forţelor armate trimise să elibereze estul Ucrainei din mâinile separatiştilor proruşi se simte un tonus nou, mai ales după instalarea în funcţie a preşedintelui Petro Poroşenko.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite