Aniversare neagră: Cum a ajuns Stalin la conducerea URSS, acum 96 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

3 aprilie 1922, o dată care va rămâne tipărită cu cerneală roşie în cartea de istorie. Iosif Vissarionovici Stalin preia funcţia de secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, după moartea lui Vladimir Ilici Lenin. A rămas la putere 31 de ani, până la 5 martie 1953, când a murit.

Iosif Stalin este unul dintre cei mai controversaţi lideri ai lumii care a reuşit, după negocieri dure cu Statele Unite şi Marea Britanie, să preia controlul estului Europei după cel de-Al Doilea Război Mondial. Mai mult, este şi unul dintre cei care au declanşat Războiul Rece dintre Est şi Vest, pe fondul unei acerbe curse a înarmărilor.

Odată venit la putere, Stalin a început să-şi consolideze poziţia după ce a ieşit învingător în lupta pentru putere cu Lev Troţki, în anii `20. Acesta din urmă a fost exclus din Partidul Comunist şi apoi deportat în 1928.  Stalin avea cale liberă şi a început să-şi pună în aplicare politica de forţă. A urmat Marea Epurare a cărui apogeu de represiune a fost atins în 1937. În toată perioada în care Iosif Stalin a urmărit să-şi consolideze puterea, sute de oameni au fost deportaţi ori executaţi, fiind catalogaţi drept duşmani ai poporului.

Stalin avea să se bucure totuşi de popularitate pe plan extern, după declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial. După ani buni de industrializare forţată, în care a utilizat şi persoane trimise în lagărele de muncă,  Uniunea Sovietică a avut parte de o producţie de război destul de masivă, lucru care i-a permis să se impună în faţa Germaniei naziste.

Citiţi continuarea articolului pe www.newmoney.ro

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite