VIDEO Patru femei cu funcţii înalte vorbesc despre condiţia, problemele şi succesul femeii în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ocazia zilei de 8 Martie, „Adevărul“ a provocat la discuţii patru doamne care au reuşit să-şi facă o carieră şi au alături familii care le susţin. Ne-au vorbit despre rolul femeilor şi problemele cu care se confruntă acestea în Moldova, dar şi despre cum putem să schimbăm mentalităţile.

Le vedem la televizor, decizând soarta ţării, întrând în discuţii aprinse în Parlament sau participând la negocieri ce ne vor schimba viitorul. Au ajuns în aceste funcţii datorită curajului şi educaţiei, dar şi graţie unui sprijin din partea celor dragi. Spun că, în timp, orice tânără le-ar putea lua locul, trebuie doar să fie activă, puternică,  ambiţioasă, să muncească şi să fie responsabilă. 

Vă prezentăm patru femei care spun că Moldova ar fi o ţară mai dezvoltată dacă am începe să ne educăm altfel copiii, fără diviziuni ale muncii în familii şi împărţirea profesiilor pentru bărbaţi şi femei.

Un interviu inedit cu Natalia Gherman, ministru de Externe al Republicii Moldova, cu Liliana Palihovici, vicepreşedinte al Parlamentului, cu Ingrid Tersman, ambasador al Suediei la Chişinău, şi cu Nicola Harrington-Buhay, reprezentant ONU.

„Să fii ministru de Externe este cel mai bun job din lume“

„Adevărul“: Ce v-a făcut să deveniţi diplomat?

Natalia Gherman, ministrul de Externe al Republicii Moldova: Era un job fascinant încă din vremea în care studiam la şcoală. Pentru că-mi plăcea istoria, politica şi limbile străine, alegerea a fost logică şi simplă. Din câte îmi amintesc, tot timpul voiam să devin ambasador, iar visul din copilărie s-a îndeplinit şi am fost ambasador de câteva ori. Cred că pentru o femeie este cea mai bună oportunitate de a apăra interesele ţării, a oamenilor, de a asigura un viitor mai bun copiilor şi de a promova ceea ce este mai bun pentru societate. Moldova are de oferit multe, iar felul în care suntem percepuţi în ultima vreme dovedeşte că avem o istorie extraordinar de bogată, avem valori culturale de adăugat în societatea europeană şi mondială şi avem un caracter şarmant şi calm.

Şi cum este să fiţi ministrul de Externe al Republicii Moldova?

Este cel mai bun job din lume, pentru că Republica Moldova este o ţară frumoasă şi interesantă, unde ministrul de Externe are o misiune foarte bine definită - de a poziţiona cu fermitate Republica Moldova pe harta lumii şi a Europei şi de a demonstra prin acţiuni că suntem o ţară europeană, cu o identitate europeană clară şi că toţi moldovenii merită să fie reintegraţi în marea familie europeană, căreia aparţinem datorită istoriei noastre, a poziţionării geografice şi datorită modelului civilizaţional pe care-l avem de secole şi, cel mai important, datorită valorilor, obiectivelor şi idealurilor pe care le împărtăşim cu restul europenilor. Sunt foarte mândră să fiu ministru de Externe al ţării mele în acest moment istoric.

Care sunt provocările pe care le întâlniţi? Aţi fost nevoită să faceţi anumite sacrificii pentru a excela în această funcţie?

Tot timpul este vorba de priorităţile agendei de zi cu zi. Uneori, în loc să ai grijă mai mult de familia ta şi de cei pe care îi iubeşti, dai prioritate profesiei, dar este foarte plăcut să vezi cum cei dragi te susţin. Doar dacă ai această încurajare în fiecare zi, reuşeşti să îndeplineşti obligaţiile profesionale cu succes şi să obţii rezultate maxime. Sunt norocoasă că pe tot parcursul vieţii am avut această susţinere şi încurajare şi aş vrea foarte mult să văd că şi alte femei beneficiază de o atitudine similară din partea familiilor lor. Dacă o astfel de atitudine va fi promovată şi tot mai multe femei vor intra în politică, diplomaţie, afaceri, Moldova va fi o ţară mai prosperă şi mai de succes.

Prin ce se materializează această susţinere?

În primul rând, este vorba de toleranţă, pentru că jobul meu presupune multe călătorii, iar aceasta înseamnă că sunt departe de casă. În al doilea rând, faptul că nu reuşesc să petrec mult timp cu fiul meu, iar acest lucru mă face mai disciplinată, pentru că trebuie să fiu capabilă să-l educ, în cea mai mare parte, de la distanţă. El a crescut într-un mediu diplomatic, a călătorit cu noi tot timpul, lucru care l-a privat de confortul de a fi acasă, de atenţia bunicilor, dar aceasta l-a făcut mai responsabil, capabil să aibă grijă de el mai bine decât mulţi alţi copii de vârsta lui. De asemenea, meseria necesită foarte mult studiu, iar aceasta presupune timp. Nu poţi apărea la o întâlnire fără să fii pregătită să discuţi. Nu poţi apărea la o rundă de negocieri fără a te gândi la tactici şi strategii de negocieri. Sunt principii şi priorităţi importante pe care trebuie să le îndeplineşti. Dacă aceasta nu se întâmplă, înseamnă că nu te-ai pregătit bine pentru a-ţi îndeplini obligaţiile. De la o femeie se aşteaptă mai multe, pentru că trebuie să fie pregătită din punct de vedere profesional, dar şi să-şi impună caracterul şi stilul, să aibă puterea de convingere şi, poate, uneori chiar farmec personal.

Dar de ce femeile trebuie să depună mai mult efort?

Poate pentru că prin natura noastră tot timpul încercăm să aducem această cultură de consens, pentru atingere unei înţelegeri, încercând să nu ofensăm interlocutorul şi asigurându-ne că la finalul zilei ambele părţi au de câştigat. Atunci când ne atingem scopul, suntem împlinite profesional. Aşa sunt femeile, aduc această stare în familiile lor, în relaţiile cu alţi oameni. Atunci când femeile negociază, atmosfera este mai bună, mai constructivă, iar şansele de a obţine un rezultat sunt mult mai mari.

De unde aveţi atâta energie şi putere să le reuşiţi pe toate?

Este vorba de un angajament, o încredere în propriile puteri şi de capacitatea de a schimba ceva spre bine.

Care credeţi că este cea mai mare realizare profesională a dumneavoastră?

Am fost negociatorul-şef pe Acordul de Asociere cu UE, care-l include pe cel de Liber Schimb, şi sunt foarte mândră de rezultatele de azi. Sunt sigură că implementarea acestor acorduri va aduce multe beneficii pentru dezvoltarea ţării. Totodată, în paralel, am coordonat liberalizarea regimului de vize. Recent, Parlamentul European a confirmat că în curând moldovenii vor putea călători fără vize în UE şi cred că este cea mai bună recompensă la care am putut spera în toată cariera mea. Sunt relizări istorice şi mă bucur să fiu parte din ele.

Această profesie presupune multe riscuri, luarea unor decizii care uneori ar putea schimba soarta ţării. Sunt femeile potrivite pentru diplomaţie?

Toate riscurile mele sunt foarte bine calculate. Uneori pare că unele decizii sunt riscante, dar la baza acestora tot timpul stau intuiţia, analize, consultări, studii, aşa încât de cele mai multe ori să iau cea mai bună decizie. Cred că aceasta este o particularitate naturală pentru femei: ne place să controlăm, să calculăm pentru că suntem reponsabile. Ne asumăm responsabilitatea pentru tot ce facem şi ce decidem.

Cum arătă diplomaţia moldovenească din punct de vedere al egalităţii de gen?

Acum, la sediul Ministerului de Externe avem mai multe femei decât bărbaţi. Dar, dacă ne uităm la componenţa staffurilor din ambasade, sunt mai mulţi bărbaţi. Totuşi, cred că tendinţa este bună, creştem mai mulţi diplomaţi femei, iar în timp vom avea mai multe femei ambasadoare care vor reprezenta Republica Moldova.

Ce le-aţi spune tinerelor care visează să facă diplomaţie?

Este cel mai bun domeniu pentru femei, pentru că ne oferă posibilitatea să ne manifestăm, iar aceasta face rolul nostru în societate foarte vizibil. Diplomaţia este un domeniu vizibil în ţară şi în afară şi astfel eşti parte dintr-un proces foarte important. Le recomand tinerelor din Moldova să aleagă această profesie pentru că merită.

„O femeie trebuie să fie tot timpul pregătită pentru o luptă“

Care este modelul feminin al dumneavoastră din politica internaţională?

Liliana Palihovici, vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova: Admir toate femeile puternice care sunt active în politică. Am o atitudine specială pentru Margaret Thatcher, pentru că a condus Guvernul Marii Britanii într-o perioadă foarte dificilă, dar a reuşit să demonstreze că este mai bună decât un bărbat premier.

Şi în politica moldovenească există suficiente provocări. Cum e să-i ţineţi în frâu pe atâţia deputaţi?

Este o provocare şi din punctul meu de vedere o femeie trebuie să fie tot timpul pregătită pentru o luptă, pentru că tot timpul există oameni care încearcă sau ar vrea să arate că ea este slabă, nepregătită. Nu este uşor, dar este interesant.

Este vorba de o luptă cu mentalitatea moldovenilor?

Da. Sper că societatea îşi va schimba atitudinea, iar bărbaţii vor pune mai mult preţ pe acţiunile unei femei. Cred că mentalitatea se va schimba în momentul în care vom lucra mai mult cu copiii noştri şi când vom învăţa băieţii şi fetele noastre că sunt egale în drepturi şi că nu există activităţi specifice pentru bărbaţi şi pentru fete.

Dar în Parlament avem suficiente femei?

Nu, în prezent 19% dintre membrii Parlamentului sunt femei. Este un procent foarte mic. Vrem să avem mai multe femei. Unii bărbaţi spun că şi femeile care sunt acum ajung. Până când vom auzi astfel de expresii în politică, înseamnă că trebuie să ne concentrăm pe obligativitatea cotelor, pentru că altfel nu ne vom atinge obiectivul în viitorul apropiat.

Am avea candidate?

Avem suficiente femei foarte bine educate, activiste, profesioniste, dar nu avem suficienţi bărbaţi care să le vadă, să le susţină şi să le promoveze. De aceea, femeile nu trebuie să aştepte. Trebuie să lupte, să fie active şi să schimbe societatea.

Este posibil să reuşeşti să ai o carieră politică şi o familie?

Rezultatele mele se datorează familiei. O mamă activă este cea mai bună pentru copiii ei, pentru că poate contribui în cel mai bun mod la educarea lor. O femeie activă este cea mai bună parteneră pentru un bărbat, astfel îl ajută şi pe el să se dezvolte.

Credeţi că societatea noastră ar fi pregătită ca un următor preşedinte să fie femeie?

Cred că societatea da, nu şi parlamentarii care trebuie să voteze în Parlament. Am putea face o retrospectivă de acum trei ani, când trebuia să decidem cine trebuie să candideze la poziţia de preşedinte al ţării. La acel moment am avut femei care puteau candida şi mulţi spuneau că nu putem vota pentru o femeie preşedinte în Moldova. Sunt sigură că o femeie preşedinte, premier, ministru este o posibilitate reală pentru ca ţara noastră să se dezvolte. Atunci când o femeie ia o decizie nu se gândeşte prea mult la efectele politice, ci la efectele asupra societăţii.

„În ultimii ani se simte o schimbare de atitudine“

Aţi venit la Chişinău în 2010. Aţi observat schimbări de atunci vizavi de participarea femeilor în societate?

Ingrid Tersman, ambasadorul Suediei la Chişinău: Există o schimbare, cred că este o conştientizare mai mare a drepturilor femeilor. Văd tot mai multe doamne competente implicate în politică, în societatea civilă, în afaceri, în Guvern. În cadrul diferitor programe întâlnesc fete tinere, iar această mă bucură.

Care sunt cauzele ce sperie sau împiedică femeile să se facă remarcate?

Ar putea fi multe. Una dinte acestea este sărăcia. O altă problemă ţine de stereotipuri. Societatea încă nu a înţeles că femeile şi bărbaţii pot şi trebuie să contribuie în mod egal la dezvoltarea ţării.

Suedia este cunoscută şi prin implicare activă a femeilor în politică, afaceri etc. Cum pot contribui femeile la dezvoltarea unei societăţi?

Rezultatul ar fi altul dacă femeile n-ar participa la luarea deciziilor ce ţin, de exemplu, de educaţie sau de bunăstarea socială. Deciziile luate împreună sunt mult mai pozitive pentru cei afectaţi de efectele lor.

Ambasada Suediei a încurajat dintotdeauna implicarea femeilor în societate. Veţi lansa şi alte iniţiative de acest gen?

Acum Moldova trece print-o perioadă foarte dificilă pe cale integrării europene, iar în curând vor fi şi alegeri parlamentare. Împreună cu colegii de la UN Women, am elaborat un program care într-adevăr să încurajeze participarea mai activă a femeilor în politică. Încă mai lucrăm la acest proiect.

Totuşi viaţa femeilor de la oraş este diferită de cea a femeilor de la ţară. Cum putem reduce această discrepanţă?

Am întâlnit multe femei puternice în mediul rural. Am cunoscut multe primăriţe. Văd cât de mult lucrează şi luptă pentru cetăţeni. Ştiu că multe sunt realese atunci când îşi îndeplinesc promisiunile. Este o dovadă a ceea ce pot face femeile în politică. De asemenea, în mediul rural mai vedem că mulţi tineri au plecat şi a rămas un număr mare de femei în vârstă. Aceasta pune pe umerii lor un efort şi mai mare, ce ţine de viaţa socială din comunitate, suplimentar celorlalte sarcini pe care ştim că le au.

„Fiecare trebuie să fie responsabil pentru dezvoltarea personală“

Cât de importanţi sunt cei şapte ani de acasă în promovarea egalităţii de gen şi în încurajarea tinerelor să fie mai active?

Nicola Harrington-Buhay, coordonator rezident al ONU şi Reprezentant Permanent al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova: Ca mamă a doi adolescenţi, pot spune că sunt momente în viaţa lor când trebuie să li se acorde multă atenţie. Cu cât o tânără este mai educată, cu atât mai educaţi sunt copiii ei. Unul dintre Obiectivele de Dezvoltare a Mileniului pentru 2015 este că cea mai bună investiţie care poate fi făcută este în educaţia fetelor.

Dar cum putem schimba acest dezechilibru al egalităţii gen?

Este foarte important ca în politică problemele femeilor să fie discutate întotdeauna. Un alt domeniu pe care l-am susţinut a fost colectarea informaţiei despre felul în care oamenii îşi petrec timpul. Bunăoară aici, femeile petrec aproape de două ori mai mult timp pentru munci neremunerate decât bărbaţii. Cred că aceste rezultate sunt foarte semnificative; arată că nici măcar nu ai timp şi disponibilitatea de a face studii. Şansele acestor femei sunt limitate. Astfel, automat transmiţi anumite mesaje şi altor membri ai familiei vizavi de divizarea muncii în familie.

Dar cui revine responsabilitatea de a schimba mentalitatea societăţii moldoveneşti?

Ţine de rezponsabilitatea fiecăruia, dar mai întâi a individului care trebuie să-şi aleagă viaţa pe care vrea s-o trăiască. Oamenii trebuie să se simtă cu adevărat responsabili pentru dezvoltarea personală.

Care este mesajul dumneavoastră de 8 Martie pentru femei şi pentru bărbaţi?

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite