Studiile la Drept sunt luate la puricat de o agenţie din România
0Din ianuarie, facultăţile cu profil juridic din Moldova vor fi evaluate în ce măsură corespund standardelor internaţionale de calitate. În urma unei licitaţii, a fost selectată instituţia de profil de peste Prut.
Studiile de licenţă a celor 17 facultăţi de Drept vor fi verificate de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS). Aceasta a fost selectată printr-o licitaţie internaţională organizată de Ministerul Educaţiei, fiind şi singura din concurs, în condiţiile în care în Moldova nu există încă o instituţie de acest fel.
„Evaluarea externă este importantă atunci când vrem să atragem studenţi şi avem dovezi clare ce se întâmplă în instituţiile noastre“, a declarat ministrul Educaţiei, Maia Sandu, la ceremonia de semnare a contractului de prestări servicii cu agenţia română.
Înfiinţată în 2005, ARACIS face parte din reţeaua europeană a agenţiilor de calitate şi a evaluat până acum 92 de universităţi private şi de stat din România.
Trecute prin mai multe site
„Nu vrem ca universităţile din Est să fie rudele sărace ale celor europene. Nu putem concura cu alte state în ceea ce priveşte armamentul, bogăţia, singura noastră armă este educaţia. Noi eliberăm autorizări provizorii, acreditări şi facem reevaluări ale programelor de studii, iar aprecierile noastre permit o «clasificare» a instituţiilor superioare de învăţământ, ceea ce are efect asupra calităţii studiilor“, a explicat profesorul universitar Ioan Curtu, preşedintele ARACIS.
„Vă spun sincer, când am ieşit din facultate, mi-a luat o zi întreagă să scriu o elementară cerere de divorţ“ - Oleg Efrim, ministrul Justiţiei
Monitorizarea va dura aproape un an şi se va desfăşura în mai multe etape, începând cu auto-evaluarea. „Ulterior, o echipă de experţi va sta în fiecare facultate cel puţin trei zile, va verifica dacă ceea ce scrie în raportul cadrelor didactice corespunde realităţii şi va face evaluarea după un set de criterii. Fiecare facultate va trebuie să explice prin ce se deosebeşte de celelalte, prin ce este mai bună. Rezultatele vor trece printr-o comisie de specialiatate, iar dosarele finale vor fi analizate la Consiliul naţional al agenţiei“, a precizat Ioan Curtu.
Jurişti pe bandă rulantă
Într-un final, fiecare instituţie va primi un grad de calificare: încredere, încredere limitată şi lipsă de încredere. Facultăţile care se vor alege cu eticheta „lipsă de încredere“ vor fi lichidate, iar cele cu „încredere limitată“ vor avea un an la dispoziţie pentru a aplica recomandările agenţiei.
Iniţiativa vine de la Ministerul Justiţiei, în contextul în care universităţile de la noi produc jurişti pe bandă rulantă, însă calitatea studiilor lasă de dorit.
„Universităţile din Est nu trebuie să fie rudele sărace ale celor europene. Avem nevoie de calitate“ - Ioan Curtu, preşedinte ARACIS
„Vrem ca din facultăţile de Drept să iasă doar oameni pregătiţi. Vorbim despre excluderea din sistemul judecătoresc a celor ce nu merită, dar cu cine să-i înlocuim? Nu întotdeauna curricula e cea mai bună. Când am ieşit din facultate, mi-a luat o zi întreagă să scriu o cerere de divorţ, pe când trebuia s-o pot face într-un sfert de oră. În plus, sunt multe persoane care nu merită să fie profesori“, a specificat ministrul Justiţiei, Oleg Efrim.
Dreptul la agricultură
Profesorii şi studenţii salută iniţiativa. „Un bun jurist trebuie să fie bine pregătit atât la nivel teoretic, cât şi practic. Avem nevoie de cadre competente şi suficiente, care să nu activeze în patru-cinci instituţii în acelaşi timp“, susţine decanul Facultăţii de Drept de la Universitatea de Stat, Sergiu Băieşu.
„17 facultăţi juridice într-o ţară e prea mult. Încă nu am înţeles, spre exemplu, ce caută facultatea de Drept la Universitatea Agrară. Acolo, un profesor duce prelegeri la şapte discipline. Dacă evaluarea va demonstra că această facultate e bună, nicio problemă“, adaugă colegul său, profesorul Alexandru Arseni.
Ce-şi doresc studenţii
Ion Chitoroga, student în anul trei la Drept, este mulţumit de calitatea studiilor, dar observă că sunt prea puţine ore practice. „Ar fi bine să facem şi retorică, să simulăm procese de judecată, ca să putem aplica teoria pe care o primim din plin“, consideră viitorul jurist.
„Între profesori şi studenţi ar trebuie să existe o relaţie colegială, să purtăm discuţii de la egal la egal, să ne împărtăşească experienţa lor. Mulţi dintre cei care astăzi studiază la Drept se vor regăsi în domeniu, chiar dacă învaţă excelent. Puţini au vocaţie“, e de părere Silvia Calancea, studentă la o universitate privată din Chişinău.
Evaluări şi la Medicină, Agricultură şi Inginerie
Şi alte instituţii vor fi evaluate de experţi străini, în cadrul altor programe. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“ va fi evaluată în martie 2014, de către Federaţia Mondială a Învăţământului Medical şi Asociaţia Şcolilor Medicale din Europa. Ultima dată, singura universitate de profil a fost evaluată internaţional acum opt ani.
„Foarte multe lucruri în modul de formare a specialiştilor au evoluat de atunci. Deşi suntem una dintre instituţiile fruntaşe, vrem să vedem unde ne aflăm şi ce trebuie să schimbăm ca să corespundem standardelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. La noi învaţă tineri din ţară şi de peste hotare, care merită să beneficieze de studii de calitate“, a explicat rectorul USMF Ion Ababii. Totodată, trei programe de studii în domeniile educaţie, inginerie şi ştiinţe agricole de la şase universităţi vor fi evaluate în cadrul proiectului TEMPUS „Asigurarea calităţii în învăţământul superior din Republica Moldova“.