Cum vrea Rusia să rupă Moldova de UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a spus omologului său de la Chişinău, Andrei Galbur, că Acordul de asociere UE-Republica Moldova a afectat relaţiile comerciale între Moscova şi Chişinău.

Brusc, Rusia „încălzeşte” relaţia cu Chişinăul în ajunul alegerilor prezidenţiale din Moldova şi Tiraspol, profitând de „îngheţarea” finanţării pentru Republica Moldova de către UE şi FMI şi promiţând că se va implica în soluţionarea „conflictului îngheţat“ din Transnistria. 

Ieri, Andrei Galbur, viceprim-ministru şi şef al diplomaţiei moldoveneşti, a început o vizită de lucru de două zile la Moscova, dând astfel curs invitaţiei omologului său rus, Serghei Lavrov, de a discuta probleme de interes bilateral.  

Interesant este că vizita lui Galbur în capitala rusă vine după ce viceministrul afacerilor externe al Federaţiei Ruse, Grigori Karasin, a efectuat, săptămâna trecută, o vizită de lucru în Republica Moldova. Mai mult, acesta a vizitat şi regiunea transnistreană.

Serghei Lavrov s-a declarat nemulţumit de starea actuală a relaţiilor moldo-ruse, subliniind că  Acordul de asociere UE-Republica Moldova a afectat în întregime relaţiile comerciale dintre Moscova şi Chişinău.

„Am discutat despre situaţia care a apărut după semnarea de către Republica Moldova în 2014 a Acordului de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană, care a afectat în întregime relaţiile comerciale bilaterale”, a declarat Serghei Lavrov, după întrevederea cu Galbur.

„Am stabilit să colaborăm intens pentru găsirea de soluţii la problemele existente”, a subliniat Lavrov. „Intenţionăm să organizăm o reuniune a comisiei interguvernamentale ruso-moldovene anul acesta”, a precizat şeful diplomaţiei de la Moscova.

Totodată, Lavrov a transmis că Federaţia Rusă este gata să fie garantul reglementării problemei între Chişinău şi Tiraspol.

Potrivit autorităţilor de la Chişinău, Galbur va semna la Moscova un Plan de consultări între ministerele afacerilor externe ale celor două ţări pentru anii 2016 – 2017.

Statut special pentru Transnistria

Cu această ocazie, Lavrov i-a transmis lui Galbur că Rusia este gata să fie garantul reglementării problemei între Chişinău şi Tiraspol.  Şeful diplomaţiei ruse a menţionat că Moscova susţine continuarea negocierilor în formatul 5+2 (Republica Moldova şi Transnistria, ca părţi ale conflictului, Rusia, Ucraina şi OSCE, în calitate de intermediari, şi SUA şi UE, ca observatori).

„Noi suntem de acord ca, în baza unor paşi mici dar siguri, să fie restabilit procesul de negocieri şi să trecem de la soluţionarea unor chestiuni simple, la discuţia problemelor serioase, inclusiv şi stabilirea unui statut special pentru Transnistria, în componenţa unei Moldove indivizibile şi neutre”, a spus Lavrov în cadrul conferinţei de presă comune, după întrevederea cu Andrei Galbur.

Republica Moldova şi Rusia nu au reuşit să se apropie de o poziţie comună în privinţa necesităţii prezenţei militare ruse în regiunea separatistă Transnistria, a declarat luni, la Moscova, ministrul moldovean de Externe, Andrei Galbur, citat de site-ul agenţiei Sputnik.

Moscova este acum cointeresată ca Chişinăul să nu creeze dificultăţi suplimentare pentru Transnistria, având în vedere situaţia economică şi socială extrem de dificilă în care a nimerit zona separatistă. Autorităţile transnistrene au anunţat că restanţele la salarii în regiune au ajuns la 241,8 milioane de ruble (echivalentul a 21,7 milioane de dolari). Este vorba de 42. 500 de oameni, majoritatea din sectorul bugetar, care nu şi-au mai primit salariile de câteva luni.

Risc de federalizare

Nu se ştie deocamdată pe cine va miza Rusia la scrutinul „prezidenţial” din Transnistria, dar analiştii politici din regiune susţin că Evgheni Şevciuk a reuşit să dezamăgească Kremlinul. În schimb, este vizibil sprijinul pe care Rusia îl acordă liderului socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon, care este un aprig susţinător al proiectului rusesc de federalizare a Moldovei şi care se pregăteşte să candideze, la toamnă, la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Ultimele reacţii ale liderului socialiştilor denotă faptul că acesta îşi va construi strategia electorală pe mesajul anti-european şi pro Uniune Vamală cu Rusia.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite