Întâlnire Angela Merkel-Vladimir Putin, la Soci. Liderul de la Kremlin aşteaptă şi un telefon de la Donald Trump
0Cancelarul german Angela Merkel vine marţi, 2 mai, la Soci pentru a discuta cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, despre Ucraina, Siria şi alte teme care afectează negativ relaţiile germano-ruse. Preşedintele rus va vorbi astăzi după-amiază, la telefon cu omologul său american Donald Trump. Miercrui, Putine îl va primi, la Soci, pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Întâlnirea dintre Angela Merkel şi Vladimir Putin de marţi de la Soci, staţiune rusească la Marea Neagră, este prima dintre cei doi pe teritoriu rusesc din ultimii doi ani. Temele de discuţie sunt războiul din Siria, conflictul din Ucraina şi summitul G20 din iulie de la Hamburg. Un alt subiect va fi se pare campania rusă de influenţare a opiniei publice germane.
Mesajul cancelarei germane ar trebuie să fie unul clar, a declarat pentru DW Gernot Erler, însărcinat al guvernului federal pentru relaţia cu Rusia: "Este inacceptabil un astfel de amestec în treburile interne ale altei ţări - prin metode ilegale ca interceptările de comunicaţii şi furtul de date. Cred că conducerea rusă ştie ce înseamnă pentru relaţiile ruso-germane să sprijine sau să desfăşoare astfel de tentative."
Este puţin probabil ca întâlnirea să atenueze dezacordurile politice dintre cei doi lideri, notează Financial Times care subliniază că Merkel şi Putin „au disensiuni profunde în privinţa unor chestiuni care se întind de la războiul sirian şi violenţele din Ucraina până la alegaţiile privind interferenţele politice sprijinite de Kremlin în vestul Europei”. Există speculaţii la Moscova că preşedintele Putin, care nu s-a întâlnit deocamdată cu Donald Trump, doreşte să obţină informaţii de la Angela Merkel, care a făcut o vizită la Washington în martie. Nezavisimaia Gazeta comentează că Vladimir Putin „are nevoie de informaţii de primă mână” legate de poziţia preşedintelui american.
Germania consideră prioritară întreţinerea de relaţii bune cu Rusia. Purtătorul de cuvânt al guvernului federal, Steffen Seibert, a declarat că executivul de la Berlin are ca obiectiv "implicarea Rusiei în găsirea de soluţii constructive". Această abordare are prioritate mai ales în vremuri de criză, subliniază expertul în relaţiile cu Rusia Stefan Meister, de la Societatea Germană de Politică Externă (DGAP), în dialog cu DW. "Angela Merkel nu este singura care vizitează Rusia. Şi ministrul german de Externe s-a aflat acolo, preşedintele federal se pregăteşte să o facă. Mi se pare că există în prezent o iniţiativă germană de a dialoga cu partea rusă."
Pe agenda Moscovei se află la loc de frunte extinderea puterii externe a ţării. Rusia a devenit dintr-un "slab navigator de crize" un "factor activ" în conflictele internaţionale, scrie experta în probleme sud-est-europene Sabine Fischer, de la Fundaţia berlineză Ştiinţă şi Politică (SWP). Această transformare este vizibilă atât în Ucraina, cât şi în Siria. Pentru cabinetul german, anexarea ilegală a Crimeei şi destabilizarea estului Ucrainei sunt "două teme care afectează negativ relaţiile bilaterale", potrivit lui Steffen Seibert.
Pentru a-şi spori influenţa în Europa şi a-şi demonstra puterea pe plan internaţional, Moscova s-ar fi folosit de crizele existente şi ar fi creat chiar conflicte noi, susţine Sabine Fischer. Ceea ce pune Uniunea Europeană în faţa unor provocări majore. "UE nu poate accepta reîmpărţirea Europei în noi zone de influenţă după planul Rusiei fără a ignora propriile sale norme şi valori şi fără a risca destabilizarea şi mai mare a vecinătăţii sale. De asemenea, nu poate fi tolerată maniera ilegală şi inumană în care Rusia se comportă în zonele de conflict."
Germaniei şi Europei le va fi greu să restabilească un dialog constructiv cu Rusia, notează Fischer, care are următorul sfat: "Germania şi UE ar trebui să se concentreze pe managementul conflictelor la nivel local şi pe acordarea de ajutor umanitar, pentru a mai reduce suferinţele celor din regiunile de conflict."
Trump va vorbi la telefon cu preşedintele rus Putin
Preşedintele american Donald Trump va avea discuţii la telefon, marţi, cu omologul său rus, Vladimir Poutine, a anunţat Casa Albă şi Kremlin. Preşedinţia americană nu a precizat despre ce vor vorbit cei doi lideri.
Potrivit Reuters, care citează o oficialitate din administraţia Trump, cel mai probabil cei doi lideri vor discuta despre războiul civil din Siria.
Convorbirea telefonică este prevăzută să aibă loc după-amiază, la ora 16:30 GMT (19.30 ora României).
„Confirmăm“, că marţi după-amiază va avea loc conversaţia a declarat, la rândul său purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Donald Trump a vorbit deja la telefon cu Vladimir Poutine de două ori de la preluarea mandatului.
La 28 ianuarie, cei doi au discutat despre modul în care să învingă gruparea jihadistă Statul Islamic, în timpul apelului prin care liderul de la Kremlin îl felicita pe Trump pentru preluarea mandatului. Iar la ultimul apel, din 3 aprilie, Trump a asigurat de sprijinul său Rusia şi şi-a exprimat regretul pentru atentatul de la metroul din Sankt Petersburg în care au murit 15 oameni.
Relaţiile dintre SUA şi Rusia sunt monitorizate cu atenţie după ce serviciile de informaţii americane au susţinut că hackeri dirijaţi de Kremlin au pătruns în reţeaua informatică a conducerii Partidului Democrat înainte de alegerile prezidenţiale americane în urma cărora Trump a venit la putere.
Rusia a dezminţit orice ingerinţă în alegerile din SUA.
În prezent, Biroul Federal de Investigaţii (FBI) examinează legăturile dintre membri ai echipei de campanie a lui Trump şi guvernul rus, în timp ce Pentagonul anchetează asupra banilor primiţi de la companii având legături cu puterea rusă de către Michael Flynn, fostul consilier pentru securitate naţională al preşedintelui american.