În jocul de şah NATO-Rusia, Moscova mută la Kaliningrad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încercând pe cât posibil să păstreze secretul asupra operaţiunilor desfăşurate, Kremlinul modernizează infrastructura militară din Kaliningrad, exclava rusă dintre două state membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Europa de Est s-a transformat într-o tablă de şah pe care atât Rusia, cât şi NATO continuă să mute, fiecare sperând să ajungă înaintea celeilalte să dea mat. 

Alimentate de conflictul din Ucraina, ambele părţi îşi întăresc capacităţile militare şi nu se codesc să vorbească despre riscul unei noi confruntări în stilul Războiului Rece. 

Pentru Rusia, piesa de rezistenţă din punct de vedere strategic este reprezentată de Kaliningrad. O relicvă a Uniunii Sovietice, micul teritoriu rusesc aflat între Polonia şi Lituania, ambele membre NATO, permite Kremlinului să-şi proiecteze puterea militară în flancul nordic al Alianţei Nord-Atlantice.

Jurnaliştii Reuters care au fost în această regiune la începutul lui iulie relatează că există dovezi clare că Rusia îşi întăreşte prezenţa militară pe acest teritoriu, chiar dacă în multe zone accesul străinilor este limitat în lipsa unui permis special, iar despre fotografierea a ceea ce înseamnă infrastructură militară nici nu poate fi vorba.

La începutul acestei luni, camioanele mutau echipament militar din port spre diverse zone din exclavă, iar grupuri de specialişti în diverse domenii ajungeau în Kaliningrad pentru a contribui la întărirea securităţii. De asemenea, în jurul bazei în care se află radarul care a devenit operaţional în urmă cu aproximativ doi ani se construia de zor.

Ministerul rus de Externe nu a răspuns întrebărilor cu privire detaşările pe care le face la Kaliningrad. Totuşi, activităţile din zonă par să confirme afirmaţiile mai multor analişti militari şi diplomaţi occidentali: Rusia se pregăteşte să staţioneze noi rachete în Kaliningrad şi să construiască o reţea de sisteme anti-aeriene care ar putea provoca forţele aeriene ale NATO în zona statelor baltice, dar şi în unele părţi ale Poloniei.

În acest timp, Kremlinul susţine că a fost forţat să răspundă, întrucât NATO se apropie tot mai mult de graniţele sale.

Întărirea capacităţilor militare ale Rusiei va fi, fără îndoială, un subiect important pe agenda summitului NATO care se va desfăşura în perioada 8-9 iulie la Varşovia.

Un spin în coastă

Potrivit specialiştilor Alianţei Nord-Atlantice, Kremlinul foloseşte Kaliningradul pentru aşa-numita sa strategie anti-acces/respingere aeriană A2/AD (anti-access/area denial), menită să blocheze, în caz de nevoie, accesul NATO pe cale aeriană la cele trei state baltice şi o treime din Polonia. 

Unii oficiali occidentali sunt de părere că ţările baltice, care au minorităţi considerabile de ruşi, ar putea pica în mâinile Moscovei, după un scenariu similar celui din Crimeea, unde Rusia a preluat controlul peninsulei de la Ucraina. Dar Kremlinul susţine că nu are astfel de intenţii, insistând asupra faptului că nu face altceva decât să răspundă întăririi NATO în zonă.

Pe de altă parte, spre deosebire de Ucraina, ţările baltice sunt state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, astfel că în cazul în care teritoriile lor ar fi ameninţate, NATO ar trebui să intervină pentru a le proteja.

În acest context, întrebarea principală care se pune este ce urmăreşte, de fapt, Kremlinul prin sporirea capacităţilor militare ruse la Kaliningrad, a punctat un diplomat UE care se ocupă de chestiuni ce ţin de securitate.

Lucrări la staţia radar

Jurnaliştii Reuters afirmă că cele mai importante lucrări de construcţie pe care le-au văzut sunt cele din jurul staţiei radar Pionerski, aflată pe coasta de nord a Kaliningradului. Radarul, a cărui rază acoperă toată Europa, şi care oferă avertizări din timp cu privire la atacurile aeriene, a devenit operaţional în 2014. Acum, armata extinde infrastructura din jurul staţiei. 

"Această staţie este strategică pentru Rusia, se desfăşoară multe lucrări", a afirmat un soldat detaşat în zonă. 

Potrivit informaţiilor de pe site-ul Agenţiei Federale Ruse pentru Construcţii Speciale, care se ocupă de proiecte pentru armată, lucrările sunt pentru costruirea unor barăci, a unei instalaţii de încălzire, a unei unităţi medicale, a uneia de pompieri, a unor cantine şi depozite. De asemenea, au fost demarate lucrări pentru construirea unui club şi a unor terenuri de sport. Două surse locale au afirmat că noile structuri ar putea adăposti sute de persoane.

Activităţi militare au putut fi observate şi în principalul oraş al regiunii, numit tot Kaliningrad. Din port plecau spre diverse zone din exclavă camioane militare, unele transportând mici piese de artilerie. Alte încărcături erau bine camuflate.

De asemenea, turnul de observaţie din Svetlii a fost renovat, o măsură inclusă în strategia de securitate menită să protejeze navele Rusiei din flota baltică, după cum a explicat o altă sursă locală. 

Pregătiri pentru amplasarea de rachete

În plus, există informaţii credibile potrivit cărora, în următorii doi-trei ani, Rusia ar urma să amplaseze în Kaliningrad rachete balistice Iskander-M.

Deşi jurnaliştii agenţiei Reuters susţin că nu au văzut nimic care să indice faptul că în zonă s-ar face pregătiri în acest sens, aceştia citează două surse locale, dintre care una familiară cu situaţia de la baza navală Baltiisk, care afirmă că infrastructura necesară pentru a adăposti un număr nespecificat de rachete Iskander a fost deja finalizată la respectiva bază. 

Potrivit analistului din Kaliningrad Vladimir Abramov, planul Moscovei este de a pregăti zona calitativ, nu cantitativ - adică de a moderniza infrastructura militară, întrucât Moscova ştie foarte bine că ar comite o eroare dacă ar detaşa efective importante în zonă.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite