Tiraspolul reacţionează la afirmaţiile lui Valeriu Streleţ: Chişinăul imită „bunăvoinţa” faţă de Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleţ, s-a grăbit atunci când a anunţat că îşi doreşte o întâlnire cu liderul nerecunoscut de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. Potrivit unei declaraţii emise de aşa-numita diplomaţie din stânga Nistrului, Chişinăul imită „bunăvoinţa” faţă de Transnistria.

Amintim că, în primele zile de la învestirea sa în funcţia de prim-ministru, Valeriu Streleţ a declarat că şi-ar dori să aibă, în viitorul apropiat, o întrevedere cu liderul autoproclamatei regiuni transnistrene, Evgheni Şevciuk, pentru a discuta problemele actuale dintre cele două maluri ale Nistrului, precum şi reluarea dialogului „5+2”.

Cu această ocazie, recent, aşa-numitul minister de externe de la Tiraspol a emis un comentariu oficial la acest subiect, în care sugerează că premierul Republicii Moldova s-a grăbit când a făcut astfel de afirmaţii. 

În baza interacţiunii reciproce care a avut loc de-a lungul anilor, „bazate pe procedurile şi obiceiurile de negocieri diplomatice, părţile de obicei discută mai întâi în cadrul grupurilor de lucru, inclusiv la nivel de reprezentanţi politici, posibilitatea organizării unei reuniuni ale conducerilor celor două părţi. Apoi, în mod coordonat, este anunţată mass-media”, se arată în declaraţia Tiraspolului. Documentul mai precizează că, în acest caz, perspectivele organizării unei reuniuni între „preşedintele Transnistriei” şi prim-ministrul Republicii Moldova nu au fost discutate de către părţi.

Reprezentanţii Tiraspolului salută, totuşi, această intenţie, dar subliniază că declaraţiile premierului Valeriu Streleţ au fost făcute în contextul „izolării artificiale a potenţialului economic al Transnistriei, al unor acţiuni neprietenoase unilaterale ale Republicii Moldova în domeniul economic, precum şi al desfăşurării unui şir de acţiuni de urmărire penală motivate politic împotriva funcţionarilor, oamenilor de afaceri, deţinătorilor de terenuri din partea stângă a Nistrului, dar şi oamenilor simpli”. „Intenţia părţii moldoveneşti de a organiza o întâlnire la nivel înalt nu înseamnă decât o încercare de a imita «bunăvoinţa»”, se mai precizează în declaraţia reprezentanţilor Tiraspolului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite