Kremlinul își bate joc de puterea militară a Franței: „Micron însuși nu reprezintă o mare amenințare”
0Rusia l-a avertizat joi pe președintele francez Emmanuel Macron să nu îndrăznească să o amenințe cu retorica nucleară și, numindu-l batjocoritor „Micron”, a exclus propunerile europene de a trimite forțe de menținere a păcii NATO în Ucraina, relatează Reuters.

Macron a afirmat într-o adresă către națiune miercuri că Rusia este o amenințare pentru Europa, a anunțat că Parisul va lansa o dezbatere despre extinderea umbrelei nucleare la aliați și că va organiza o reuniune a șefilor armatelor din țările europene care sunt de acord să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina.
Kremlinul socotește discursul extrem de conflictual și denunță faptul că Macron dorește ca războiul din Ucraina să continue.
„Acest (discurs) este, desigur, o amenințare la adresa Rusiei”, a reacționat ministrul de externe Serghei Lavrov.
„Spre deosebire de predecesorii lor, care au vrut și ei să lupte împotriva Rusiei, Napoleon, Hitler, domnul Macron nu acționează foarte grațios, pentru că cel puțin ei au spus-o răspicat: Trebuie să cucerim Rusia, trebuie să învingem Rusia”.
Invazia Ucrainei de către Rusia a dus la cea mai mare confruntare între Occident și Rusia de la criza rachetelor din Cuba din 1962, iar recent Kremlinul și Casa Albă au avertizat că potențiali pașii greșiți ar putea declanșa al treilea război mondial.
Rusia și Statele Unite sunt cele mai mari puteri nucleare din lume, având peste 5.000 de focoase nucleare fiecare. China are aproximativ 500, Franța are 290 și Marea Britanie 225, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani.
Rusia nu crede în puterea militară a Franței
Oficialii și parlamentarii ruși l-au acuzat pe Macron de o retorică ce ar putea împinge lumea mai aproape de abis. Caricaturiștii ruși îl reprezintă pe președintele francez ca pe un Napoleon Bonaparte călare spre înfrângerea în Rusia în 1812.
„Micron însuși nu reprezintă totuși o mare amenințare. El va dispărea pentru totdeauna cel târziu pe 14 mai 2027. Și nu îi vom simți lipsa", a scris fostul președinte Dmitri Medvedev pe X, anticipând finalul mandatului lui Macron.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a sugerat că Macron ar putea dori ajutor pentru a-și măsura adevărata putere militară, iar ministerul pe care îl conduce a transmis că discursul acestuia conține „note de șantaj nuclear” și reprezintă o amenințare îndreptată împotriva Rusiei.
„Ambițiile Parisului de a deveni „patronul” nuclear al întregii Europe au ieșit la iveală, oferindu-și propria „umbrelă nucleară”, pentru a o înlocui aproape pe cea americană. Inutil să spun că acest lucru nu va duce la întărirea securității, a Franței sau a aliaților săi", se arată în comunicat.
Rusia nu va accepta trupe de menținere a păcii, spune Kremlinul
Progresele rusești pe câmpul de luptă din Ucraina și răsturnarea politicii americane de către președintele american Donald Trump în privința războiului au provocat temeri în rândul liderilor europeni că Washingtonul va întoarce spatele Europei.
Oficialii ruși spun că retorica dură din partea lui Macron, a prim-ministrului britanic Keir Starmer și a altor puteri europene nu este susținută de o putere militară dură și demonstrează de fapt progresele Rusiei pe câmpul de luptă din Ucraina.
Lavrov și Kremlinul au respins propunerea lui Macron de a trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina și au subliniat că Rusia nu va fi de acord.
„Vorbim despre o desfășurare atât de ostilă a unui contingent efemer”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Lavrov a spus că Moscova va considera o astfel de desfășurare ca o prezență a NATO în Ucraina.
Președintele rus Vladimir Putin a respins afirmațiile occidentale conform cărora Rusia ar putea ataca într-o zi un membru NATO.
El descrie războiul ca parte a unei lupte istorice cu Occidentul după prăbușirea Uniunii Sovietice și înghițirea de către NATO în ceea ce el consideră sfera de influență a Moscovei.
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a descris săptămâna aceasta conflictul drept un război proxy între Rusia și SUA, o poziție împărtășită de Kremlin.
„Acesta este de fapt un conflict între Rusia și Occidentul colectiv. Și principala țară a Occidentului colectiv este Statele Unite ale Americii", a spus Peskov. „Suntem de acord că este timpul să oprim acest conflict și acest război”.