Seceta a redus cu o treime recolta de struguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din cauza secetei, agricultorii se grăbesc să strângă recolta de struguri
Din cauza secetei, agricultorii se grăbesc să strângă recolta de struguri

Viticultorii vor strânge în acest an o recoltă cu 25-30% mai mică decât anul trecut. Autorităţile nu sunt însă îngrijorate şi susţin că avem suficient vin în stocuri.

Vremea extrem de secetoasă din acest an a tăiat semnificativ din recoltă. Chiar şi cele mai îngrijite podgorii au fost afectate, iar producătorii se grăbesc să culeagă cât mai urgent strugurii pentru că aceştia pierd din calitate.

„Am început recoltatul cu circa zece zile mai devreme decât în alţi ani. Nu avem încotro, pentru că din cauza uscăciunii, care a ajuns la o adâncime de 2,5 metri, viţa-de-vie nu mai are de unde lua apă. În consecinţă, plantele absorb acum apa şi zahărul din bobiţele din struguri. Dacă nu ne grăbim, strugurii vor pierde semnificativ din calitate", explică Gheorghe Castraveţ, directorul întreprinderii de stat Mileştii Mici.

VINURILE DIN ANUL 2012 VOR FI DEOSEBITE
Totuşi, managerul se arată mulţumit de recoltă. „Soiurile albe le-am terminat de cules deja şi am strâns, în medie, 9,1 tone la hectar, cu circa o treime mai puţin decât anul trecut, când am avut 12,5-13 tone la hectar. La soiurile roşii am planificat să culegem 12 tone, dar avem 8-9 tone. E mai puţin, dar totuşi cu mult peste media pe ţară", a menţionat directorul de la Mileştii Mici. Se pare că seceta prelungită a generat acumulări suplimentare de zahăr în struguri, iar specialiştii spun că vinul ce va ieşi din tancurile de fermentare ale cramei ar putea fi unul deosebit. Astfel, la Cabernet conţinutul de alcool ar putea ajunge la 14%.

Maria Gherasim, specialist în laboratorul de testare a calităţii la Mileştii Mici, a precizat că toate datele arată că vinul din anul 2012 va putea fi comparat cu cele din 2007 şi 2009. „La conţinutul de zahăr avem o acumulare de 240-250 de grame la litru. O problemă este aciditatea redusă, care scade din calitatea bobiţelor", a precizat specialistul. Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, se arată satisfăcut de rezultatele întregistrate de viticultori. „Chiar dacă anul a fost secetos, recolta este una bună, strugurii conţin mai mult zahăr, iar vinul va fi de calitate", s-a arătat încrezut Bumacov.

Potrivit oficialului, preţurile mai mari din acest an la strugurii din soiurile tehnice (4,5-5,0 lei pentru un kilogram) vor permite producătorilor agricoli să recupereze o parte din pagubele provocate de secetă şi să acumuleze şi profit. Ministrul a adăugat că exportul de vin este în creştere, iar Republica Moldova deţine stocuri suficiente de vin de calitate superioară. „În premieră, în ultimii ani avem struguri albi mai scumpi decât cei roşii, pentru că este cerere mare de materie primă pentru vinuri spumante", a menţionat Bumacov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite